Ο Σαρκοζί στο εδώλιο – Συγκρίνετε με την Ελληνική αθλιότητα της απόλυτης παροχής ασυλίας σε πολιτικούς και μεγαλοσχήμονες!

Ο Νικολά Σαρκοζί, ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που κατηγορείται για διαφθορά, κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Όποια και αν είναι η έκβαση αυτής της δίκης για τον Σαρκοζί, όλα δείχνουν πως δεν θα είναι η τελευταία.

“Δεν θα ξανακούσετε να μιλούν για μένα”, είχε πει το 2012 ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, προεξοφλώντας την ήττα του από τον Φρανσουά Ολάντ, στις εκλογές του Απριλίου του έτους εκείνου και το τέλος της πολιτικής του καριέρας.

Δεν κράτησε, όμως, τον λόγο του.

Μπορεί ο ίδιος να επεδίωξε την επιστροφή του στην πολιτική, κερδίζοντας την προεδρία του κόμματός του, UMP, το 2014 και διεκδικώντας το χρίσμα του για την γαλλική προεδρία το 2016, όμως η ανακολουθία του αυτή δεν ήταν ο μόνος λόγος για τον οποίο ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της Γαλλίας, επανέρχεται διαρκώς στην δημοσιότητα.

Την περασμένη Δευτέρα, ο Σαρκοζί έγινε ο πρώτος επικεφαλής του γαλλικού κράτους, στην σύγχρονη ιστορία, που εμφανίστηκε κατηγορούμενος ενώπιον του δικαστηρίου. Είναι επίσης ο πρώτος που κατηγορείται για διαφθορά.

Ο Νικολά Σαρκοζί φτάνει στο δικαστήριο, 26/11/2020
Ο Νικολά Σαρκοζί φτάνει στο δικαστήριο, 26/11/2020  AP

Πώς όμως ένας πρόεδρος της Ε’ γαλλικής Δημοκρατίας βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μία θέση στην οποία, μέχρι πρότινος, μόνο ο στρατάρχης Πεταίν είχε βρεθεί, κατηγορούμενος για προδοσία το 1945;

Υπόθεση Μπετανκούρ

Ήδη από τις παραμονές της ήττας του Σαρκοζί, στις εκλογές του 2012, το γεγονός ότι θα έπαυε πλέον να απολαμβάνει της ασυλίας που προσφέρει η προεδρία, ήταν ένα ζήτημα που επανερχόταν στον γαλλικό Τύπο.

Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ κατά την παράδοση-παραλαβή του προεδρικού θώκου 15/5/2012
Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ κατά την παράδοση-παραλαβή του προεδρικού θώκου 15/5/2012  AP

Το 2010 σε έρευνα του διαδικτυακού περιοδικού Mediapart, πρώην λογίστρια της δισεκατομμυριούχου κληρονόμου της L’Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ, κατηγορεί τον Σαρκοζί, ότι έλαβε, μέσω του υπουργού Εργασίας, Ερίκ Βέρτ, παράνομη χρηματοδότηση για την προεκλογική εκστρατεία του 2007. Στο μεγάλο σκάνδαλο με πτυχές χρηματισμού και φοροδιαφυγής θα εμπλακούν και άλλοι πολιτικοί, δημόσιοι λειτουργοί και λογιστές.

Στις αρχές του Ιουλίου του 2012, λιγότερο από ένα μήνα μετά την απώλεια της ασυλίας του Σαρκοζί, η αστυνομία πργματοποιεί έρευνα στα γραφεία του τέως προέδρου και στο σπίτι της συζύγου του, Κάρλα Μπρούνι.

Η Λιλιάν Μπετανκούρ (1922-2017)
Η Λιλιάν Μπετανκούρ (1922-2017)  AP

Οι γαλλικές αρχές θα αφαιρέσουν το όνομα του από την λίστα των κατηγορούμενων για την υπόθεση το 2013.

Η υπόθεση της Λιβύης

Το 2011, εν μέσω του εμφυλίου πολέμου στην Λιβύη που οδήγησε στην αποκαθήλωση και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι, ο γιος του Λίβυου ηγέτη, Σαΐφ αλ Ισλάμ, αναφέρει σε συνέντευξή του πως ο Νικολά Σαρκοζί έλαβε χρήματα το 2007 από την κυβέρνηση της Λιβύης για την προεκλογική του εκστρατεία.

Μουαμάρ Γκαντάφι και Νικολά Σαρκοζί στην επίσκεψη του δεύτερου στην Τρίπολη, 2007
Μουαμάρ Γκαντάφι και Νικολά Σαρκοζί στην επίσκεψη του δεύτερου στην Τρίπολη, 2007  ASSOCIATED PRESS

Το 2013, οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα, μετά από δημοσίευμα του Mediapart, βασισμένο σε ισχυρισμούς του Γαλλο-λιβανέζου επιχειρηματία Ζιάντ Τακιεντίν, σύμφωνα με τον οποίο, την περίοδο 2006-2007, μετέφερε σε συνεργάτη του Σαρκοζί, 50 εκατ. ευρώ.

