Καταδίκη και πρόστιμο – μαμούθ στη γαλλική φαρμακοβιομηχανία Servier για το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων

240

Επιβαρυμένη εξαπάτηση, ανθρωποκτονίες και τραυματισμοί εξ’ αμελείας, είναι οι κατηγορίες για το υγειονομικό σκάνδαλο. Αντίθετα, η φαρμακοβιομηχανία απαλλάχτηκε από την κατηγορία της ‘απάτης’.

Με πρόστιμο 2,7 εκατ. ευρώ καταδικάστηκε η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Servier, για το φάρμακο Mediator, που φέρεται να προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Επιβαρυμένη εξαπάτηση, ανθρωποκτονίες και τραυματισμοί εξ’ αμελείας, είναι οι κατηγορίες για το υγειονομικό σκάνδαλο. Αντίθετα, η φαρμακοβιομηχανία απαλλάχτηκε από την κατηγορία της ‘απάτης’.

Το Ν° 2 της εταιρείας, ο Jean-Philippe Seta, δεξί χέρι του ιδιοκτήτη Jacques Servier που πέθανε το 2014, καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση με αναστολή.

Στο εδώλιο και ο δημόσιος Οργανισμός για την Ασφάλεια των Φαρμάκων (ANSM) που κατηγορήθηκε γιατί αργοπόρησε να παύσει την κυκλοφορία του φαρμάκου και καταδικάστηκε σε 303.000 ευρώ πρόστιμο.

Το δικαστήριο θεώρησε οτι ο δημόσιος οργανισμός απέτυχε στο ρόλο της υγειονομικής και φαρμακευτικής αστυνόμευσης και έλαβε την μέγιστη ποινή των 225.000 ευρώ για «ανθρωποκτονίες και τραυματισμούς εξ’αμελείας».

Προστίθενται επίσης πρόστιμα ύψους 78.000 ευρώ.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου οφείλεται αποκλειστικά στην πνευμολόγο από την πόλη Βρέστη, Irène Frachon, που χαρακτήρισε βιομηχανικό έγκλημα το Mediator κι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ένα απο τα σοβαρότερα υγειονομικά σκάνδαλα στη Γαλλία.

4.000 άτομα έχουν αποζημιωθεί για περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, αλλά υπάρχουν ακόμη 600 καθυστερημένες περιπτώσεις, 10 χρόνια αργότερα, τονίζει η πενυμονολόγος.

Η φαρμακοβιομηχανία Servier αρνείται οτι εξαπάτησε. Πιθανώς θα ασκηθεί έφεση.

Το 2009, το φάρμακο αποσύρθηκε στη Γαλλία, αφού το είχαν καταναλώσει πέντε εκατομμύρια άνθρωποι.

Το Mediator, κυκλοφόρησε το 1976 ως φάρμακο για τον διαβήτη, αλλά χρησιμοποιήθηκε ευρέως ως περιοριστικό του αισθήματος της πείνας. Θεωρείται υπεύθυνο για την πρόκληση καρδιολογικών προβλημάτων και πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης, μιας σπάνιας και θανατηφόρας πάθησης, η οποία ενδεχομένως προκάλεσε μακροπρόθεσμα 2.100 θανάτους.

Το 2015, τα δικαστήρια αναγνώρισαν την αστική ευθύνη των εργαστηρίων Servier.