Με μεγάλη επιείκεια και την ελπίδα ότι θα εκμεταλλευτούν τη δεύτερη ευκαιρία που τους δίνεται, αντιμετώπισε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας τους τρεις νεαρούς που πέρυσι τέτοια εποχή, ένοπλοι και με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, λήστεψαν και χτύπησαν δύο μαθητές Λυκείου που είχαν φτάσει με το ΚΤΕΛ στην πόλη για το τριήμερο των Αποκριών.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, ένας 20χρονος και δύο 25χρονοι, καθόλη τη διάρκεια της δίκης παρακολούθησαν τη διαδικασία με σκυμμένα κεφάλια, μίλησαν για τραγικό λάθος που τώρα καταλαβαίνουν και ζήτησαν συγγνώμη από τα δύο θύματα, τις οικογένειές τους, αλλά και τις δικές τους οικογένειες.

Στους τρεις το δικαστήριο αναγνώρισε τα ελαφρυντικά της μετεφηβικής ηλικίας και του σύννομου βίου.

Τους χτύπησαν

Οι δύο μαθητές – θύματα περιέγραψαν ότι ήρθαν με το λεωφορείο από την Αθήνα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα εκείνης της ημέρας και επειδή το σπίτι του παππού του ενός που θα έμεναν ήταν κοντά, ξεκίνησαν να πάνε με τα πόδια. Περνώντας από το πάρκινγκ της κεντρικής αγοράς τούς πλησίασαν τρία άτομα που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Ο πρώτος- τα θύματα αναγνώρισαν τον 20χρονο- είχε σηκώσει την μπλούζα και φαίνονταν μόνο τα μάτια του. Όπως κατέθεσαν τα δύο θύματα, ο 20χρονος άρπαξε τον πρώτο μαθητή, του έκανε κεφαλοκλείδωμα και τον χτύπησε με το πίσω μέρος ενός αεροβόλου στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στο σαγόνι, τραυματίζοντάς τον. Οι άλλοι δύο, επίσης με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, πήγαν στον άλλον μαθητή, τον ακινητοποίησαν, ενώ ένας από αυτούς κρατούσε ένα tazer (συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης). Τους άρπαξαν τα τσαντάκια και τις βαλίτσες και όταν ο δεύτερος μαθητής τούς είπε να τους αφήσουν τουλάχιστον τα ρούχα και τις ταυτότητες, ο 20χρονος τον χτύπησε με τον κοντάκι, τραυματίζοντάς τον στο κούτελο, κάτι που ήταν ακόμα και χθες εμφανές και επισημάνθηκε από την Έδρα. Στη συνέχεια οι τρεις δράστες έφυγαν από το σημείο με το αυτοκίνητο του 20χρονου.

Οι δύο μαθητές βρήκαν στο δρόμο ένα περιπολικό και ανέφεραν τι συνέβη, ενώ στη συνέχεια νοσηλεύθηκαν για ένα βράδυ στο νοσοκομείο. Αργότερα στην Αστυνομία ο ένας μαθητής αναγνώρισε τον 20χρονο, καθώς, όπως είπε και χθες, φεύγοντας του έπεσε η μπλούζα και είδε το πρόσωπό του.

Κάποια από τα πράγματα των μαθητών βρέθηκαν στο σπίτι του 20χρονου, όπως επίσης το αεροβόλο, το tazer και μικρή ποσότητα χασίς. Και τα δύο θύματα χθες δήλωσαν πως οι οικογένειες των νεαρών τούς έχουν ζητήσει συγγνώμη.

Ο πατέρας του ενός μαθητή είπε ότι από τότε ο γιος του δεν έχει ξαναέρθει Καλαμάτα και τον πρώτο καιρό είχε επηρεασθεί η καθημερινότητά του από αυτό το περιστατικό.

Απολογίες

Αστυνομικός που υπηρετεί στην Αθήνα κατέθεσε ότι εκείνη τη νύχτα είχε βγάλει το σκύλο του βόλτα και είδε τους τρεις δράστες να φεύγουν τρέχοντας και συγκράτησε την πινακίδα του αυτοκινήτου που επιβιβάστηκαν. Αστυνομικός της Ασφάλειας Καλαμάτας κατέθεσε για τα όσα βρήκαν στο σπίτι του 20χρονου εκείνο το βράδυ, ότι αρνήθηκε να πει ποιοι ήταν οι άλλοι δύο που ήταν μαζί του, αλλά και να ξεκλειδώσει το κινητό του. Στη συνέχεια, όπως είπε ο αστυνομικός, έγινε άρση απορρήτου και προέκυψε η συμμετοχή των δύο 25χρονων. 

Από την Έδρα αυστηρή κριτική δέχθηκε η οικογένεια του 20χρονου, καθώς, όπως τους επισήμαναν, του παρείχαν όλες τις ανέσεις (δικό του σπίτι, αυτοκίνητο, αεροβόλο, κ.λπ.), αλλά έχουν χάσει τον έλεγχό του.

Κατά την απολογία του ο 20χρονος, που από πέρυσι κρατείται στις φυλακές για το περιστατικό, ζήτησε μια μεγάλη συγγνώμη από όλους και αναγνώρισε ότι έκανε το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του μέσα σε 5 λεπτά. Ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία και ορκίσθηκε πως δε θα τον ξαναδούν μπροστά τους. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ισχυρίσθηκε πως όλα ξεκίνησαν από πλάκα και το αν μπορούν να φοβίσουν κάποιον. Τώρα, όπως είπε, παρακολουθεί από τη φυλακή το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ και προσπαθεί να τελειώσει τη Γ΄ Λυκείου.

Τεράστια συγνώμη και για ένα μεγάλο λάθος μίλησαν οι δύο 25χρονοι, ισχυριζόμενοι πως δε βγήκαν έξω για να κάνουν κάτι τέτοιο. Αμφότεροι υποστήριξαν πως δεν ήξεραν ότι ο 20χρονος είχε όπλο μαζί του.

Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της είπε ότι ενήργησαν με συναπόφαση, με ένταση βίας και απειλές, προκαλώντας επικίνδυνες σωματικές βλάβες.

Τελικά, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 20χρονο και για τις δύο ληστείες, για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και στα δύο θύματα, για οπλοφορία, οπλοκατοχή και κατοχή ναρκωτικών. Του επέβαλλε συνολική φυλάκιση 4 ετών, 8 μηνών και 15 ημερών. Τον έναν 25χρονο έκρινε ένοχο μόνο για μια ληστεία και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών, ενώ τον δεύτερο 25χρονο ένοχο για τις δύο ληστείες και την οπλοφορία και του επέβαλε φυλάκιση 4 ετών και 2 μηνών. Και στους τρεις δόθηκε 3ετής αναστολή στις ποινές και ο 20χρονος θα αποφυλακισθεί.

To Top