Νέα ειδική αρχή της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

  • Η ΕΕ δημιουργεί νέο φορέα που θα συμβάλει στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες – Το Συμβούλιο καθόρισε τη μερική θέση του

Προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματική λειτουργία του πλαισίου της Ένωσης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (AML/CTF), η ΕΕ θα δημιουργήσει ειδική Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AMLA). Χθες, το Συμβούλιο καθόρισε τη μερική θέση του επί της πρότασης.

Δεδομένου του διασυνοριακού χαρακτήρα του εγκλήματος, η νέα Αρχή αναμένεται να συμβάλει κατά τρόπο σημαντικό και χρήσιμο στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Μεταξύ άλλων καθηκόντων, θα συμβάλει στην εναρμόνιση και τον συντονισμό των εποπτικών πρακτικών στον χρηματοπιστωτικό και μη χρηματοπιστωτικό τομέα, στην άμεση εποπτεία των υψηλού κινδύνου και διασυνοριακών χρηματοπιστωτικών οντοτήτων και στον συντονισμό των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών.

Στη θέση του, το Συμβούλιο αναθέτει στην Αρχή εξουσίες άμεσης εποπτείας ορισμένων τύπων πιστωτικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων, σε περίπτωση που θεωρείται ότι ενέχουν κινδύνους. Αναθέτει επίσης στην Αρχή να εποπτεύει έως 40 ομίλους και οντότητες —τουλάχιστον κατά την πρώτη διαδικασία επιλογής— και να διασφαλίζει την πλήρη κάλυψη της εσωτερικής αγοράς υπό την εποπτεία της. Περισσότερες εξουσίες σε σχέση με τη διακυβέρνηση της AMLA ανατίθενται επίσης στο γενικό συμβούλιο.

Η θέση του Συμβουλίου είναι μερική, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τον τόπο στον οποίο θα έχει την έδρα της η νέα Αρχή.

Γενικές πληροφορίες

Η εν λόγω πρόταση αποτελεί μέρος δέσμης νομοθετικών προτάσεων με στόχο την ενίσχυση των κανόνων της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (AML/CFT), η οποία παρουσιάστηκε από την Επιτροπή στις 20 Ιουλίου 2021.

Θέση του Συμβουλίου
Πρόταση της Επιτροπής
Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (γενικές πληροφορίες)
Ενωσιακός κατάλογος μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας (γενικές πληροφορίες)

To Top