Δεν αναστέλλεται η ποινή για το ναυάγιο στο Καστελλόριζο

219

Στη φυλακή θα παραμείνει ο 29χρονος Σύριος που κατηγορείται και έχει καταδικαστεί ως υπαίτιος για το ναυάγιο που προκλήθηκε ανοικτά του Καστελλορίζου πριν από έξι χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο  ένα βρέφος μαζί με έναν 16χρονο, μία 45χρονη και μία ακόμα γυναίκα αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Ο αλλοδαπός μαζί με έναν 54χρονο επίσης Σύριο κατηγορούνται για κατά συναυτουργία πρόκληση ναυαγίου από το οποίο επήλθε θάνατος, κατά συναυτουργία παράνομη μεταφορά με πλωτό μέσο από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς δικαίωμα εισόδου στην επικράτεια κατά συρροή εκ της οποίας προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο και παράνομη είσοδο στην ελληνική επικράτεια χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις. 

Για αυτές τις κατηγορίες οι δύο Σύριοι τον Γενάρη του 2017 κρίθηκαν ένοχοι από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου και τους επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 120 ετών, φυλάκιση 3 μηνών (εκτιτέα τα 25 έτη) και χρηματικό πρόστιμο 1.600.500 ευρώ στον καθένα με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη. 

Οι δύο άνδρες οδηγήθηκαν στη φυλακή, ωστόσο ο 29χρονος αλλοδαπός προσέφυγε με αίτηση που κατέθεσε, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου ζητώντας να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του έως την εκδίκαση της υπόθεσής του από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Η αίτηση εξετάστηκε προχθές και το δικαστήριο την απέρριψε με αποτέλεσμα ο 29χρονος Σύριος να συνεχίσει να εκτίει τη  «βαριά» ποινή που του έχει επιβληθεί. Υπενθυμίζεται πως το ναυάγιο είχε σημειωθεί τις πρωινές ώρες της Κυριακής 18 Οκτωβρίου 2015 στη θαλάσσια περιοχή της Μεγίστης.

Ειδικότερα, νωρίς το πρωί οι επιβάτες του ιστιοφόρου “ΤΑΟ” σημαίας ΗΠΑ που ταξίδευαν στη θαλάσσια περιοχή του Καστελλορίζου, εντόπισαν ένα ναυτικό μίλι από την ακτή, μέσα στο νερό, 12 αλλοδαπούς, τους οποίους διέσωσαν και περισυνέλεξαν, καθώς και ένα βρέφος χωρίς τις αισθήσεις του, το οποίο μεταφέρθηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Οι επιβάτες του ιστιοφόρου ενημέρωσαν το Λιμεναρχείο Μεγίστης και μετέφεραν στο λιμάνι του νησιού τους μετανάστες.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, το ταξίδι των συνολικά 15 μεταναστών που επέβαιναν στη βάρκα ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια και συγκεκριμένα από το Κας της Τουρκίας. Όμως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού λόγω καιρικών συνθηκών η βάρκα ανετράπη και ημιβυθίστηκε.

Όπως δήλωσαν οι διασωθέντες στους Λιμενικούς, αγνοούνταν 4 άτομα, ανάμεσα στα οποία και ο ένας εκ των δύο διακινητών τους. Για τον εντοπισμό τους άμεσα απέπλευσε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ., το πλήρωμα του οποίου εντόπισε τις σορούς των τριών εκ των μεταναστών, που αφορούν σε μία 45χρονη, έναν 16χρονο και μία γυναίκα αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Από το Λιμενικό Σταθμό Μεγίστης που διενήργησε την προανάκριση, συνελήφθησαν αρχικά ο 29χρονος αλλοδαπός ως ο πρώτος Κυβερνήτης – διακινητής, ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στους διασωθέντες, και στη συνέχεια συνελήφθη και ο δεύτερος αλλοδαπός Κυβερνήτης – διακινητής, ηλικίας 54 ετών, ο οποίος εντοπίστηκε μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 18 Οκτωβρίου 2015, στη βραχώδη περιοχή «ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ» βόρεια της Μεγίστης.

Ο 54χρονος είχε εντοπιστεί από ψαρά που συμμετείχε στις έρευνες και όπως έγινε γνωστό, προκειμένου ο διακινητής να αποφύγει τη σύλληψή του, ζητούσε επίμονα να τον μεταφέρει στην Τουρκία έναντι αμοιβής.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των μεταναστών αλλά τα στοιχεία της δικογραφίας, το ταξίδι των 15 Σύριων προς τη χώρα μας, είχε «κλειστεί» στην Κωνσταντινούπολη και για αυτό πλήρωσαν ο καθένας το ποσό των 2.800 ευρώ. 

Στη συνέχεια όλοι οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με λεωφορείο στη Σμύρνη και εν συνεχεία στο Φετιγέ όπου και διέμειναν εκεί έως τις 17 Οκτωβρίου 2015 το απόγευμα, οπότε και μεταφέρθηκαν στα παράλια της Τουρκίας στο Κας και επιβιβάστηκαν στο σκάφος με κυβερνήτες τους δύο Σύριους ηλικίας 29 και 54 ετών. 

Οι πρόσφυγες κατέθεσαν επίσης πως το ταξίδι έγινε κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες καθώς οι άνεμοι που έπνεαν ήταν ενισχυμένοι, ενώ οι διακινητές φέρονται να είχαν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών. Το δε σκάφος ήταν μικρό και δύσκολα μπορούσε να αντέξει έως 10 άτομα, πόσω μάλλον 15 που ήταν οι πρόσφυγες και υπό αυτές τις συνθήκες.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η βάρκα να ανατραπεί και να βυθιστεί η μισή! Οι επιβάτες του σκάφους βρέθηκαν τότε στη θάλασσα και παρά το γεγονός ότι δεν γνώριζαν κολύμπι οι περισσότεροι, άντεξαν για περίπου 10 ώρες οπότε και περισυνελέγησαν και μεταφέρθηκαν στο Καστελλόριζο. Ωστόσο δεν είχαν όλοι καλό τέλος, καθώς οι τέσσερις εξ αυτών άφησαν την τελευταία τους πνοή στα παγωμένα νερά.

https://www.rodiaki.gr/article/459256/den-anastelletai-h-poinh-gia-to-nayagio-sto-kastellorizo