Κορωνοϊός: Δημοσιεύθηκε η νέα απόφαση με τα μέτρα έως τις 22 Μαρτίου (ΦΕΚ) Τι προβλέπεται για δικαστήρια, εισαγγελίες υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η νέα κοινή υπουργική απόφαση “Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00”.

Η απόφαση προβλέπει, μεταξύ άλλων:

Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ανά πεδίο δραστηριότητας και επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης

1. Προς τον σκοπό αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 θεσπίζονται έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ανά πεδίο δραστηριότητας και επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης (αυξημένου κινδύνου και πολύ αυξημένου κινδύνου), σύμφωνα με την παρ. 1Β.

1Α. α) Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου εντάσσονται: αα) η Περιφέρεια Αττικής, αβ) οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αγ) οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου, αδ) οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αε) οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αστ) οι Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου, αζ) η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, αη) οι Περιφερειακές Ενότητες Σάμου και Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αθ) η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εξαιρουμένου του Δήμου Μεγανησίου, αι) ο Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου και ο Δήμος Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αια) ο Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αιβ) ο Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και ο Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης, αιγ) οι Δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου, αιδ) ο Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αιε) ο Δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

β) Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάσσονται οι λοιπές περιοχές της Επικράτειας.

Δικαστήρια, εισαγγελίες, στρατιωτικά δικαστήρια – έμμισθα, άμισθα υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα “Ελληνικό Κτηματολόγιο”

Στις περιοχές πολύ υψηλού κινδύνου, όπου εντάσσονται Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ισχύουν τα κάτωθι:

• Μέχρι δεκαπέντε (15) άτομα στην αίθουσα. Κατ’ εξαίρεση ο αριθμός των ατόμων στην αίθουσα μπορεί να υπερβεί τα δεκαπέντε (15), εάν, κατά την κρίση του προεδρεύοντος του δικαστηρίου, η παρουσία των ατόμων αυτών είναι απολύτως αναγκαία, αποκλειστικά σε περιπτώσεις όπου ο χρόνος παραγραφής συμπληρώνεται για τα πλημμελήματα μέχρι 31.8.2021 και για τα κακουργήματα μέχρι 31.12.2021 ή συμπληρώνεται ο ανώτατος χρόνος προσωρινής κράτησης κατηγορουμένων.

• Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.

• Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του οικείου δικαστηρίου ή εισαγγελίας, που τοιχοκολλάται στην είσοδο του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας και αναρτάται στην ιστοσελίδα τους, εφόσον διαθέτουν, ορίζονται τα ειδικότερα ζητήματα που ανάγονται στην εύρυθμη διεξαγωγή των εργασιών τους, καθώς και όλα τα αναγκαία μέτρα που τηρούνται υπ’ ευθύνη τους, για την ασφαλή λειτουργία του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

1. α) Αναστέλλονται προσωρινά:

αα) οι εργασίες των δικαστικών σχηματισμών του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και

αβ) οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των υπηρεσιών τους, καθώς επίσης και της παραγραφής των συναφών αξιώσεων,

αγ) οι, κατά τις κείμενες διατάξεις, διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και διενέργειας πλειστηριασμών.

β) Αναφορικά με το Συμβούλιο της Επικρατείας, κατ’ εξαίρεση της υποπερ. αα):

βα) Εκδικάζονται οι ώριμες προς συζήτηση υποθέσεις ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ββ) Εκδικάζονται οι ώριμες προς συζήτηση υποθέσεις, κατά την παρ. 4 του άρθρου 22 του π.δ. 18/1989 (Α’ 8), για τις οποίες έχει υποβληθεί από όλους τους διαδίκους κοινή ή λοιπές νόμιμες ξεχωριστή δήλωση περί παράστασης χωρίς συζήτησή στο ακροατήριο, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 33 του π.δ. 18/1989 και στην παρ. 2 του άρθρου 157 του ν. 4764/2020 (Α’ 256), εφόσον νόμιμα συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις για τη συζήτησή τους.

Οι λοιπές υποθέσεις αναβάλλονται υποχρεωτικά από το δικαστήριο σε επόμενη δικάσιμο, οι δε διάδικοι, εφόσον έχουν κλητευθεί νόμιμα, δεν κλητεύονται εκ νέου.

βγ) Εξετάζονται αιτήματα έκδοσης προσωρινής διαταγής.

βδ) Εκδικάζονται επείγουσες αιτήσεις παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας.

βε) Διενεργείται η επεξεργασία επειγόντων προεδρικών διαταγμάτων.

βστ) Διενεργούνται διασκέψεις εξ αποστάσεως με τη χρήση υπηρεσιακών τεχνολογικών μέσων, καθώς και επείγουσες διασκέψεις με φυσική παρουσία και

βζ) Δημοσιεύονται αποφάσεις και πρακτικά επεξεργασίας. Ειδικώς, η δημοσίευση των αποφάσεων της Ολομέλειας μπορεί να γίνεται εκτάκτως από πενταμελές κλιμάκιο αυτής που συγκροτείται με απόφαση του Προέδρου και αποτελείται από τον ίδιο ή τον νόμιμο αναπληρωρή του και από τέσσερις (4) Συμβούλους Επικρατείας.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση, όπως δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

https://www.lawspot.gr/nomika-nea/koronoios-dimosieythike-i-nea-apofasi-me-ta-metra-eos-tis-22-martioy-fek

To Top