Η άδικη φυλάκιση επέφερε αποζημίωση πάνω από 42.300 ευρώ – Δικαίωση για μία δολοφονία που δεν διέπραξε

855

Στη φυλακή βρέθηκε για χρόνια κατηγορούμενη για ληστεία και δολοφονία της γιαγιάς της, που ουδέποτε διέπραξε. Τώρα το Εφετείο Δωδεκανήσου την δικαιώνει και της δίνει αποζημίωση.

Έμεινε επί σειρά ετών στη φυλακή κατηγορούμενη για τη ληστεία και δολοφονίας της γιαγιάς της. Προ ημερών κατόρθωσε να δικαιωθεί από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου το οποίο μάλιστα προέβλεψε και αποζημίωσή της για την άδικη κράτηση άνω των 42.300 ευρώ.

Σύμφωνα με το dimokratiki.gr, έγινε δεκτή από το Εφετείο για την αναγνώριση και επιδίκαση αποζημίωσης για την άδικη φυλάκισή της από το Νοέμβριο του 2014. Η καταδικασθείσα και φυλακισθείσα είχε συλληφθεί τότε για τα αδικήματα από πρόθεση και της ληστείας κατά της γιαγιάς της.

Η ίδια είχε καταθέσει αίτηση στο δικαστήριο δια του συνηγόρου της κ. Φώτη Ρωμαίου για ακύρωση της απόφασης. Είχε συλληφθεί από τις αστυνομικές αρχές και έκτοτε και μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2016 ήταν προσωρινά κρατούμενη στο Κατάστημα Κράτησης Ελαιώνα Θήβας.

Τότε καταδικάστηκε από το Στις 8 Φεβρουαρίου 2016 καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω για τα ως άνω αδικήματα σε ισόβια κάθειρξη και κάθειρξη 10 ετών. Η ίδια τόνιζε πως πριν την προσωρινή της κράτηση υπήρξε απόλυτα έντιμη και νομοταγής πολίτης, είχε εργαστεί σε διάφορες δουλειές και το τελευταίο διάστημα πριν την κράτησή της καθάριζε σπίτια γειτόνων και φιλικών προσώπων, ώστε να εξασφαλίζει τα προς το ζην, με την οικονομική συνδρομή και της θανούσας γιαγιάς της.

Επισημαίνει ακόμη ότι η αποστέρηση της προσωπικής της ελευθερίας έπληξε βαρέως το βασικότερο ανθρώπινο δικαίωμά της και την έχει στιγματίσει ισοβίως στην τοπική κοινωνία της Ρόδου, ενώ είναι μόλις ηλικίας 33 ετών. 

Πρόσθεσε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής της στο Κατάστημα Κράτησης Ελαιώνα Θήβας ξεκίνησε να ασχολείται με τη σχολή της (Φιλοσοφική Κρήτης) και πέρασε επιτυχώς τις εξετάσεις της σε περισσότερα από δέκα μαθήματα, ωστόσο μετά την αποφυλάκισή της δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές της, καθότι επί 4 χρόνια δεν μπόρεσε να εργασθεί για την αποταμίευση χρημάτων.

Εξετάζοντας τα στοιχεία αυτά, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου την 5η Νοεμβρίου 2018 την  έκρινε ομοφώνως αθώα λόγω αμφιβολιών, όπως είχε γίνει και πρωτοδίκως και θεώρησε υπεύθυνο τον αδελφό της στον οποίο επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

https://www.dikastiko.gr/eidhsh/i-adiki-fylakisi-epefere-apozimiosi-pano-apo-42-300-eyro-dikaiosi-gia-mia-dolofonia-poy-den-diepraxe/