18.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Αρχική Αυτοκίνητα Επίθεση από οδηγό: Τι κάνεις για να γλιτώσεις με ασφάλεια;

Επίθεση από οδηγό: Τι κάνεις για να γλιτώσεις με ασφάλεια;

117

Η επίθεση από έναν άλλο οδηγό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα. Πώς θα διαχειριστείς αποτελεσματικά αυτή την άβολη και επικίνδυνη κατάσταση;

Οδηγώντας δεν αντιμετωπίζεις μονάχα το ενδεχόμενο να εμπλακείς σ’ ένα ατύχημα, αλλά και το να δεχτείς επίθεση από έναν άλλο οδηγό.

Δυστυχώς πολλοί οδηγοί πέφτουν κάθε χρόνο θύματα bullying στον δρόμο, χωρίς οι αρχές να το αντιμετωπίζουν ως μία σοβαρή απειλή.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που ένας οδηγός καταλήγει στο να κατεβεί από το όχημα του για να πιαστεί στα χέρια. Η κίνηση και τα προσωπικά προβλήματα είναι οι κυριότεροι παράγοντες. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις εάν βρεθείς σε αυτή την κατάσταση είναι τα παρακάτω:

Κλείδωσε το όχημα σου

Το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν βλέπεις έναν άλλο οδηγό να έρχεται κατά πάνω σου είναι να κλειδώσεις τις ασφάλειες του αυτοκινήτου σου και τα παράθυρα. Το προφίλ αυτών των ατόμων έχει δείξει πως προσπαθούν να σε βγάλουν με τη βία από το όχημα σου με σκοπό τον ξυλοδαρμό.

Μείνε ψύχραιμος

Ακόμη και αν έχεις μεγαλύτερη σωματική διάπλαση ή κάποιο αντικείμενο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο ενδεχόμενο μίας επίθεσης, πρέπει να μείνεις ψύχραιμος. Προσπάθησε να λήξεις το περιστατικό γρήγορα και λεκτικά, ώστε να μην οδηγηθεί στα άκρα. Αγνόησε όλα όσα σου πει ο άλλος οδηγός, διότι βρίσκεται σε αμόκ και προσπαθεί να σε προκαλέσει.

Μην απαντάς

Εάν δεν χτυπήσει απευθείας το τζάμι με στόχο να το σπάσει, θα προσπαθήσει να σε βγάλει έξω με πρόσχημα τον διάλογο. Μην εγκαταλείψεις το όχημα σου και μην απαντήσεις στο αντίστοιχο ύφος, αλλά ούτε και να αναζητήσεις το δίκιο σου. Προσπάθησε να ηρεμίσεις την κατάσταση, ακόμη και αν χρειάζεται να πεις μία συγνώμη που δεν εννοείς.

Μείνε σταθερός

Παραμένοντας σε απόσταση ασφαλείας δείχνεις πως δεν απειλείς κανέναν. Οποιαδήποτε κίνηση κάνεις που σε φέρνει πιο κοντά στον οδηγό ενδεχομένως θα ερμηνευθεί ως προσπάθεια επίθεσης. Εάν είσαι εν κινήσει και δεχτείς επίθεση απλά μη σταματήσεις και συνέχισε.

Κάλεσε τις Αρχές

Στην περίπτωση που ο οδηγός είναι ιδιαίτερα επιθετικός κάλεσε την Άμεση Δράση και ενημέρωσε για το περιστατικό. Θα πρέπει να ξέρεις πως οι αστυνομικοί θα έρθουν, θα τον ηρεμίσουν, αλλά δεν πρόκειται να τον συλλάβουν εάν δεν έχει προκαλέσει φθορά στο όχημα σου ή δεν σε έχει τραυματίσει.

Οι αστυνομικοί θα σου δώσουν την επιλογή να υποβάλεις μήνυση για εξύβριση την οποία θα πρέπει να πληρώσεις εσύ, όμως με τη δυνατότητα να κάνει και η άλλη πλευρά το ίδιο και να καταλήξετε στο αυτόφωρο και οι δύο.

Κατέγραψε τις πινακίδες

Στην περίπτωση διαφυγής του άλλου οδηγού, κατέγραψε τις πινακίδες και δώσε αναφορά εάν επιθυμείς να καταγγείλεις το περιστατικό επίσημα. Σε αυτή την περίπτωση η αυτόφωρη διαδικασία αφορά μόνο την άλλη πλευρά. Να θυμάσαι όμως πως το σημαντικότερο είναι να δώσεις γρήγορο τέλος ώστε να μη φτάσεις εδώ.

ΠΗΓΗ asfaleiaautokinitou.gr