Δύο καταδίκες για ληστεία και μια εξιχνίαση απόπειρας ληστείας

83

Σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου ένας ημεδαπός που κρίθηκε ένοχος με ελαφρυντικό για ληστεία με κουκούλα, με έναν Ροδίτη που έχει αποβιώσει, σε ζαχαροπλαστείο της Ρόδου.
Πιο συγκεκριμένα οι δύο δράστες την 20.30 ώρα της 12ης Ιανουαρίου 2014, χρησιμοποιώντας δίκυκλο μοτοποδήλατο που είχαν αφαιρέσει μετέβησαν στο ζαχαροπλαστείο της εταιρείας «Ε. ΣΑΒΒΟΙΔΑΚΗ και ΣΙΑ Ε. Ε.» στην οδό Κων/νου Υδραίου.
Ο συνεργός του χρησιμοποιώντας μαχαίρι, απείλησε την υπάλληλο κ. Αναστασία Κωνσταντάκη και αφαίρεσε από το κατάστημα ολόκληρο το τμήμα της ταμειακής μηχανής που περιείχε το κουτί με την είσπραξη, περίπου 850 ευρώ. Κατά την αποχώρησή τους από το κατάστημα αφαίρεσαν και την τσάντα της υπαλλήλου η οποία περιείχε εκτός από προσωπικά της αντικείμενα και έγγραφα, το χρηματικό ποσό των 20 ευρώ και πιστωτικές κάρτες.
Αστυνομικοί εντόπισαν στην οδό Κων/νου Υδραίου τον κατηγορούμενο που δικάστηκε χθες, ο οποίος προσήχθη και εξεταζόμενος ομολόγησε τη συμμετοχή του στη ληστεία στο ζαχαροπλαστείο και οδήγησε τους αστυνομικούς σε άλσος στο 2ο χλμ. Ρόδου-Λίνδου, απέναντι από τα γραφεία της ΔΕΥΑΡ, όπου είχαν πετάξει το κουτί της ταμειακής μηχανής του ζαχαροπλαστείου, την τσάντα της υπαλλήλου με τα έγγραφά της και ορισμένα από τα αντικείμενα για τα οποία κλήθηκαν οι παθόντες και τους αποδόθηκαν.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Σεβαστιανός Κούρκουλος.
-Τον εγκλεισμό σε ειδικό κατάστημα κράτησης επί διετία ενός 16χρονου αθίγγανου που κρίθηκε ένοχος ληστείας αποφάσισε χθες το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων.
Ο κατηγορούμενος με έναν ομοεθνή του, που δεν δικάστηκε χθες, την 22α Ιουλίου 2018 μετέβησαν στην οικία ενός κατοίκου της Ρόδου κι αφού τον έπεισαν να τους ανοίξει την θύρα, προσποιούμενοι τους φίλους του, προκειμένου να τους δώσει νερό, ο δεύτερος επιχείρησε να αφαιρέσει την χρυσή αλυσίδα που φορούσε στο λαιμό του χωρίς να το πετύχει, επειδή αυτός αντιστάθηκε.
Στη συνέχεια, οι κατηγορούμενοι περίμεναν στην αυλή, έξω από την οικία του κι όταν αυτός εξήλθε, του κατάφεραν χτυπήματα στο κεφάλι και στο αριστερό χέρι και αφαίρεσαν από την κατοχή του ένα χρυσό φυλαχτό που ήταν κρεμασμένο στο λαιμό του.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της πράξης τους είχαν τη συνδρομή ενός τρίτου ο οποίος κατόπτευε το χώρο, κρατώντας τσίλιες, προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί.
-Την 12η Ιανουαρίου 2022, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 40χρονου ημεδαπού, ο οποίος την 5η Ιανουαρίου 2022 αποπειράθηκε να ληστέψει περίπτερο.
Πιο συγκεκριμένα την 6η Ιανουαρίου 2022 καταγγέλθηκε από υπάλληλο περιπτέρου επί της οδού Αποστόλου Παύλου ότι κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Ιανουαρίου 2022 άγνωστος δράστης έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και υπό την απειλή πένσας της ζήτησε να του παραδώσει χρήματά από την ταμειακή μηχανή.
Ωστόσο, η πράξη του δεν τελεσφόρησε καθώς εκείνη τη στιγμή εισήλθε πελάτης στο περίπτερο και στη θέα του τράπηκε σε φυγή.
Οι κινήσεις του δράστη καταγράφηκαν τόσο από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που διαθέτει το εν λόγω περίπτερο όσο και από παρακείμενα καταστήματα.
Έπειτα από έρευνα προέκυψε ως ύποπτος τέλεσης της προαναφερόμενης αξιόποινης πράξης, ο κατηγορούμενος, γνωστός για περιπτώσεις κλοπών και ναρκωτικών, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης δίκυκλης μοτοσικλέτας που φαίνεται να σταθμεύει λίγα λεπτά πριν διαπραχθεί το αδίκημα πλησίον του περιπτέρου.
Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν στο Φαληράκι και τον προσήγαγαν.
Απολογούμενος αποδέχτηκε τις αποδιδόμενες σ’ αυτόν κατηγορίες, και περιέγραψε τον τρόπο δράσης του ενώ ισχυρίστηκε ότι προέβη σε αυτές λόγω της εξάρτησης του από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ.
-Αστυνομικοί της ίδιας υπηρεσίας σχημάτισαν δικογραφία εις βάρος ενός 18χρονου για κλοπή σε πιτσαρία.
Πιο συγκεκριμένα την 7η Ιουλίου 2021 καταγγέλθηκε από τον ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος- πιτσαρίας επί της οδού Δενδρινού ότι κατά το χρονικό διάστημα από την 01:00 ώρα της 7ης Ιουλίου 2021 έως την 11:00 ώρα της ιδίας ημέρας, άγνωστος δράστης αφού παραβίασε το παράθυρο της πιτσαρίας με αιχμηρό αντικείμενο, εισήλθε σε αυτή και αφαίρεσε μία τηλεόραση μάρκας LG και τα κλειδιά δίκυκλης μοτοσικλέτας.
Στο σημείο είχε κληθεί το γραφείο Εγκληματικών Ερευνών προκειμένου να προβεί σε εξερεύνηση του χώρου.
Την 10η Δεκεμβρίου 2021 γνωστοποίησε ότι από εξερεύνηση που διεξήχθη σε επιφάνεια τζαμιού ξύλινου παραθύρου, βρέθηκε ένα τμήμα δακτυλικού αποτυπώματος το οποίο ταυτίζεται με το αποτύπωμα της αριστερού μεσαίου του ανωτέρω κατηγορουμένου.
Ο κατηγορούμενος είναι έγκλειστος στο κατάστημα κράτησης Κω.