Στα… μαλακά κατηγορούμενος για αποπλάνηση ανηλίκου, βάσει του νέου ποινικού κώδικα

290

Στον κατηγορούμενο οι δικαστές -υιοθετώντας και την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας- αναγνώρισαν ομόφωνα το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς.

Σε συνολική ποινή φυλάκισης 6 ετών, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως, καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης, 67χρονος κατηγορούμενος για αποπλάνηση ανηλίκου που συμπλήρωσε τα 12 έτη όχι όμως τα 14 έτη, κατ’ εξακολούθηση καθώς και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας μέσω διαδικτύου προσώπου που δεν συμπλήρωσε τα 15 έτη και επακολούθησε συνάντηση, κατ’ εξακολούθηση.

Στον κατηγορούμενο οι δικαστές -υιοθετώντας και την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας- αναγνώρισαν ομόφωνα το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, αφού δέχθηκαν ότι ο 67χρονος συμπεριφέρθηκε καλά για σχετικά μεγάλο διάστημα μετά τις ως άνω πράξεις του και απέρριψε ομόφωνα τον αυτοτελή ισχυρισμό του κατηγορουμένου, ότι ο ίδιος έζησε σύννομα ως τον χρόνο που έγιναν οι πράξεις για τις οποίες κρίθηκε ένοχος. 

Ο κατηγορούμενος συνελήφθη πριν από επτά χρόνια όταν αστυνομικός που είχε εισέλθει στο κύκλωμα ομοφυλοφίλων ανήλικων, είχε φτιάξει ψεύτικο λογαριασμό στο Facebook στο οποίο εμφανιζόταν ως ανήλικος με ομοφυλοφιλικές τάσεις. Ο 67χρονος πιστεύοντας πως πρόκειται για ανήλικο μαθητή τον “ψάρεψε” στο διαδίκτυο καλώντας τον σε ερωτικό ραντεβού…

Στο σημείο συνάντησης όμως τον περίμενε αστυνομικός ο οποίος, λόγω της σωματικής του διαπλάσεως, είχε εμφανιστεί ως ανήλικος ηλικίας 15 περίπου ετών, και έτσι ο 67χρονος επιχείρησε να τον επιβιβάσει στο αυτοκίνητο του για να μεταβούν στην οικία του και να έλθει σε παρά φύση ασέλγεια μαζί του. Την στιγμή όμως της επιβιβάσεως συνελήφθη από άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας Θεσσαλονίκης. Ωστόσο η πράξη προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας μέσω διαδικτύου προσώπου που εμφανίζεται ως ανήλικο κάτω των 15 ετών κατ’ εξακολούθηση, για την οποία επίσης κατηγορείτο ο άνδρας, μετά την εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα πλέον έχει καταστεί ανέγκλητη και συνεπώς ο κατηγορούμενος απαλλάχθηκε. Ο ίδιος στην απολογία του εμφανίσθηκε μετανιωμένος ενώ αποδεχόμενος τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται, δήλωσε ότι δεν είχε σαφή επίγνωση της ηλικίας του παιδιού.

Έψαχνε για 13χρονα αγόρια

Ανάμεσα στους μάρτυρες που κατέθεσαν στο δικαστήριο ήταν και ο αστυνομικός του τμήματος Προστασίας Ανηλίκων/ΔΑΘ, ο οποίος εντόπισε τυχαία τον κατηγορούμενο κατά τη διάρκεια έρευνας του για άσχετη με τον 67χρονο υπόθεση παιδεραστίας.

  “Μου ανατέθηκε έρευνα για μία άσχημη υπόθεση, άσχετη με την εν λόγω υπόθεση. Δημιούργησα ένα προφίλ στο Facebook και παρίστανα ένα ανήλικο αγόρι 13 ετών με ομοφυλοφιλικές τάσεις. Με το προφίλ που είχα έκανα αιτήματα φιλίας σε άτομα που φαινόταν ομοφυλόφιλοι. Δέχτηκα αίτημα από άγνωστο σε μένα άτομο, με προφίλ «…», και το έκανα δεκτό. Τον 7/2014 δέχτηκα μήνυμα από αυτόν που με ρωτούσε τι κάνω πώς είμαι, με ρώτησε για την ηλικία μου και με ρώτησε αν θέλω να βρεθούμε. Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης με ρωτούσε αν θέλω να βρεθούμε, εγώ του έλεγα ότι δεν είμαι σίγουρος, τον ρώτησα αν βρεθούμε τι θα κάνουμε, μου είπε ότι θα πάμε στο σπίτι του που βρίσκεται στην περιοχή Βούλγαρη και εκεί είπε επί λέξη «θα σε π@@@ξω».

