Διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας: Το νέο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα

478

Την τροποποίηση του άρθρου 168 του Ποινικού Κώδικα για τη διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας προβλέπει το άρθρο 33 του Νόμου 4777/2021 για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με το νέο άρθρο αντιμετωπίζεται πληρέστερα το ζήτημα του αξιόποινου της διατάραξης της λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και των μονοπρόσωπων και συλλογικών οργάνων.

Ειδικότερα, με το νέο άρθρο επιδιώκεται η πληρέστερη περιγραφή του αδικήματος της διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας όχι μόνο των Α.Ε.Ι. αλλά και των λοιπών δημοσίων υπηρεσιώn

Αναλυτικά το νέο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα έχει ως εξής:

Οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 168 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α΄ 95) αντικαθίστανται ως εξής:

«1. Όποιος εισέρχεται παράνομα σε χώρο δημόσιας υπηρεσίας ή υπηρεσίας οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας ή παραμένει στους χώρους αυτούς παρά τη ρητή εναντίωση της υπηρεσίας που τους χρησιμοποιεί, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία (3) έτη ή χρηματική ποινή.

2. Όποιος, με οποιονδήποτε τρόπο, προκαλεί διακοπή ή σοβαρή διατάραξη της ομαλής λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας ή υπηρεσίας οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή.

Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος, χωρίς να διαταράξει την κοινή ειρήνη, εμποδίζει αυθαίρετα ή διαταράσσει σοβαρά τη λειτουργία συλλογικού ή μονοπρόσωπου οργάνου των φορέων του προηγούμενου εδαφίου».

Οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 168 του Ποινικού Κώδικα είχαν μέχρι τώρα ως εξής:

«1. Όποιος εισέρχεται παράνομα σε χώρο δημόσιας υπηρεσίας ή υπηρεσίας τοπικής αυτοδιοίκησης ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας, ή παραμένει στους χώρους αυτούς και προκαλεί έτσι διακοπή ή σοβαρή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.

2. Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και όποιος, χωρίς να διαταράξει την κοινή ειρήνη, εμποδίζει αυθαίρετα ή διαταράσσει σοβαρά τις συνεδριάσεις συλλογικού οργάνου, συγκροτούμενου σύμφωνα με το νόμο για τη διεξαγωγή δημόσιων υποθέσεων.»

https://www.lawspot.gr/nomika-nea/diataraxi-tis-leitoyrgias-ypiresias-neo-arthro-168-toy-poinikoy-kodika