Δικαστής ξέχασε να υπογράψει ποινική απόφαση και η δίκη θα γίνει ξανά

337

Λόγω της έλλειψης μιας υπογραφής από δικαστή, μια ποινική υπόθεση για ναρκωτικά και παιδική πορνογραφία θα πρέπει να εκδικαστεί εξ’ αρχής , σύμφωνα με απόφαση του Oμοσπονδιακού Δικαστηρίου της Γερμανίας (ΒGH).

Η αμέλεια μιας δικαστή να ξεχάσει να βάλει την υπογραφή της, είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί η καταδικαστική απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου της πόλης του Άουγκσμπουργκ . Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Augsburger Allgemeine, ένα άλλο ποινικό τμήμα του δικαστηρίου θα εξετάσει εκ νέου την υπόθεση λόγω αυτής της τυπικής παράλειψης.

Τον Ιούλιο του 2020, το επαρχιακό δικαστήριο καταδίκασε τον κατηγορούμενο σε οκτώ χρόνια και τέσσερις μήνες φυλάκιση για διακίνηση ναρκωτικών και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Μετά τη δίκη, η προεδρεύουσα δικαστής μετατέθηκε στο Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του Μονάχου, οπότε μόνο η αναπληρώτρια δικαστής είχε υπογράψει την δικαστική απόφαση.

Η αναπληρώτρια δικαστής σημείωσε στο σώμα της απόφασης ότι η πρόεδρος του τμήματος δεν μπορούσε να υπογράψει λόγω της μετάθεσής της. Σύμφωνα ωστόσο με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας της Γερμανίας (StPO), αυτή η σημείωση θα έπρεπε να είχε υπογραφεί ξανά ξεχωριστά από την αναπληρώτρια, κάτι που δεν έγινε. Σύμφωνα με την απόφαση του BGH, η έλλειψη υπογραφής συνιστά λόγο απόλυτης ακυρότητας σύμφωνα με το άρθρο 338 αρ.7 StPO.

Ως εκ τούτου, το δικαστήριο της Καρλσρούης αποφάσισε την ακύρωση της απόφασης λόγω της έλλειψης της δεύτερης αυτής υπογραφής ενώ δεν εξετάστηκε καθόλου η ουσία της καταδίκης του κατηγορούμενου. (Legalnews24.gr/lto.de)