Με την υπόθεση δύο Βουλγάρων ηλικίας 30 και 41 ετών οι οποίοι μαζί με 66χρονο συμπατριώτη τους κατηγορούνται για τη διάπραξη περισσότερων από 100 κλοπών σε μεγάλα σούπερ μάρκετ του νησιού μας, μονοκατοικίες και πολυτελείς σπίτια στην Νότια Ρόδο, ασχολήθηκε χθες το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε τον Νοέμβριο του 2014 από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου αλλά ο 30χρονος και ο 41χρονος συνελήφθησαν το φθινόπωρο του 2017 καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα της ανακρίτριας Ρόδου, για αυτές τις κλοπές τις οποίες φέρονται να διέπραξαν το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2013 έως και το Νοέμβριο του 2014.

Σε ό,τι αφορά τον 66χρονο είναι φυγόδικος και έτσι τον Ιούλιο του 2018 δικάστηκαν μόνο οι δύο συγκατηγορούμενοί του.

Το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου έκρινε ένοχους τους δύο αλλοδαπούς και επέβαλε στον 30χρονο ποινή κάθειρξης 6 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη και φυλάκιση 3 ετών με τριετή αναστολή στον 41χρονο αλλοδαπό.

Κατά της απόφασης αυτής, οι δύο Βούλγαροι άσκησαν έφεση και έτσι η υπόθεση εξετάστηκε σε δεύτερο βαθμό χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, το οποίο απέρριψε ως ανυποστήρικτη την έφεση του 30χρονου ο οποίος και διατηρεί την πρωτόδικη ποινή των έξι ετών κάθειρξης.

Σε ό,τι αφορά τον 41χρονο, το δικαστήριο έκανε δεκτό τον αυτοτελή ισχυρισμό της συνηγόρου υπεράσπισης κας Ματούλας Παπαβεργή, περί μη υποβολής δήλωσης από την παθούσα για συνέχιση της ποινικής δίωξης σύμφωνα και με τον νέο Ποινικό Κώδικα και έτσι έπαυσε η ποινική δίωξη σε βάρος του.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά από την αστυνομία, η «δράση» των αλλοδαπών ξεκίνησε τουλάχιστον στις αρχές του 2013, και «αρχηγός» της παρέας φέρεται να είναι ο 62χρονος Βούλγαρος ο οποίος «συντόνιζε» τους δύο συμπατριώτες του ηλικίας 26 και 37 ετών αντίστοιχα και αποφάσιζε σε ποιες περιοχές θα «δραστηριοποιηθούν».

Από την προανάκριση των αστυνομικών διαπιστώθηκε ότι οι δράστες είτε με το αυτοκίνητο του 66χρονου, είτε ενοικιάζοντας άλλα οχήματα μετέβαιναν στη Νότια Ρόδο και κυρίως στις περιοχές Γενναδίου, Λίνδου, Πεύκων, και Λάρδου. Εκεί επέλεγαν κατοικίες ή ακόμη και πολυτελή βίλες που βρίσκονταν σε αραιοκατοικημένες περιοχές και γνώριζαν ότι απουσιάζουν οι ιδιοκτήτες τους, και σε αυτές έκαναν τις διαρρήξεις.

Οι ίδιοι όμως «χτυπούσαν» και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ του νησιού μας από όπου και αφαιρούσαν τρόφιμα και άλλα αντικείμενα, ενώ δεν δίστασαν να κλέψουν ακόμη και από κεντρικό κατάστημα καλλυντικών. Στην τελευταία επιχείρηση, οι δράστες έπαιρναν τα δοκιμαστικά μπουκάλια (με αρώματα κ.α.), αφαιρούσαν τις ετικέτες και το αντικλεπτικό και τα έπαιρναν μαζί τους φεύγοντας!

Υπολογίζεται ότι οι τρεις Βούλγαροι διέπραξαν τουλάχιστον 100 κλοπές από τα σούπερ μάρκετ, ενώ το αυτοκίνητο του 66χρονου εντοπίστηκε στις 07-10-2014 και αφού ερευνήθηκε βρέθηκαν στο εσωτερικό του πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων και προϊόντα κλοπής προερχόμενα από σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, εξακριβώθηκε η ακόλουθη εγκληματική δραστηριότητα:

•    Στις 2.7.2014 βραδινές ώρες στην περιοχή της Λίνδου διέρρηξαν μονοκατοικία και αφαίρεσαν χρυσαφικά, μέρος των οποίων βρέθηκαν και αφού αναγνωρίστηκαν αποδόθηκαν στο δικαιούχο

•    Τον μήνα Ιούλιο του 2014 στην περιοχή της Λίνδου μπήκαν από ανοικτό παράθυρο σε κατοικία αλλά έγιναν αντιληπτοί και τράπηκαν σε φυγή εγκαταλείποντας χρυσά κοσμήματα που είχαν αφαιρέσει.

•    Στις 12.9.2014 στην πόλη της Ρόδου αφαίρεσαν από 20χρονη υπήκοο Μ. Βρετανίας ένα κινητό τηλέφωνο

•    Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πριν από την εξιχνίαση της υπόθεσης, μετέβαιναν επανειλημμένως σε διαφορετικά σούπερ μάρκετ στην πόλη της Ρόδου και την Ιαλυσό, στα οποία πραγματοποίησαν περίπου (100) κλοπές προϊόντων.

•    Το τελευταίο εξάμηνο πριν από την «αποκάλυψή» τους από την αστυνομία, μετέβαιναν επανειλημμένως σε καταστήματα πώλησης καλλυντικών στην πόλη της Ρόδου απ’ όπου αφαίρεσαν τουλάχιστον είκοσι (20) αρώματα και διάφορα είδη περιποίησης, μέρος των οποίων βρέθηκαν και αποδόθηκαν.

Σημειώνεται ότι στην κατοχή των δραστών βρέθηκε, εκτός από τα κλοπιμαία που αναγνωρίστηκαν και ένα κινητό τηλέφωνο του οποίου η προέλευση ερευνάται.

https://www.rodiaki.gr/article/465070/paremeinan-ta-6-xronia-katheirxhs-se-allodapo-gia-100-klopes

To Top