Τον ρώτησα αν το έχει ξανακάνει και μου είπε ότι το έχει ξανακάνει με ανήλικα, μου είπε να μη φοβάμαι και μου είπε επί λέξη «θα σου αλείψω τον … θα σου αρέσει τόσο πολύ που θα μου λες πιο δυνατά και δεν θα πονέσεις». Οι συνομιλίες μας συνεχίστηκαν τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Αυτό το διάστημα δεχόμουν στενό μαρκάρισμα. Κλείσαμε το ραντεβού το Σεπτέμβριο, στο πάρκο της Χαριλάου, εκεί είχαμε βάλει έναν αστυνομικό που μικροέδειχνε, και όταν ο αστυνομικός του είπε: «… εσύ είσαι;» και αυτός απάντησε καταφατικά, τον συλλάβαμε. Στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, είχε λάδια, προφυλακτικά, προϊόντα σεξουαλικού περιεχομένου. Το ότι ασχολήθηκα μαζί του όπως σας είπα ήταν τυχαίο. Τα θυμάμαι αυτήν τη στιγμή και ταράζομαι πάρα πολύ, έχω δύο παιδιά, έτυχε την ώρα που αυτός έψαχνε στην οθόνη του να βρεθεί ένας αστυνομικός, θα μπορούσε να ήταν ο γιος μου ο γιος σας, οπότε φαντάζεσαι τι θα γινόταν. Ο καθένας στο internet γράφει ότι θέλει και όπως θέλει. Που του απάντησα ότι είμαι 13 ετών θα σταματούσε εκεί και τέρμα..».

Σκεπτικό δικαστών για τα ελαφρυντικά

Οι δικαστές στην απορριπτική απόφαση τους για την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου αναφέρουν μεταξύ άλλων:

– “Ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο, αλλά με τον πραγματικό σεβασμό των έννομων αγαθών στην καθημερινή ζωή, η δε παραβίαση των νόμων δεν εκφράζεται μόνο με την τέλεση εγκληματικών πράξεων. Ενόψει των ανωτέρω, η διάταξη αυτή (84 παρ.2α) του ισχύοντος από 1.7.2019 ΠΚ είναι ευμενέστερη της αντίστοιχης προϊσχύσασας διάταξης, που όριζε ότι η υπό στοιχείο α’ ελαφρυντική περίσταση συνίσταται στο “ότι ο υπαίτιος έζησε ως το χρόνο που έγινε το έγκλημα έντιμη, ατομική, οικογενειακή, επαγγελματική και γενικά κοινωνική ζωή”, αφού με τη νέα διάταξη διευρύνεται η δυνατότητα αναγνώρισης της ελαφρυντικής αυτής περίστασης, καθόσον υιοθετήθηκε το δεκτικό βεβαίωσης κριτήριο της “νόμιμης” ζωής έναντι του απροσδιόριστου κριτηρίου της “έντιμης” ζωής, που απαιτούνταν από την προϊσχύσασα διάταξη.

