Ισπανία: Η προβολή αγώνων της LaLiga σε μπαρ και καφετέριες δεν αποτελεί αδίκημα κατά της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά της αγοράς και του καταναλωτή

141

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, «το ποδόσφαιρο δεν είναι λογοτεχνία ούτε επιστήμη»

Με μια ενδιαφέρουσα απόφασή το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε ότι η μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων σε μπαρ ή εστιατόρια χωρίς την καταβολή του αντίστοιχου τέλους στη La Liga δεν αποτελεί αδίκημα σχετικά με τη πνευματική ιδιοκτησία, αλλά σχετικά με την αγορά και το δίκαιο καταναλωτή.

Το δικαστήριο έκρινε ότι βάση την αρχή της τυπικότητα ένας ο ποδοσφαιρικός αγώνας από μόνος του δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «λογοτεχνικό, καλλιτεχνικό ή επιστημονικό έργο», είναι δε ιδιαίτερα δύσκολο να θεωρηθεί ως «εκτέλεση» ενός τέτοιου έργου.

Η απόφαση διευκρίνισε ότι η οριοθέτηση του πεδίου ενός αδικήματος πνευματικής ιδιοκτησίας πρέπει να είναι εξαιρετικά συνετή, ώστε να μην ξεπερνώντα τα όρια, επιβεβαιώντας ότι στην προκειμένη περίπτωση υπήρξε διάπραξη μικροαδικήματος κατά της αγοράς και των καταναλωτών.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, ένας ιδιοκτήτης μπαρ κατηγορήθηκε ότι προέβαλε ποδοσφαιρικούς αγώνες για τους οποίους δεν είχε αποκτήσει το αντίστοιχη άδεια από τον ιδιοκτήτη, ήτοι το ισπανικό επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου «LaLiga».

Έπειτα από επιτόπιους ελέγχους, η LaLiga κινήθηκε κατά του ιδιοκτήτη, με το Επαρχιακό Δικαστήριο της Βαλένθιανα να κρίνει υπέρ της LaLiga, επιβάλλοντας στον ιδιοκτήτη χρηματική ποινή 2 μηνών με 12 ευρώ την ημέρα για το “μικρό παράπτωμα” που διαπράχθηκε κατά της αγοράς και των καταναλωτών.

Το Δικαστήριο απέρριψε την έφεση που ασκήθηκε από τη LaLiga, η οποία στράφηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, υποστηρίζοντας κυρίως ότι το αδίκημα είχε χαρακτηριστεί εσφαλμένα, καθώς έπρεπε να θεωρηθεό ως αδίκημα πνευματικής ιδιοκτησίας σύμφωνα με το άρθρο 270 παράγραφος 1 του ισπανικού ποινικού κώδικα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι οι οπτικοακουστικές ηχογραφήσεις και μεταδόσεις από ραδιοτηλεοπτικούς φορείς εμπίπτουν στο πεδίο της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και ότι η παρουσίασή τους κοινό είναι νόμιμη μόνο εάν με τη λήψη σχετικής άδειας.

Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι «το ποδόσφαιρο, φυσικά, δεν είναι λογοτεχνία ούτε επιστήμη», καταλήγοντας ότι ένας αγώνας ποδοσφαίρου είναι αθλητικό θέαμα, όχι καλλιτεχνικό.

Η απόφαση είναι διαθέσιμη στην ισπανική γλώσσα και η περίληψή της στο euipo.europa.eu