Με πιλοτικές δίκες θα λύσουν “μια κι έξω” Άρειος Πάγος και ΣτΕ τις αποζημιώσεις πολιτών από την κακοκαιρία

108

Του Παναγιώτη Στάθη

Πιλοτικές δίκες σε Άρειο Πάγο και Συμβούλιο Επικρατείας φέρνει πιθανότατα το πλήθος των προσφυγών στα δικαστήρια για αποζημιώσεις από εγκλωβισμένους πολίτες στην Αττική οδό αλλά και άλλους δρόμους, αρμοδιότητας της Περιφέρειας , λόγω της κακοκαιρίας.

Πρόκειται για προσφυγές κατά της Αττικής Οδού αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου (περιφέρειες, δήμοι, ΔΕΔΔΗΕ κλπ) που ετοιμάζουν πολίτες.

Οι πρώτοι, όσοι δηλαδή επιδιώκουν αποζημίωση πέραν των 2.000 ευρώ από την Αττική Οδό (στα αστικά δικαστήρια) και οι δεύτεροι από την Περιφέρεια για μεγάλους δρόμους (στα διοικητικά δικαστήρια) εξαιτίας της ηθικής βλάβης που υπέστησαν. Αυτοί θα αποτελέσουν πιθανόν τον βασικό κορμό αυτών που θα προσφύγουν.

Μια κι έξω

Για αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των μεγάλων δικαστικών σχηματισμών (ΣΤΕ, Άρειος Πάγος) εξετάζουν το ενδεχόμενο να εκδικαστούν με τη διαδικασία της πιλοτικής δίκης οι αποζημιώσεις, δηλαδή σε μια δίκη που θα συγκεντρωθούν κάποιες ομοειδείς αγωγές που θα κρίνουν μια και έξω το αποζημιωτικό ζήτημα. Από τη διαδικασία φυσικά θα εξαιρεθούν αγωγές με ειδικά αιτήματα. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται πως θα αποφευχθούν χρονοβόρες (πολυδιασπασμένες) διαδικασίες που θα καθυστερήσουν πολύ την οριστική επίλυση του θέματος.

Παρέμβαση

Την ίδια ώρα φρένο σε αθέμιτες πρακτικές δικηγόρων, είτε με αντιθεσμικές παρεμβάσεις σε εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις, είτε γιατί επιχειρούν να διαφημιστούν ενόψει της πληθώρας των αποζημιωτικών προσφυγών για την υπόθεση της κακοκαιρίας, επιχειρεί να βάλει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Ουσιαστικά οι δικηγόροι αναφέρονται σε ”τηλεδίκες” για εκκρεμείς υποθέσεις, αλλά και προσπάθειες προσέλκυσης πελατών για τις υποθέσεις πουν αφορούν στις συνέπειες της κακοκαιρίας (π.χ Αττική Οδός).

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε ακόμα και η περίπτωση δικηγόρου που απευθύνθηκε σε γνωστό Influencer πουν τον “διαφήμιζε” ως τον πιο κατάλληλο για να αναλάβει αποζημιωτικές προσφυγές κατά της Αττικής Οδού.

Αναλυτικά η Ολομέλεια αναφέρει:

“..Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στις 31.1.2022, μέσω τηλεδιάσκεψης, σχετικά την εμφάνιση συναδέλφων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με αφορμή είτε δίκες ή υποθέσεις , ιδίως ποινικού ενδιαφέροντος, που βρίσκονται σε εξέλιξη είτε για ζητήματα που ανακύπτουν από τις συνέπειες της πρόσφατης κακοκαιρίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση.

1. Οποιαδήποτε συμπεριφορά δικηγόρου αντίκειται σε θεσμοθετημένους κανόνες και υποχρεώσεις και ιδίως κατά το μέρος που επιδιώκεται η αθέμιτη επαγγελματική προβολή και προσέλκυση πελατείας ή η έκφραση απόψεων, που μπορούν να δημιουργήσουν κίνδυνο παραπλάνησης ή σύγχυσης του κοινού , θίγει πρωτίστως το κύρος του δικηγόρου και λειτουργηματικό χαρακτήρα του επαγγέλματος και ως εκ τούτου είναι αποδοκιμαστέα και πειθαρχικά ελεγκτέα.

Ο Κώδικας Δικηγόρων και ο Κώδικας Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα από όλους.

2. Η Ολομέλεια καλεί, για μια ακόμη φορά, την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να τροποποιήσει άμεσα τις πειθαρχικές διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων και να επαναφέρει σε ισχύ ιδίως τη δυνατότητα της αυτεπάγγελτης κίνησης της πειθαρχικής διαδικασίας από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου, όπως, άλλωστε, συνέβαινε μέχρι και την ισχύ του ν. 4745/2020”.

https://www.capital.gr/epikairotita/3611760/me-pilotikes-dikes-tha-lusoun-mia-ki-exo-areios-pagos-kai-ste-tis-apozimioseis-politon-apo-tin-kakokairia