Στην προκειμένη περίπτωση, από την ανάγνωση του ποινικού μητρώου του ως άνω καταδικασθέντος κατηγορουμένου, ηλικίας σήμερα 67 ετών, έγγαμου, αλλά και από τα λοιπά αποδεικτικά μέσα, που αναφέρονται παραπάνω, δεν προέκυψε ότι ο βίος του κατηγορουμένου μέχρι τη διάπραξη των ανωτέρω πράξεων, για τις οποίες κηρύχθηκε ένοχος, ήταν σύννομος, το γεγονός δε και μόνο ότι ο κατηγορούμενος έχει λευκό ποινικό μητρώο, δεν αρκεί για την αναγνώριση του σύννομου βίου του πριν από την τέλεση των παραπάνω πράξεων. Αντιθέτως αποδείχθηκε ότι ο κατηγορούμενος μέσω της ιστοσελίδας του στο facebook, πριν από την τέλεση της ως άνω πράξης, συνομιλούσε και με άλλους ανήλικους, ηλικίας κάτω των 15 ετών, τους οποίους προσπαθούσε να πείσει να συναντηθούν για να ενεργήσει σε βάρος τους γενετήσιες πράξεις, προσβάλλοντας έτσι την αξιοπρέπεια αυτών στο πεδίο της γενετήσιας ζωής τους. Επομένως, ενόψει των ανωτέρω, πρέπει, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην προηγηθείσα νομική σκέψη, να απορριφθεί ο αυτοτελής ισχυρισμός του κατηγορουμένου ότι συντρέχει στο πρόσωπό του η προβλεπόμενη από το άρθρο 84 παρ. 2α΄ του ΠΚ ελαφρυντική περίσταση”.

Δεχόμενοι δε την αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη σημειώνουν στο σκεπτικό τους:

– Περαιτέρω, ως ελαφρυντική περίσταση θεωρείται, κατά τη διάταξη του άρθρου 84 παρ. 2 και η υπό στοιχείο ε’ που συνίσταται στο το ότι «συμπεριφέρθηκε καλά για σχετικά μεγάλο διάστημα μετά την πράξη του, ακόμα και κατά την κράτησή του». Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι η καλή συμπεριφορά του καταδικασθέντος πρέπει να εκτείνεται σε σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την πράξη λαμβανομένης προς τούτο υπόψη και της βαρύτητας της εγκληματικής δραστηριότητάς του και καλή συμπεριφορά δεν εννοείται ως παθητική καλή διαγωγή ή μόνο ως απουσία παραβατικότητας αλλά περιλαμβάνει και τη θετική δραστηριότητα του υπαιτίου, η οποία εκδηλώνεται αυτοβούλως και όχι ως αποτέλεσμα φόβου ή καταναγκασμού. Συντρέχει δε στο πρόσωπο εκείνου του δράστη, ο οποίος, πραγματικά, μεταστράφηκε ηθικά και ψυχικά, έχοντας αντιληφθεί τις επιπτώσεις της αξιόποινης πράξεως του και απέχοντας, μετά ταύτα, για σχετικά μεγάλο διάστημα, από οποιοσδήποτε φύσης επιλήψιμη, ενέργεια και συμπεριφορά.

Στην προκειμένη περίπτωση αποδείχθηκαν τέτοια πραγματικά περιστατικά εκ των οποίων να υποδηλώνεται η ουσιαστική μεταστροφή του κατηγορουμένου προς ενστερνισμό των κανόνων της ομαλής κοινωνικής συμβίωσης και προς αγαθοποιό δραστηριότητα και η στάση τους να παρέχει αυθεντική μαρτυρία για την ποιότητα του ήθους του και της κοινωνικής προδιαθέσεώς τους. Ειδικότερα αποδείχθηκε ότι ο κατηγορούμενος μετά την τέλεση των παραπάνω πράξεων (2012-2013), για τις οποίες έχει μετανιώσει, καταβάλλει μέχρι και σήμερα ανελλιπώς προσπάθειες συνεισφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Από την ανάδειξη της εν λόγω ποινικής υπόθεσης και εφεξής, αναπτύσσει κοινωνική δράση στην ευρύτερη περιοχή της πόλης όπου διαμένει μόνιμα, αποτελώντας ενεργό μέλος μη κερδοσκοπικών σωματείων που σκοπός τους αποτελεί η προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων κι εν γένει συμπολιτών μας που χρήζουν βοήθειας και συμπαράστασης. Πρέπει επομένως ο υποβληθείς δια του συνηγόρου του κατηγορουμένου αυτοτελής ισχυρισμός περί αναγνωρίσεως της ελαφρυντικής περιστάσεως της επίδειξης καλής συμπεριφοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την τέλεση της πράξεως του (άρθρο 84 παρ.2ε’ ΠΚ), να γίνει δεκτός.

https://www.dikastiko.gr/akroathrio/sta-malaka-katigoroymenos-gia-apoplanisi-anilikoy-vasei-toy-neoy-poinikoy-kodika/