Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Ένοχοι κρίθηκαν κοσμηματοπώλης και μεσίτης – Ένταση στο δικαστήριο στο άκουσμα της απόφασης

52

Αθώοι οι 4 αστυνομικοί. Απωθήθηκε το πλήθος που διαμαρτυρόταν από αστυνομικούς, μεταξύ του οποίου και η Μάγδα Φύσσα

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Ένοχοι κατά πλειοψηφία κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτη που κατηγορούνται για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος το Σεπτέμβριο του 2018.

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου

eurokinissi

Οι δύο άνδρες κρίθηκαν ένοχοι κατά πλειοψηφία για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία, ενώ δύο ένορκοι είχαν την άποψη ότι έπρεπε να καταδικαστούν για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Παράλληλα, απορρίφθηκε το αίτημα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Αθώους κήρυξε τους τέσσερις αστυνομικούς που συμμετείχαν στη σύλληψη του Ζακ Κωστόπουλου, το δικαστήριο με την απόφαση να λαμβάνεται κατά πλειοψηφία (4-3) καθώς η πρόεδρος και δύο ένορκοι είχαν την άποψη πως θα πρέπει να καταδικαστούν για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Ένταση στο δικαστήριο στο άκουσμα της απόφασης

Παρούσα στη δικαστική αίθουσα ήταν και η Μάγδα Φύσσα, δηλώνοντας την αλληλεγγύη της στην οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή. «Ντροπή, ξεφτίλες» ακούστηκε στη δικαστική αίθουσα μετά την έκδοση απόφασης με την πρόεδρος να ζητά να περάσουν έξω αλλιώς θα υπάρξουν συλλήψεις για διατάραξη.

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου

eurokinissi

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Επεισόδιο με τη Μάγδα Φύσσα

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα μετά το άκουσμα της απόφασης αντέδρασε όπως και άλλος κόσμος έντονα, φωνάζοντας Ντροπή. Ήρθε σε λεκτική αντιπαράθεση με τον συνδικαλιστή της αστυνομίας, Σταύρο Μαυροειδάκο, τον οποίο επιχείρησαν να απομακρύνουν οι φρουροί.

Ωστόσο, κατά την έξοδο της από την αίθουσα σε κλίμα έντασης τόσο η Μάγδα Φύσσα όσο και άλλα άτομα που διαμαρτύρονταν απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς με αποτέλεσμα να ενταθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση.

Το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί επί των ελαφρυντικών και επί των ποινών.

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου

eurokinissi

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Η εισαγγελική πρόταση

Της απόφασης προηγήθηκε η εισαγγελική πρόταση του εισαγγελέα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Σωτήρη Μπουγιούκου όπως έγραψε το dikastiko.gr που είχε εισηγηθεί την ενοχή του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη.

Κατά την αγόρευση του παράθεσε όλα τα στοιχεία της δικογραφίας και επισήμανε ότι οι δύο κατηγορούμενοι έδρασαν τιμωρητικά και με βάση τα ιατροδικαστικά ευρήματα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δικά τους σφοδρά χτυπήματα συνδέονται αιτιωδώς με τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις που ενεργοποίησαν μηχανισμό στο θύμα και οδήγησαν στο θάνατο του.

Ο κ. Μπουγιούκος σημείωσε πως ο Ζακ Κωστόπουλος δεν ήταν ληστής, αφού τέλεσε μόνο αδικήματα που σχετίζονται με φθορά ξένης ιδιοκτησίας, ενώ αντιθέτως οι κατηγορούμενοι «γνώριζαν ότι ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν σε κατάσταση πανικού και δεν είχε αφαιρέσει από το κατάστημα αντικείμενα, ότι ήθελε να απεγκλωβιστεί, ότι δεν ήταν επικίνδυνος και επιθυμούσε να διαφύγει».

Έκανε λόγο δε, για σφοδρότατα χτυπήματα στο κεφάλι του Ζαχαρία Κωστόπουλου. «Ο πρώτος από τις 5 φορές που κλώτσησε, οι 3 βρήκαν το κάτω μέρος της τζαμαρίας του καταστήματος και το κεφάλι του Ζαχαρία Κωστόπουλου, ενώ ο δεύτερος συνολικά κλώτσησε εννέα φορές προς το κάτω μέρος του καταστήματος και το κεφάλι και 5 το πέτυχαν, προκαλώντας πόνο στον τελευταίο».

Όπως εξήγησε ο εισαγγελικός λειτουργός «ο θάνατος δεν θα επέρχετο αν δεν είχε πληγεί με αυτό τον τρόπο επανειλημμένα και με σφοδρότητα. Οι κατηγορούμενοι αν και είχαν δει ότι είχε τραυματιστεί και αιμορραγούσε, αν και γνώρισαν ότι η επίθεση σε βάρος του με σφοδρότητα στο κεφάλι μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο, από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής έδρασαν απερίσκεπτα».

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου

eurokinissi

Το ιστορικό της υπόθεσης

Ήταν 21 Σεπτεμβρίου 2018 όταν ο ακτιβιστής Ζακ Κωστόπουλος έχανε τη ζωή του σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας. Τον Οκτώβριο του 2021 ξεκίνησε η δίκη, τρία σχεδόν χρόνια μετά.

Τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας διέψευσαν την εκδοχή τόσο της απόπειρας ληστείας όσο και της κατοχής μαχαιριού (δεν βρέθηκαν δαχτυλικά αποτυπώματα του Ζακ), προκαλώντας την οργή του κόσμου. Παράλληλα, οι τοξικολογικές εξετάσεις βγήκαν αρνητικές όσον αφορά την χρήση ουσιών ή αλκοόλ.

Στο εδώλιο κάθισαν έξι πρόσωπα. Με το παραπεμπτικό βούλευμα αποδόθηκε στους έξι κατηγορούμενους της υπόθεσης, τον κοσμηματοπώλη της οδού Γλάδστωνος, τον μεσίτη και τέσσερις αστυνομικούς, η κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, ενώ η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή ζητούσε να παραπεμφθούν για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Η εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του κοσμηματοπώλη κι ενός ακόμη ατόμου για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Η οικογένεια του θύματος κατέθεσε εναντίον των κατηγορούμενων μήνυση για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Επίσης από την οικογένεια του θύματος κατατέθηκε μήνυση για ανθρωποκτονία και κατά των αστυνομικών.