Τη Δευτέρα 7 Μαρτίου ξεκινάει η ακρόαση στην υπόθεση Ουκρανίας κατά Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το έγκλημα της Γενοκτονίας

168

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα πραγματοποιήσει δημόσιες ακροάσεις για την υπόθεση Ουκρανίας κατά Ρωσίας που αφορά την καταγγελία Γενοκτονίας σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, τη Δευτέρα 7 και την Τρίτη 8 Μαρτίου 2022 στην έδρα του Δικαστηρίου στη Χάγη.

Οι ακροάσεις θα αφορούν στο αίτημα για την λήψη προσωρινών μέτρων που υποβλήθηκε από την Ουκρανία.

Ενόψει της τρέχουσας πανδημίας COVID-19, οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν σε υβριδική μορφή.

Ορισμένα μέλη του Δικαστηρίου θα παραστούν στην προφορική διαδικασία αυτοπροσώπως στη Μεγάλη Αίθουσα της Δικαιοσύνης ενώ άλλοι θα συμμετέχουν εξ αποστάσεως μέσω σύνδεσης βίντεο. Οι εκπρόσωποι των Μερών στην υπόθεση θα συμμετέχουν είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω σύνδεσης βίντεο.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τα μέρη σχετικά με τη διοργάνωση ακροάσεων μέσω σύνδεσης βίντεο βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Δικαστηρίου. Μέλη του διπλωματικού σώματος, των ΜΜΕ και του κοινού θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις ακροάσεις μέσω ζωντανής μετάδοσης στο Διαδίκτυο στον ιστότοπο του Δικαστηρίου, καθώς και στο UN Web TV, το διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι των Ηνωμένων Εθνών.

Στο μεταξύ ο Δικαστής Joan E. Donoghue, Πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου, απηύθυνε χθες, 1η Μαρτίου 2022, κατεπείγουσα ανακοίνωση προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με επίδοση αντιγραφου στην Κυβέρνηση της Ουκρανίας, για την υπόθεση σχετικά με τους ισχυρισμούς για γενοκτονία βάσει της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας (Ουκρανία κατά Ρωσικής Ομοσπονδίας).

Το κείμενο αυτής της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Έχω την τιμή να αναφερθώ στο Αίτημα για την λήψη προσωρινών μέτρων της Ουκρανίας κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 26 Φεβρουαρίου 2022.

Ενεργώντας σύμφωνα με το άρθρο 74, παράγραφος 4, του Κανονισμού του Δικαστηρίου, εφιστώ την προσοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ανάγκη να ενεργήσει με τέτοιο τρόπο που να ενεργοποιήσει οποιαδήποτε διάταξη εκδώσει το Δικαστήριο σχετικά με το αίτημα για τη λήψη προσωρινών μέτρων ώστε να έχει τα κατάλληλα αποτελέσματα».

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Φεβρουαρίου 2022, η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εκκίνηση διαδικασιών κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η αίτηση αφορά σε «διαφορά . . . που σχετίζεται με την ερμηνεία, εφαρμογή και εκπλήρωση της Σύμβασης του 1948 για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας («Σύμβαση Γενοκτονίας»). Στην Αίτηση, η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσική Ομοσπονδία ότι «σχεδιάζει πράξεις γενοκτονίας στην Ουκρανία» και υποστηρίζει ότι η Ρωσία «δολοφονεί σκόπιμα και προκαλεί σοβαρό τραυματισμό σε μέλη  ουκρανικής υπηκοότητας -το actus reus της γενοκτονίας σύμφωνα με το άρθρο II της Σύμβασης.

Δείτε περισσότερα εδώ