Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Αντίδραση στην απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις σε στελέχη του Δικαστηρίου λόγω έρευνας για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν

366

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο απέρριψε την Πέμπτη , 11 Ιουνίου 2020 την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εγκρίνει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε στελέχη του Δικαστηρίου, ώστε να τα αποτρέψει να διενεργήσουν έρευνα σε βάρος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Συνέλευσης των Κρατών Μελών του Δικαστηρίου, ο δικαστής Ο-Γκον Κουόν, απέρριψε τα μέτρα αυτά με ανακοίνωσή του, κρίνοντας ότι «υπονομεύουν την κοινή προσπάθειά μας να καταπολεμήσουμε την ατιμωρησία και να εξασφαλίσουμε λογοδοσία για μαζικές ωμότητες».

Έχοντας ήδη εξαπολύσει επίθεση άνευ προηγουμένου εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους, ανακοινώνοντας οικονομικές κυρώσεις προκειμένου να πιέσει ώστε να μη διενεργήσει έρευνα ούτε να ασκήσει δίωξη σε αμερικανούς στρατιωτικούς για εγκλήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Πρόκειται για την αντίδραση της Ουάσινγκτον στην απόφαση που έλαβε τον Μάρτιο σε δεύτερο βαθμό το Δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στη Χάγη, να εγκρίνει την έναρξη έρευνας για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Αφγανιστάν, παρά την εναντίωση της κυβέρνησης Τραμπ.

Η έρευνα που θέλει να διενεργηθεί η εισαγγελέας του Δικαστηρίου, η Φατού Μπενσουντά, επικεντρώνεται μεταξύ άλλων σε ωμότητες που διαπράχθηκαν από αμερικανούς στρατιωτικούς στη χώρα όπου οι ΗΠΑ διεξάγουν από το 2001 τον πιο μακρόχρονο πόλεμο στην ιστορία τους. Αναμένεται επίσης να εξεταστούν οι κατηγορίες για βασανιστήρια σε βάρος στελεχών της CIA.

«Πρόκειται για τις τελευταίες σε μια σειρά επιθέσεων άνευ προηγουμένου εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ενός διεθνούς ανεξάρτητου δικαστικού θεσμού», τόνισε το Δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

«Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν κλιμάκωση και μια απαράδεκτη απόπειρα επέμβασης στο κράτος του δικαίου και στις διαδικασίες του Δικαστηρίου», συνεχίζει το κείμενο.

«Ανακοινώθηκαν με διακηρυγμένο στόχο να επηρεαστούν οι ενέργειες στελεχών του Δικαστηρίου, στο πλαίσιο των ανεξάρτητων και αντικειμενικών ερευνών και των αμερόληπτων διαδικασιών του», προστίθεται στην ανακοίνωση του δικαστηρίου. (πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)

http://www.cylegalnews.com/2020/06/blog-post_13.html