Ανατρέπεται η καταδικαστική απόφαση που έκρινε ένοχη για φόνο την ομογενή Katia Pyliotis

377

Η Katia Pyliotis θεωρεί ότι η υπεράσπισή της που βασιζόταν στην ομολογία του φόνου από άλλη γυναίκα υποβιβάστηκε από τον δικαστή

Οι εφέτες που ανέτρεψαν την δίκη της Katia Pyliotis, θεωρούν ότι η ανάκληση ή όχι της ομολογίας μιας άλλης γυναίκας για τον φόνο, είναι ύψιστης σημασίας. Φώτο: AAP Image/James Ross

Η ομογενής Katia Pyliotis που φυλακίστηκε για τη δολοφονία του Elia Abdelmessih το 2005 και εκτίει ποινή φυλάκισης 19 χρόνων, κατάφερε να ανατρέψει την καταδικαστική απόφαση εις βάρος της, ισχυριζόμενη ότι η δίκη της δεν ήταν δίκαιη καθώς η στάση του δικαστή ήταν προκατειλημμένη.

Συγκεκριμένα, το Εφετείο της Βικτώριας δέχτηκε χθες Τετάρτη το αίτημα της κατηγορούμενης και ανέτρεψε την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου, που την έκρινε ένοχη για δολοφονία.

Αυτό σημαίνει ότι η δίκη της Katia Pyliotis θα πρέπει να ξαναγίνει. Αλλά, με τις τρεις δίκες που είχαν προηγηθεί να έχουν επίσης αποτύχει, οι εφέτες αποφάσισαν ότι «θα είναι πλέον στη κρίση του Εισαγγελέα εάν η αιτούσα θα πρέπει να ξαναδικαστεί για πέμπτη φορά».

Η κ. Pyliotis, ισχυρίζεται ότι η δίκη της δεν ήταν δίκαιη, καθώς κατά τη διάρκεια της κατ’ αντιπαράστασης εξέτασης του δικηγόρου υπεράσπισής της, Richard Edney, ο Δικαστής Justice Paul Coghan, τον διέκοπτε συχνά αποκαλώντας τα ερωτήματά του «βαρετά». Ο δικαστής έκανε και άλλα σχόλια, υπό την παρουσία των ενόρκων, που ήταν «αρνητικά και καυστικά», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το σώμα ενόρκων θα είναι εκεί «13 χρόνια αργότερα» να ακούει τα ίδια αποδεικτικά στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος και θα πρέπει «να αρχίσει να απαντάει ο ίδιος στα ερωτήματα».

Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ PYLIOTIS ΕΣΤΙΑΖΕ ΣΤΗΝ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΦΟΝΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Το Εφετείο δέχθηκε ότι τα σχόλια του δικαστή ίσως να επηρέασαν το σώμα των ενόρκων και να κατέστησαν υποδεέστερα τα στοιχεία της υπεράσπισής της που εστίαζαν στην ομολογία του φόνου από μία άλλη γυναίκα που δεν είναι πλέον στη ζωή.

Συγκεκριμένα, λίγες μέρες μετά τον φόνο του Elia Abdelmessih, η Susan Reddie, που είχε σεξουαλικές σχέσεις επ’ αμοιβή με το θύμα, ομολόγησε ότι εκείνη τον σκότωσε. Ένας αστυνομικός που κατέθεσε στη δίκη της Pyliotis, δήλωσε ότι η κ. Reddie είχε ανακαλέσει την ομολογία της λίγο μετά. Η ανάκληση της ομολογίας της, όμως, δεν υπάρχει πια στα χαρτιά. Μόνο ένας από τους συναδέλφους του αστυνομικού θυμάται αμυδρά ότι η κ. Reddie ανακάλεσε την ομολογία της, ενώ το ίδιο το αρχείο όπου το κατέγραψε ο αστυνομικός έχει χαθεί.

Ο δικαστής αποκάλεσε παραπλανητικά τα δυνατά αυτά στοιχεία υπέρ της κ. Pyliotis, και δήλωσε ότι θα ξεκαθαρίσει ο ίδιος στο σώμα των ενόρκων ότι πρόκειται για παραπλάνηση.

Οι εφέτες αντίθετα, θεωρούν ότι η ανάκληση ή όχι της ομολογίας της κ. Reddie για τον φόνο, είναι ύψιστης σημασίας.

Η κ. Pyliotis είχε φυλακιστεί τον Απρίλιο του 2019, για 19 χρόνια, για τη δολοφονία του κ. Abdelmessih, το πτώμα του όποιου βρέθηκε χτυπημένο το 2005, δίπλα σε μία κονσέρβα μάνγκο και ένα άγαλμα της Παναγίας.

Η Katia Pyliotis δεν θα συνδεθεί με τον τόπο του εγκλήματος, παρά 11 χρόνια αργότερα όταν από ένα παράπτωμά της στη Νότια Αυστραλία, το DNA της ταυτίζεται με τον τόπο όπου δολοφονήθηκε ο Elia Abdelmessih.

https://neoskosmos.com/el/245296/anatrepetai-i-katadikastiki-apofasi-pou-ekrine-enochi-gia-fono-tin-omogeni-katia-pyliotis/