Γερμανία : Οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών που χορηγήθηκαν στον οδηγό από τρίτο

Οδηγός ΙΧ αυτοκινήτου εμφάνισε συμπεριφορά κατά την οδήγηση που παρέπεμπε σε χρήση ναρκωτικών ουσιών, με αποτέλεσμα να ελεγχθεί από την τροχαία. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσε να εξηγήσει την κατάστασή του. Ο συνοδηγός του όμως κατέθεσε ενόρκως, ότι του είχε ρίξει αμφεταμίνη στην μπύρα στα κρυφά. Εάν θα έπρεπε να αφαιρεθει από τον οδηγό η άδεια οδήγησης υπό τις συνθήκες αυτές, κρίθηκε από το αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο (VG Koblenz).

Σύμφωνα με την απόφαση (VG Koblenz, 09.08.2022 – 4 L 680/22.KO), ο ισχυρισμός ότι π.χ. ναρκωτικές ουσίες τοποθετήθηκαν σε όχημα εν αγνοία του οδηγού, πρέπει να αποδεικνύεται από αυτόν που τον προβάλει. Τα πρόσωπα που κατονομάζονται ως δράστες θα πρέπει να έχουν κίνητρο για τέτοια πράξη.

Ακολούθως, το δικαστήριο δεν πείστηκε από τον ισχυρισμό ότι ο συνοδηγός έριξε ναρκωτικά στο ποτό του οδηγού εν αγνοία του τελευταίου και χάριν αστεισμού. Καταρχάς δεν διευκρινίστηκε πειστικά, με ποια λογική ο συνοδηγός αποφάσισε να μπει στο αυτοκίνητο, παρότι είχε υποτίθεται προηγουμένως χορηγήσει ναρκωτικές ουσίες στον οδηγό, εκθέτοντας έτσι και τον εαυτό του σε κίνδυνο. Σε κάθε περίπτωση, ο οδηγός είχε στερηθεί την άδεια οδήγησης και στο παρελθόν, επειδή συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια αμφεταμίνης. Ακόμα κι αν στην ένδικη υπόθεση δεν γνώριζε όντως ότι του είχε χορηγηθεί η ουσία αυτή, θα μπορούσε πάντως να αναγνωρίσει τα συμπτώματα από την κατανάλωσή της και να απόσχει από την οδήγηση του αυτοκινήτου.

To Top