Με βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα στις αρχές του τρέχοντος Νοεμβρίου, ο Τακεντίν ανακάλεσε τους ισχυρισμούς του, λέγοντας πως τα λεγόμενά του παραποιήθηκαν από τον ανακριτή και πως δεν υπήρξε καμία συνδιαλλαγή μεταξύ της λιβυκής κυβέρνησης και της καμπάνιας του Σαρκοζί.data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw==

Ωστόσο, η πρώτη του εκείνη κατάθεση, ήταν αυτή που δημιούργησε σωρεία προβλημάτων για τον Σαρκοζί και τον φέρνει αύριο -έστω και εμμέσως- ενώπιον του δικαστηρίου.

Η υπόθεση των υποκλοπών

Με το δημοσίευμα του Mediapart το 2013 και την εισαγγελική έρευνα που ακολούθησε για την υπόθεση της Λιβύης, οι γαλλικές αρχές, έθεσαν τις επικοινωνίες του τέως προέδρου υπό παρακολούθηση.

Από αυτή θα προκύψει η χρήση ενός μυστικού τηλεφώνου από τον Σαρκοζί, με το οποίο επικοινωνούσε με τον δικηγόρο του, Τιερί Ερζόγκ. Σε αυτές τις συνομιλίες τους, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Σαρκοζί και ο Ερζόγκ εξέταζαν το ενδεχόμενο να λάβουν πληροφορίες από τον ανώτατο δικαστικό, Ζιλμπέρ Αζιμπέρ για την εξέλιξη της υπόθεση Μπετανκούρ, με τον Σαρκοζί να δηλώνει ότι ως αντάλλαγμα προτίθεται να ασκήσει επιρροή προκειμένου ο Αζιμπέρ, να λάβει μία θέση που επιθυμούσε στην Δικαισύνη του Μονακό.

Ο δικηγόρος του Σαρκοζί, Τιερί Ερζόγκ
Ο δικηγόρος του Σαρκοζί, Τιερί Ερζόγκ  AP

Ο Αζιμπέρ δεν έλαβε ποτέ την θέση, όμως για τον γαλλικό νόμο, δεν απαιτείται η ολοκλήρωση μίας παράνομης συμφωνίας για να καταδικαστεί κανείς για διαφθορά-αρκεί η συμφωνία να αποδειχθεί.

Την Δευτέρα, ο Νικολά Σαρκοζί οδηγείται εκ νέου στο δικαστήριο, με τις κατηγορίες της διαφθοράς και της αθέμιτης άσκησης επιρροής, ενώ και οι δύο νομικοί δικάζονται για την ίδια υπόθεση.

Ο δικηγόρος του Ερζόγκ κάνει λόγο για καταστρατήγηση του απορρήτου δικηγόρου-πελάτη, σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες του πελάτη του με τον τέως πρόεδρο, ενώ για εκείνες με τον Αζιμπέρ αναφέρει πως πρόκειται για φιλικές συζητήσεις.

Ο Σαρκοζί σε κάθε ευκαιρία δηλώνει την αθωότητά του και έχει τονίσει πως συμμετέχει στη δίκη με “πολεμική διάθεση”.

Και ενώ είναι ο πρώτος πρόεδρος της σύγχρονης Γαλλίας που βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου και μάλιστα για διαφθορά, εάν καταδικαστεί δεν θα είναι ο πρώτος.

Το 2011 ο τέως πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε καταδικαστεί για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος την περίοδο που ήταν δήμαρχος Παρισιού, ερήμην λόγω ζητημάτων υγείας.

Υποθέσεις σε εκκρεμότητα

Και ενώ μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, αναμένεται να γνωρίζουμε την έκβαση της δίκης για τον Σαρκοζί, αυτή δεν είναι η μόνη σε βάρος του.

Τον Οκτώβριο απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες για την υπόθεση της Λιβύης, για την οποία, διαρροές στα γαλλικά Μέσα αναφέρουν ότι τα στοιχεία σε βάρος του δεν επαρκούν, ενώ και η ανατροπή με την κατάθεση του Τακεντίν, αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο.

O Νικολά Σαρκοζί
O Νικολά Σαρκοζί  AP

Για το 2021, είναι προγραμματισμένη δίκη σε βάρος του που αφορά την χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012(σκάνδαλο Bygmalion) και τα έξοδα αυτής, καθώς κατηγορείται ότι υπερέβη το νόμιμο όριο.

Εαν τελικά καταδικαστεί για την υπόθεση των υποκλοπών, ο Σαρκοζί θα βρεθεί αντιμέτωπος για την κατηγορία της διαφθοράς με ποινή φυλάκισης 10 ετών και πρόστιμο έως 1.000.000 ευρώ. Η ποινή για αθέμιτη άσκηση επιρροής είναι έως πέντε χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο έως 500.000 ευρώ.

Ενδεχομένως, το ιδανικό για τον Νικολά Σαρκοζί, θα ήταν όντως να μην ξανακούγαμε για αυτόν μετά το τέλος της προεδρικής του θητείας.

To Top