Καταδικάστηκε ο πατέρας που βασάνιζε την κόρη του– Φρικιαστικές περιγραφές

Στα Χανιά

Οι φρικιαστικές στιγμές που περνούσε μια έφηβη στα χέρια του πατέρα της ο οποίος την κακοποιούσε συστηματικά σε περιαστική περιοχή των Χανίων, αναβίωσαν χθες στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης.

Σύμφωνα με το haniotika-nea.gr, ο κατηγορούμενος που δήλωσε μεταμέλεια για τις πράξεις του, αν και δεν αποδέχθηκε όλες τις κατηγορίες, καταδικάστηκε ομόφωνα ένοχος σε 10 χρόνια κάθειρξη (πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη) και θα συνεχίσει να κρατείται στις φυλακές. Μάλιστα δεν του αναγνωρίσθηκε κανένα ελαφρυντικό.

Η υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας αποκαλύφθηκε τον Μάιο του 2017 όταν η 15,5 χρονών κοπέλα και η μητέρα της και συμβία του δράστη προχώρησαν σε καταγγελίες στην αστυνομία. Ο 58χρονος είχε 4 παιδιά από τον πρώτο του γάμο, στη συνέχεια χώρισε και συμβίωνε με μια γυναίκα 23 χρόνια μικρότερη του με την οποία επίσης είχε 4 παιδιά.

Λύγισε η μητέρα στην κατάθεσή της

Η 35χρονη συμβία του κατηγορούμενου ήταν η πρώτη μάρτυρας. Τόνισε πως μέχρι το πρώτο παιδί δεν είχαν προβλήματα στη σχέση τους, στη συνέχεια όμως γίνονταν «πολύ βίαιος, μας ζήλευε και μας κτυπούσε συνέχεια. Με είχε κάψει με τσιγάρο με είχε δέσει με χειροπέδες, μου είχε πετάξει οξύ στα πόδια» είπε στο δικαστήριο.

Η 35χρονη σταμάτησε δύο φορές την κατάθεση της καθώς έκλαιγε συνέχεια και το δικαστήριο προχώρησε σε ισάριθμες δεκάλεπτες διακοπές προκειμένου να ηρεμήσει η μάρτυρας. Μιλώντας για τα γεγονότα της Παρασκευής 19 Μαΐου 2017 σημείωσε πως ο κατηγορούμενος έφερε την κόρη της από το σχολείο και επειδή νωρίτερα την είχε δει να μιλάει με αγόρι «άρχισε να τις ρίχνει χαστούκια, μπουνιές, κλωτσιές, χοροπηδούσε πάνω της. Όλα αυτά φαίνονται στο βίντεο που είναι στη διάθεση σας κύριοι δικαστές γιατί είχε κάμερες σε όλα τα δωμάτια και στα μπαλκόνια για να μας παρακολουθεί. Στη συνέχεια την έδεσε με χειροπέδες στο καλοριφέρ για μισή ώρα και μετά την κλείδωσε στο υπνοδωματιό της, συνέχισε να την κτυπάει και η εντολή του ήταν να τη πηγαίνω φαγητό μια φορά την ημέρα. Εκεί μου είπε ότι τη Δευτέρα θα τελείωνε μαζί της, ότι θα την έβαζε ή σε ένα παλιό ψυγείο που είχε στο πατρικό του ή θα την πετούσε στη θάλασσα. Κατάλαβα ότι μιλούσε σοβαρά. Όταν το πρωί της Δευτέρας έφυγε για να πάει τα μικρά παιδιά στο σχολείο βρήκα ένα αντικλείδι, ξεκλείδωσα την κόρη μου και πήγαμε στην αστυνομία ». Η 35χρονη σημείωσε πως ο κατηγορούμενος με τον οποίο συμβίωνε κτυπούσε πολύ και το μεγάλο γιο τους, αλλά και τα μικρότερα παιδιά.

Ερωτηθείσα από τους δικαστικούς για ποιο λόγο κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν έφυγε από το σπίτι, η 35χρονη απάντησε πως το 2008 το έκανε αλλά ότι ο κατηγορούμενος είχε πιάσει όμηρο τον πατέρα της και την απειλούσε ότι θα του κάνει κακό αν δεν γυρίσει. Η ίδια ανέφερε πως από τον Μάιο του 2017 όλη η οικογένεια δέχεται ψυχολογική υποστήριξη στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας και τα τρία χρόνια που είναι φυλακή ο κατηγορούμενος νιώθουν ασφάλεια.

