Δίκη «Norman Atlantic»: Ένοχοι οι υπεύθυνοι της ΑΝΕΚ για την φονική φωτιά στην Αδριατική

191

Η δικαστική απόφαση εκδόθηκε συμπτωματικά ανήμερα της πυρκαγιάς στο πλοίο «Euroferry Olympia»

Ένοχοι κρίθηκαν σήμερα από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πειραιά οι τέσσερις υπεύθυνοι της ακτοπλοϊκής εταιρείας ΑΝΕΚ για την φωτιά στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Norman Atlantic» τα Χριστούγεννα του 2014 ενώ έπλεε στην Αδριατική, καταδικάζοντας τους σε 5 έως 7 έτη φυλάκιση με αναστολή.

  • Από τον Βασίλη Τζήμτσο

Το δικαστήριο είχε προγραμματίσει να εκδώσει σήμερα την απόφαση του, κατά διαβολική σύμπτωση λίγες ώρες μετά από τη νέα φωτιά σε επιβατηγό πλοίο, στο «Euroferry Olympia» σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κέρκυρας.

Οι δικαστές (Ευαγγελία Πανταζή και Ιωάννα Μάμαλη) έκριναν ένοχους κατά πλειοψηφία τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΝΕΚ Γιάννη Βαρδινογιάννη, τον πρόεδρο της εταιρείας και πρώην Νομάρχη Γιώργο Κατσανεβάκη και τον υπεύθυνο για την φόρτωση του πλοίου για τα αδικήματα του εμπρησμού από αμέλεια, διατάραξη θαλασσίων συγκοινωνιών και τις ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή 9 επιβαινόντων, ενώ τους απήλλαξαν για δύο θανάτους, ενώ δεν έχουν υπολογιστεί στο κατηγορητήριο 18 αγνοούμενοι που δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.

Ένοχος κρίθηκε και ο λογιστής του πλοίου μόνο για το αδίκημα των ανθρωποκτονιών από αμέλεια κατά συρροή, ενώ αθώος κρίθηκε ομόφωνα ο λοστρόμος του «Norman Atlantic».

Στους τέσσερις καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε μόνο το ελαφρυντικό του σύννομου βίου πριν την πράξη, ενώ απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία η αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη που αιτήθηκε η υπεράσπιση τους.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Ερασμία Λιούλη μειοψήφησε, έχοντας την άποψη πως πρέπει να αθωωθούν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.

Ας σημειωθεί πως η Εισαγγελέας της Έδρας Αρετή Σκαφίδα είχε προτείνει την περασμένη Παρασκευή στην αγόρευση της την απαλλαγή των πέντε υπευθύνων της ΑΝΕΚ, ρίχνοντας την ευθύνη στον Ιταλό πλοίαρχο ο οποίος δικάζεται από την ιταλική Δικαιοσύνη. Όμως το δικαστήριο είχε διαφορετική κρίση, καταδικάζοντας τους σε 18 μήνες για κάθε μια από τις τρεις πράξεις τους τρεις κατηγορούμενους και συνολική ποινή 84 μηνών και 72 μηνών για την μια πράξη για την οποία καταδικάστηκε ο τέταρτος κατηγορούμενος, με συνολική εκτιτέα ποινή για όλους τα 5 έτη φυλάκιση.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων Πολυχρόνης Τσιρίδης και Χρήστος Βρούστης υπέβαλαν αίτημα αναστολής εκτέλεσης των ποινών, όπως προβλέπεται από τον Ποινικό Κώδικα. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα αναστολής εκτέλεσης των ποινών των καταδικασθέντων.

Η… διαβολική σύμπτωση

Κλείνοντας τη διαδικασία η πρόεδρος του δικαστηρίου κυρία Λιούλη αναφέρθηκε και στη σημερινή φωτιά στο πλοίο «Euroferry Olympia», σχολιάζοντας: «Ήταν τραγική η σύμπτωση», για να απαντήσει ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων Χρ. Βρούστης: «Αυτή τη φορά ο πλοίαρχος το πήγε στην Κέρκυρα και όχι στην Ιταλία»

«Καμπάνες» και στο πρωτόδικο δικαστήριο

Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε επιβάλει στον πρόεδρο και το διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΝΕΚ συνολική ποινή φυλάκισης 16 ετών στον καθένα, εκ των οποίων εκτιτέα τα πέντε έτη.

Στον υπεύθυνο της ΑΝΕΚ που επέβαινε στο πλοίο, επέβαλε ποινή φυλάκισης 14 ετών, ενώ σε δύο ναυτικούς υπεύθυνους στη φόρτωση επέβαλε ποινή 6 ετών και 5 ετών και 2 μηνών στον καθένα.

Υπενθυμίζεται πως η φωτιά ξέσπασε σε φορτηγό-ψυγείο στο γκαράζ του πλοίου που τροφοδοτούνται με ηλεκτρικό ρεύμα έχοντας αναμμένη τη μηχανή του οχήματος, αν και απαγορεύεται κατά τη διάρκεια του πλου.

Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, οι υπεύθυνοι της ΑΝΕΚ γνώριζαν πως δεν λειτουργούσαν κάποιες από τις πρίζες του ναυλωμένου πλοίου με αποτέλεσμα οδηγοί φορτηγών-ψυγείων να ανάψουν τις μηχανές τους για να τροφοδοτήσουν με την αναγκαία ηλεκτρική ενέργεια τα ψυγεία τους για τη συντήρηση των εμπορευμάτων.

Ακολούθησαν σκηνές χάους με τους επιβάτες αλλά και ναυτικούς να προσπαθούν να εγκαταλείψουν το φλεγόμενο καράβι, ενώ τα μέλη του πληρώματος δεν ήταν στη θέση τους για την παροχή βοήθειας.

Αποτέλεσμα ήταν να πνιγούν ή να σκοτωθούν κατά την εγκατάλειψη συνολικά 11 επιβαίνοντες, ενώ δεν βρέθηκαν ποτέ 19 άνθρωποι που έπεσαν στη θάλασσα.