Ένοχοι και οι δύο για τη δυσφήμιση αστυνομικού

199

Ένοχοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων, 79χρονος Ιταλός και η 74χρονη σύζυγός του που κατηγορούνταν για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος αστυνομικού.

Αν και πρωτόδικα το ζευγάρι είχε κριθεί ένοχο και για τις δύο πράξεις, χθες το δευτεροβάθμιο δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Στέλιου Κιουρτζή και Γ.  Ασημάκη, τους αθώωσε για την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης και τους καταδίκασε για την ψευδή καταμήνυση σε φυλάκιση 6 μηνών με τριετή αναστολή για τον άνδρα και φυλάκιση 5 μηνών με τριετή αναστολή για τη γυναίκα.

Σημειώνεται πως η υπόθεση εκδικάστηκε για πρώτη φορά, τον Ιούνιο του 2018 από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, το οποίο αφού αναγνώρισε στο ζευγάρι το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, επέβαλε στον 79χρονο, συνολική ποινή φυλάκισης 7 μηνών (6 μήνες για ψευδή καταμήνυση και 2 μήνες φυλάκιση για τη συκοφαντική δυσφήμιση) και στην 74χρονη συνολική ποινή φυλάκισης 5 μηνών και 10 ημερών (5 μήνες για την ψευδή καταμήνυση και 10 ημέρες για τη συκοφαντική) με τριετή αναστολή.
Δικηγόρος πολιτικής αγωγής παραστάθηκε ο κ. Κουδρογλου.

Η υπόθεση ξεκίνησε με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά κατά τελωνειακού υπαλλήλου της Σύμης και αστυνομικής υπαλλήλου που κατέθεσε στη δικαιοσύνη το ζευγάρι ηλικιωμένων Ιταλών, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι έτυχαν απαξιωτικής συμπεριφοράς αλλά και ότι υπέστησαν μεγάλη ταλαιπωρία από τα συγκεκριμένα στελέχη των αρμόδιων αρχών.

Μάλιστα στις αρχές Ιουνίου 2018 είχε εκδικαστεί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατ’ εξακολούθηση που είχε υποβάλλει σε βάρος των Ιταλών, ο τελωνειακός υπάλληλος και για την οποία τόσο ο 79χρονος όσο και η 74χρονη είχαν κριθεί αθώοι.

Αξίζει να σημειωθεί πως το επεισόδιο με αφορμή το οποίο και η υπόθεση άρχισε να απασχολεί τη δικαιοσύνη, είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2012 όταν ο 79χρονος και η σύζυγός του βρέθηκαν στο λιμάνι της Σύμης με το αυτοκίνητο τύπου Jeep που έφερε από τη χώρα του ο 79χρονος.

Το αυτοκίνητο αυτό, φαίνεται ότι ήταν η αιτία να προκληθεί επεισόδιο ανάμεσα στον τελωνειακό και τον Ιταλό ιδιοκτήτη του, όταν σε σχετικό έλεγχο που έγινε ο τελευταίος είτε δεν κατάλαβε ότι επρόκειτο για έλεγχο, είτε αντιστάθηκε με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η σύλληψή του από την αστυνομία του νησιού.

Στη συνέχεια ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου για την παραπομπή του στη δικαιοσύνη και ο 79χρονος Ιταλός υποστήριξε στη μήνυσή του ότι υπέστη μεγάλη ταλαιπωρία ο ίδιος και η σύζυγός του, δεδομένου ότι αντιμετώπιζε και προβλήματα υγείας.

https://www.rodiaki.gr/article/432797/enoxoi-kai-oi-dyo-gia-th-dysfhmish-astynomikoy