Δημόσιο: Ποινικό αδίκημα η κατάθεση υπαλλήλου υπέρ αντιδίκων (έγγραφο) – Η δικαιική εκτροπή παίρνει πλέον και θεσμικό μανδύα!

238

Στοπ στους δημοσίους υπαλλήλους να καταθέτουν ως μάρτυρες σε δίκες, στις οποίες το Δημόσιο κατηγορείται για παράνομες πράξεις, επιχειρεί να βάλει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Συγκεκριμένα, το ΝΣΚ με εγκύκλιο του στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τονίζει ότι μια τέτοια ενέργεια «ότι η ένορκη κατάθεση υπέρ των αντιδίκων και εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου σε δίκες με διάδικο το Ελληνικό Δημόσιο, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα, καθώς και ότι η ένορκη κατάθεση υπαλλήλων των Υπηρεσιών του Υπουργείου, είναι δυνατή μόνον προς επίρρωσιν των ισχυρισμών του Δημοσίου»!!!

Οι θέσεις του ΝΣΚ συνιστούν δικαική εκτροπή και παραβιάζουν ευθέως τις υποχρεώσεις της Ελληνικής Πολιτείας, που πηγάζουν από κυρωμένες κατά το Ελληνικό Δίκαιο Διεθνείς Συμβάσεις, ως είναι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ, που θεσπίζουν πλέγμα νομικών διατάξεων, για τη διασφάλιση δίκαιων δικών, προς επίλυση πάσης φύσεως διαφορών, χωρίς καμμία διάκριση αν σε αυτές διάδικος είναι κράτος ή όχι.

Πολύ περισσότερο είναι προφανές ότι, όταν διάδικος είναι κράτος, αυτό δεν μπορεί να παραβιάζει τη συνταγματική διάκριση των εξουσιών και να παρεμβαίνει μέσω εγκυκλίων, οδηγιών και απειλών κυρώσεων, πειθαρχικών και ποινικών, στην εξέλιξη μία οποιασδήποτε δίκης, δυσκολεύοντας ή καθιστώντας ανέφικτη την ανεύρεση της αλήθειας, δια της απαγόρευσης καταθέσεως ως μαρτύρων των υπαλλήλων του.

Δηλαδή αν κάποιος υπάλληλος παρανομεί, με τη λογική αυτή, καθίστανται συνεργοί του και όλοι οι άλλοι υπάλληλοι, που καλούνται να τον υποστηρίξουν δια της άρνησης της μαρτυρικής τους κατάθεσης! Με ποιά άραγε σκοπιμότητα; Τη διαιώνιση της διαπλοκής και αδιαφάνιας; Είναι αυτό μία θεμιτή κρατική επιδίωξη;

Ωραία ευνομία, ωραίο υπόδειγμα προς τους πολίτες, ωραία κάθαρση και εξυγίανση!

Στις δίκες άλλωστε κάθε μάρτυρας υποχρεούται να παρίσταται και να καταθέτει, εφ’ όσον κληθεί νομίμως, μόνον με παράθεση της αλήθειας!!! Δεν έχει δικαίωμα άρνησης να δώσει κατάθεση, πολύ μάλλον υπό το καθεστώς απειλής πειθαρχικών και ποινικών κυρώσεων εις βάρος του, καθ’ ότι μία τέτοια καθεστωτική αντίληψη θα καθιστούσε το κράτος, δηλαδή την εκτελεστική εξουσία ένα θεσμό ανομίας και εξουσιαστικής δεσποτείας, μη ελεγχόμενο δικαστικά, δηλαδή από τον αρμόδιο ανεξάρτητο θεσμό, που έχει συνταγματικά θεσπισθεί προς τούτο, για να εξισορροπεί τη βαρύτητα ισχύος, που διαχειρίζεται ο εκτελεστικός μηχανισμός (Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση)!

Καλείται ο αρμόδιος Υπουργός να απορρίψει, μετά μομφής, την απαράδεκτου περιεχομένου άποψη του ΝΣΚ!!!

Κυριάκος Κόκκινος – Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Πρόεδρος της Κίνησης Οργανικότητας ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ

Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων