Ενδοσυντροφική βία και επιμέλεια τέκνων: Μέτρα προστασίας των θυμάτων ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

159
  • Η προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία πρέπει να είναι ύψιστες παράμετροι στις αποφάσεις για τα δικαιώματα επιμέλειας και επικοινωνίας
  • Ανησυχητικός αριθμός γυναικοκτονιών και παιδοκτονιών μετά την αναφορά στις αρχές περιστατικών έμφυλης βίας
  • Τα θύματα χρειάζονται πρόσβαση σε νομική προστασία, οικονομική στήριξη και κατάλυμα έκτακτης ανάγκης

Οι δικαστικές διαμάχες για την επιμέλεια παιδιών μπορούν να αποτελέσουν έμφυλη βία όταν χρησιμοποιούνται από βίαιους συντρόφους για να συνεχίσουν να βλάπτουν τα θύματά τους.

Σε έκθεση που εγκρίθηκε την Τετάρτη με 510 ψήφους υπέρ, 31 κατά και 141 αποχές, οι ευρωβουλευτές ζητούν τη λήψη επειγόντων μέτρων για την προστασία των θυμάτων ενδοσυντροφικής βίας στο πλαίσιο των διαμαχών για την επιμέλεια τέκνων. Το κείμενο υπογραμμίζει την αύξηση της βίας μεταξύ συντρόφων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τη δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υποστήριξης και στη δικαιοσύνη. Επαναλαμβάνει επίσης την έκκληση του Κοινοβουλίου να προστεθεί η «βία λόγω φύλου» στους τομείς εγκληματικότητας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικαίου, υπό το άρθρο 83 ΣΛΕΕ.

Δικαιώματα επιμέλειας και βέλτιστο συμφέρον του παιδιού

Υπογραμμίζοντας τον ανησυχητικό αριθμό των γυναικοκτονιών και των παιδοκτονιών που ακολουθούν την καταγγελία περιστατικών έμφυλης βίας από τις γυναίκες, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία και το «υπέρτερο συμφέρον του παιδιού», πρέπει να υπερισχύουν έναντι άλλων κριτηρίων κατά τη θέσπιση ρυθμίσεων για τα δικαιώματα επιμέλειας και επικοινωνίας.

Κατά την εξέταση υποθέσεων επιμέλειας, θα πρέπει να παρέχεται επίσης στο παιδί η δυνατότητα ακρόασης και, σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν υπόνοιες για σεξουαλική βία από σύντροφο, οι ακροάσεις πρέπει να διεξάγονται σε περιβάλλον φιλικό προς τα παιδιά από ειδικούς. Τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας θα πρέπει να αναγνωρίζονται ως θύματα έμφυλης βίας και να τυγχάνουν καλύτερης νομικής προστασίας και ψυχολογικής υποστήριξης, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές του ΕΚ.

Πρόσβαση σε νομική προστασία, οικονομική στήριξη και ασφαλή στέγαση

Το κείμενο υπογραμμίζει ότι το επαρκές εισόδημα και η οικονομική ανεξαρτησία αποτελούν βασικούς παράγοντες που επιτρέπουν στις γυναίκες να εγκαταλείψουν καταχρηστικές και βίαιες σχέσεις. Οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να προστατεύσουν και να βοηθήσουν τα θύματα να επιτύχουν οικονομική ανεξαρτησία μέσω της πρόσβασης σε ειδική στέγαση, υπηρεσίες υγείας, μετακινήσεις και ψυχολογική υποστήριξη, μεταξύ άλλων μέτρων. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζεται η πρόσβαση σε επαρκή νομική προστασία, σε αποτελεσματικές ακροάσεις, σε περιοριστικά μέτρα, σε καταφύγια, σε συμβουλές και σε ταμεία οικονομικής στήριξης θυμάτων.

Δηλώσεις

Η συνεισηγήτρια Έλενα Κουντουρά (Αριστερά, Ελλάδα) δήλωσε: «Το Κοινοβούλιο στέλνει σαφές μήνυμα ότι χρειάζονται τολμηρά και αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στην ΕΕ. Αυτή η προοδευτική έκθεση αποτελεί ένα βήμα προόδου για να προσφερθεί στις γυναίκες και τα παιδιά που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας ένα προστατευτικό και δίκαιο σύστημα που θα είναι με το μέρος τους. Για πρώτη φορά, δεν εστιάζουμε μόνο στις κακοποιημένες γυναίκες αλλά και στις επιπτώσεις της βίας για τα παιδιά».

Η συνεισηγήτρια Luisa Regimenti (ΕΛΚ, Ιταλία) δήλωσε: «Η βία από συντρόφους είναι σοβαρό και συχνά κρυφό κοινωνικό πρόβλημα που προκαλεί συστηματικά σωματικά και ψυχολογικά τραύματα. Έχει σοβαρές συνέπειες για τα θύματα και σοβαρές επιπτώσεις στη συναισθηματική, οικονομική και κοινωνική ευημερία ολόκληρων οικογενειών. Καταδικάζουμε απόλυτα και με αποφασιστικότητα όλες τις μορφές ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά των γυναικών και ζητούμε από τις αρχές να διασφαλίσουν, ιδίως σε διαδικασίες χωρισμού ή σε υποθέσεις γονικής μέριμνας, ότι η δικαιοσύνη προστατεύει τις γυναίκες και τα παιδιά».