Το θύμα

Στο δικαστήριο διαβάστηκε η έγγραφη κατάθεση της κοπέλας που σημείωνε μεταξύ άλλων πως από 8 χρονών ο πατέρας της την κτυπούσε με πλάστη, την κλείδωνε στο σπίτι και από όταν ξεκίνησε να πηγαίνει στο Γυμνάσιο έγινε ακόμα πιο βίαιος. Αναφέρθηκε στα γεγονότα της Παρασκευής 19 Μαΐου 2017, σημειώνοντας πως ο πατέρας της, την έριξε κάτω, την τραβούσε από τα μαλλιά και χοροπηδούσε πάνω της, ενώ στη συνέχεια την έβαλε στο υπνοδωμάτιο της και την κτυπούσε με ένα πλάστη. Τόνισε επίσης πως ήταν πάντα νηφάλιος και ότι του άρεσε να ασκεί βία και σημείωσε πως «δεν θέλω να τον ξαναδώ ποτέ».

Στη συνέχεια κατέθεσε ο μεγάλος γιος του κατηγορούμενου που είπε ότι παλαιότερα ο πατέρας του βιαιοπραγούσε σε βάρος του αλλά τα τελευταία χρόνια επειδή «ήμουν υπάκουος, δεν με κτυπούσε».

Υπέρ του κατηγορούμενου κατέθεσε και η αδελφή του.

Η απολογία

Στην απολογία του ο 58χρονος σημείωσε ότι αρκετές φορές ήταν αυστηρός και νευρικός όχι όμως βίαιος όπως τον κατηγορούν. Ζήτησε συγνώμη για τις πράξεις του και ανέφερε πως είχε κάνει προσπάθεια αυτοκτονίας το πρώτο διάστημα που κρατήθηκε στις φυλακές. Ο ίδιος απέδωσε τη νευρικότητα του στα δύσκολα παιδικά χρόνια καθώς όπως είπε κακοποιούνταν από τον πατέρα του, ο ένας αδελφός του είχε αυτοκτονήσει και ο δεύτερος είχε βρεθεί νεκρός μετά από χρήση ναρκωτικών. Επισήμανε πως με την ψυχιατρική αγωγή που ακολουθεί στη φυλακή έχει βελτιωθεί πολύ η συμπεριφορά του και έδωσε και σχετικό έγγραφο από το σωφρονιστικό κατάστημα.

Από μεριάς τους οι συνήγοροι υπεράσπισης αναφέρθηκαν στα «δύσκολα παιδικά χρόνια του κατηγορούμενου και την βία που ασκούνταν σε βάρος του από τον πατέρα του που τον εγκατέλειψε», στο θάνατο των δύο αδελφών του. Τόνισαν ότι εργάζονταν πολλές ώρες την ημέρα ώστε να έχουν τα πάντα και ότι προσπάθησε και επανασυνδέθηκε με ένα από τα παιδιά από τον πρώτο του γάμο. Υπογράμμισαν πως με βάση της ψυχιατρικές εξετάσεις που του έγιναν ο κατηγορούμενος αποτελεί «ψυχοπαθολογική προσωπικότητα, που οφείλεται στα δύσκολα βιώματα» ζήτησαν το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού (δεν έχει τη συγκρότηση να καταλάβει το άδικο της πράξης του) και επισήμαναν πως αφού ακολούθησε φαρμακευτική αγωγή στη φυλακή παρουσιάζει πολύ μεγάλη βελτίωση. «Διαισθάνθηκε το λάθος του, ανταποκρίνεται στη ψυχοθεραπεία και στην αγωγή, έχει βιώσει πράγματα και αλλάζει συμπεριφορά » ειπώθηκε χαρακτηριστικά από την υπεράσπιση.

Η απόφαση

Την ενοχή του κατηγορούμενου χωρίς ελαφρυντικά πρότεινε ο εισαγγελέας έδρας που δεν δέχθηκε να του αναγνωριστεί ο μειωμένος καταλογισμός. Η συνήγορος πολιτικής αγωγής επισήμανε πως «τελούσε σε πλήρη επίγνωση και κλιμάκωνε τη βία σε βάρος τους. Οι συγνώμες σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχουν καμία αξία». Τελικά το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο, χωρίς ελαφρυντικά τον κατηγορούμενο και του επέβαλλε την ποινή των 10 ετών φυλάκισης. Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος έχει και άλλη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του που αφορά άλλη υπόθεση.

To Top