Ένοχος σε 112 κατηγορίες ο γιατρός του ΓΝ Λ/σιας Βασκέν Σιαχπεντεριάν

397

Το Δικαστήριο καταλήγει στην απόφαση του ότι η Κατηγορούσα Αρχή κατάφερε να αποδείξει την υπόθεση της στον απαιτούμενο βαθμό
Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έκρινε ένοχο τον γιατρό της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Βασκέν Σιαχπεντεριάν και στις συνολικά 112 κατηγορίες που αντιμετώπιζε.
Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, οι κατηγορίες 1-100 αφορούν τα αδικήματα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, της απόσπασης από δημόσιο λειτουργό και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Στις εν λόγω κατηγορίες αποδίδεται στον Σιαχπεντεριάν πως σε 25 περιπτώσεις, μεταξύ 28.12.10 και 9.9.13, ενώ ήταν γιατρός στην Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας επιφορτισμένος με το καθήκον να εγκρίνει αιτήσεις ατόμων με ακουολογικά προβλήματα με σκοπό αυτά να λάβουν χορηγία από το κράτος, έλαβε συνολικά το χρηματικό ποσό των €14.125, πέραν του μισθού του, για να εκτελέσει το καθήκον του.
Οι κατηγορίες 101-112 αφορούν το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, και συγκεκριμένα αποδίδεται στον ίδιο πως σε 12 συνολικά περιπτώσεις μεταξύ 10.3.11 και 6.7.12, υπό την ίδια ιδιότητα και ενώ ήταν επιφορτισμένος με το καθήκον να εξετάζει ασθενείς που αντιμετώπιζαν ακουολογικά προβλήματα, κατά κατάχρηση εξουσίας παρέπεμψε ασθενείς στο Ακουολογικό Κέντρο Ευθυμιάδης για την τοποθέτηση ακουστικών και έλαβε από το κέντρο το συνολικό ποσό των €2.205.
Ο γιατρός είχε παραδεχτεί ότι έλαβε το προαναφερόμενο συνολικό ποσό των €16.330 με συνολικά 25 επιταγές, πλην όμως αυτός ισχυρίζετο ότι το εν λόγω ποσό του δόθηκε από το ακουολογικό κέντρο Ευθυμιάδης ως δώρο εις ένδειξη εκτίμησης για την εργασία που εκτελούσε, οπότε δεν στοιχειοθετείτο οποιοδήποτε αδίκημα.
Κατά την ακρόαση κατέθεσαν επτά μάρτυρες κατηγορίας. Συγκεκριμένα κατέθεσαν τέσσερις Αστυνομικοί, όλοι του ΤΑΕ Αρχηγείου και οι ιδιοκτήτες του ακουολογικού κέντρου,  Ζήνων Ευθυμιάδης και Μιχάλης Ευθυμιάδης και η Γιαννούλα Μαρκίδου, λογίστρια του κέντρου, των οποίων η βασική εκδοχή ήταν ότι το κέντρο έδωσε τις επίδικες επιταγές στον ένοχο στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ τους για την παραπομπή ασθενών στο κέντρο και για την έγκριση αιτήσεων συνταξιούχων για το σκοπό λήψης κρατικής χορηγίας έναντι καθορισμένης χρηματικής αμοιβής, αναλόγως της περίπτωσης.
Το Δικαστήριο σημειώνει στην απόφαση του ότι «δεν χωρεί επίσης αμφιβολία πως ο κατηγορούμενος έλαβε τις 25 επίδικες επιταγές, τις οποίες εξαργύρωσε και ως εκ τούτου εισέπραξε χρήματα, τα οποία αποτελούν κινητή περιουσία, για τον ίδιο» και πως «κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, ενέκρινε τις αιτήσεις συνταξιούχων για τη λήψη κρατικής χορηγίας (παρακάμπτοντας την ορθή διαδικασία) έναντι της συμφωνηθείσας αμοιβής».
Αναφέρει επίσης ότι η ενέργεια του να παραπέμψει ασθενείς σε συγκεκριμένο ακουολογικό κέντρο για τη χορήγηση ακουστικών έγινε καθ` υπέρβαση των καθηκόντων παραβλάπτοντας τα δικαιώματα των υπόλοιπων ακουολογικών κέντρων και τα δικαιώματα του κοινού γενικότερα, εφόσον οι ασθενείς στερούντο του δικαιώματος να είχαν ελεύθερη επιλογή και πρόσβαση σε όποιο ακουολογικό κέντρο για την αγορά ακουστικών.
«Αυτό παραβλάπτει ηθικά τα δικαιώματα τους και ενδεχομένως και οικονομικά εφόσον πιθανόν άλλα κέντρα να πωλούσαν ακουστικά σε χαμηλότερες τιμές και αντ` αυτού με την παρέμβαση του Κατηγορουμένου οι ασθενείς να επωμίζοντο μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση λόγω του ότι αποτείνοντο στο κέντρο Ευθυμιάδης για ακουστικά», όπως αναφέρεται.
Το Δικαστήριο καταλήγει στην απόφαση του ότι η Κατηγορούσα Αρχή κατάφερε να αποδείξει την υπόθεση της στον απαιτούμενο βαθμό αναφορικά με όλες τις κατηγορίες που ο Κατηγορούμενος αντιμετωπίζει και ως εκ τούτου ο κατηγορούμενος κρίνεται ένοχος στις κατηγορίες 1 μέχρι και 112.