Ο εισαγγελέας που πήρε το πιο σωστό μέτρο για τους οδηγούς-δολοφόνους στην Ελλάδα αλλά άντεξε μόνο λίγους μήνες

348

by Δημήτρης Φ10/04/20, 18:5526

Εισαγγελέας για οδηγούς δολοφόνους: Τα δυστυχήματα της ασφάλτου συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα σοβαρά ατυχήματα, που λαμβάνουν χώρα στους δρόμους και τα εθνικά οδικά δίκτυα. Τα περισσότερα από αυτά έχουν ως αιτία την υπερβολική ταχύτητα που αναπτύσσουν, οι ασυνείδητοι οδηγοί.

Εισαγγελέας για οδηγούς δολοφόνους – Αληθινή ιστορία: Οδηγοί, χωρίς συνείδηση

Άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους για το τίποτα, ή τραυματίζονται βαρύτατα. Αυτό συμβαίνει, επειδή κάποιοι αναίσθητοι αντιλαμβάνονται περίπου ως παιχνίδι το «σανίδωμα» του γκαζιού. Σαν να βρίσκονται σε έναν εξομοιωτή ηλεκτρονικού παιχνιδιού. Σαν να βρίσκονται σε μια πίστα από συγκρουόμενα.

Η δολοφονική δράση τους δεν αφορά μόνο τη μετωπική αυτοκινήτου με αυτοκίνητο, στην οποία το υποψήφιο θύμα έχει κάποιες πιθανότητες να ζήσει. Αντίθετα, πληθαίνουν διαρκώς τα φαινόμενα που οι νεοελληνάρες οδηγοί καβαλούν πεζοδρόμια και «σημαδεύουν» πεζούς, ή παρασύρουν μοτοσικλετιστές και ποδηλάτες. Έχουμε αναφερθεί ξανά στις ποινές – χάδι που συνοδεύουν τέτοιου τύπου κακουργήματα. Ποινές που «επιμένουν» να τα υποβιβάζουν σε πλημμελήματα.

Εισαγγελέας για οδηγούς δολοφόνους – Αληθινή ιστορία: Ποιος ήταν

Μια μεγάλη ευκαιρία για να γίνει το πρώτο βήμα προς αποθάρρυνση όλων αυτών που όταν πιάνουν το τιμόνι νομίζουν ότι είναι εκκολαπτόμενοι Άιρτον Σένα (που παρεμπιπτόντως σκοτώθηκε από υπερβολική ταχύτητα) χάθηκε πριν από περίπου 15 χρόνια. Τότε που ο εισαγγελέας Αναστάσιος Κανελλόπουλος επέβαλε το μέτρο κατάσχεσης του οχήματος. Αρχικά, για όσους είχαν υπερβεί το όριο κατανάλωσης αλκοόλ. Ακολούθως για υπερβολική ταχύτητα, επικίνδυνη οδήγηση και υπερβολικούς θορύβους (σούζες, κόντρες κλπ.).

«Έρχονταν στο γραφείο μου απλοί άνθρωποι που διαμαρτύρονταν για τις χαμηλές ποινές που επέβαλε ο νόμος σε υπαίτιους τροχαίων ατυχημάτων λόγω μέθης», δήλωνε τότε ο επιφανής Πατρινός νομικός. Συνέχισε, προσθέτοντας ότι αυτοί που του χτυπούσαν την πόρτα του ήταν κυρίως πολίτες αγανακτισμένοι από την επιείκεια των δικαστηρίων στις ποινές που είχαν χάσει δικούς τους ανθρώπους σε αυτοκινητικά δυστυχήματα.

Εισαγγελέας για οδηγούς δολοφόνους: Ο γιος μιας πλούσιας οικογένειας

Ως σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είχε αναδείξει την περίπτωση νεαρού γόνου πλούσιας οικογένειας. Ήταν ένας άνδρας, ο οποίος οδηγούσε μεθυσμένος μια υπερπολυτελή Porsche. Μάλιστα, σκότωσε μια κοπέλα. Ο οδηγός συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Ύστερα από λίγο καιρό προκάλεσε ξανά τροχαίο, επίσης λόγω μέθης.

Το μέτρο της κατάσχεσης οχημάτων είχε αρχίσει να αποδίδει τον λίγο καιρό που ίσχυσε. Ήταν κάτι που φάνηκε στη στατιστική απεικόνιση του αριθμού των τροχαίων. Ήταν όμως πολλοί αυτοί που ενοχλήθηκαν από το νέο μέτρο, μεταξύ των οποίων και οι ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων της παραλιακής, που είδαν μια μικρή μείωση στους τζίρους τους! Μαζί με αυτούς πίεζαν για άρση του και κάποιοι… ευγενείς της ανώτερης κοινωνικής τάξης, που είτε οι ίδιοι, είτε τα βλαστάρια τους, ή κάποιο ανίψι, είχαν υποστεί κατάσχεση του οχήματος.

Η νομοθεσία προέβλεπε ότι η κατάσχεση θα αφορούσε τις περιπτώσεις εκείνες που κάποιος, είτε από δόλο είτε από βαριά αμέλεια, έθετε σε κίνδυνο ανθρώπους ή απειλούσε κοινωνικά αγαθά. Εννοείται ότι μαζί με το αυτοκίνητο ο παραβάτης στερούνταν και την άδεια οδήγησης για όσο καιρό θα έμενε παροπλισμένο το όχημα (τη διάρκεια την αποφάσιζε το δικαστήριο).