Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Επίσημη έρευνα για εγκλήματα πολέμου στα παλαιστινιακά εδάφη

Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φάτου Μπενσούντα δήλωσε ότι ξεκίνησε η διενέργεια έρευνας για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μια πρωτοβουλία στην οποία το Ισραήλ αντιτίθεται σθεναρά. 

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται μετά την απόφαση του δικαστηρίου στις 5 Φεβρουαρίου 2021 ότι έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση αυτή. “Η απόφαση να διενεργηθεί έρευνα λήφθηκε μετά από μια επίπονη προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε το γραφείο μου διάρκειας σχεδόν πέντε ετών”, δήλωσε η εισαγγελέας Φάτου Μπενσούντα.

“Το γραφείο μου θα έχει την ίδια βασική, αμερόληπτη προσέγγιση που έχει υιοθετήσει σε όλες τις υποθέσεις στις οποίες έχει δικαιοδοσία”. Η εισαγγελέας είχε δηλώσει προηγουμένως ότι υπάρχει “λογική βάση” να πιστεύουμε ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς και στη Λωρίδα της Γάζας, από μέλη των ισραηλινών δυνάμεων, των ισραηλινών αρχών, της Χαμάς και ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας το 2014. 

“Σήμερα επιβεβαιώνω την έναρξη από το Γραφείο της Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της διενέργειας έρευνας για την κατάσταση στην Παλαιστίνη”, δήλωσε η Φάτου Μπενσούντα σε ανακοίνωση. 

Το γραφείο της θα εξετάσει και τις δύο πλευρές της σύγκρουσης. “Η έρευνα θα αφορά τα εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου που φέρεται να διαπράχθηκαν από τις 13 Ιουνίου 2014”. 

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την απόφαση. Είναι “ένα πολυαναμενόμενο βήμα που εξυπηρετεί την ακούραστη επιδίωξη της Παλαιστίνης για δικαιοσύνη και λογοδοσία, που είναι απαραίτητοι πυλώνες της ειρήνης που ζητεί και αξίζει ο παλαιστινιακός λαός”, ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς χαιρέτισε την απόφαση του ΔΠΔ και υπερασπίστηκε τις δικές της ενέργειες. “Χαιρετίζουμε την απόφαση του ΔΠΔ να διερευνήσει τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ εναντίον του λαού μας. Αυτό συνιστά ένα βήμα προόδου στον δρόμο για την επίτευξη δικαιοσύνης για τα θύματα του λαού μας”, δήλωσε στο Reuters ο Χάζεμ Κάσεμ, εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα.

“Η αντίστασή μας είναι νόμιμη, και γίνεται για την υπεράσπιση του λαού μας. Όλοι οι διεθνείς νόμοι εγκρίνουν τη νόμιμη αντίσταση”, είπε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σε αντίθεση με την Παλαιστίνη, το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ, που εδρεύει στη Χάγη, και αντιτάχθηκε σφοδρά σε οποιαδήποτε έρευνα. Ωστόσο, οι δικαστές του ΔΠΔ είχαν ανοίξει τον δρόμο για μια έρευνα για εγκλήματα πολέμου τον περασμένο μήνα κρίνοντας ότι το Δικαστήριο είναι αρμόδιο για γεγονότα που έλαβαν χώρα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. 

Τον Δεκέμβριο του 2019, η εισαγγελέας Μπενσούντα είχε δηλώσει ότι ζητεί πλήρη έρευνα, μετά από μια προκαταρκτική έρευνα πέντε ετών, ζητώντας παράλληλα από το ΔΠΔ να κρίνει αν είναι αρμόδιο να εξετάσει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στα παλαιστινιακά εδάφη.

http://www.legalnews24.gr/2021/03/blog-post_38.html

To Top