Ποινή φυλάκισης 3 ετών σε ένα απ’ τους συνεργούς στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

96

Ένας πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του για συνέργεια στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού, καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση τριών ετών.

Ο Τόμας Λέιν εκτίει ήδη ποινή 2,5 ετών για ομοσπονδιακή ποινή που του επιβλήθηκε αναφορικά με την παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων του Φλόιντ.

Όσον αφορά την υπόθεση σε επίπεδο πολιτείας, οι εισαγγελείς και οι δικηγόροι του Λέιν είχαν καταλήξει σε συμβιβασμό για ποινή τριών ετών – η οποία είναι χαμηλότερη από τις κατευθυντήριες γραμμές για την καταδίκη – και οι εισαγγελείς συμφώνησαν να του επιτρέψουν να εκτίσει αυτήν την ποινή ταυτόχρονα με την ομοσπονδιακή του ποινή σε ομοσπονδιακή φυλακή.

«Νομίζω ότι ήταν μια πολύ σοφή απόφαση για εσάς να αναλάβετε την ευθύνη και να συνεχίσετε τη ζωή σας», είπε ο δικαστής, ενώ αναγνώρισε ότι η οικογένεια Φλόιντ δεν μπόρεσε να συνεχίσει με τη δική της.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Μινεσότα, εικάζεται ότι ο Λέιν θα εκτίσει δύο χρόνια από την ποινή του σε επίπεδο πολιτείας και τα υπόλοιπα σε υπό επιτήρηση αποφυλάκιση.

Η ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης σήμερα έγινε εξ αποστάσεως. Ο Λέιν εμφανίστηκε μέσω βίντεο από το Ομοσπονδιακό Σωφρονιστικό Ίδρυμα Englewood του Κολοράντο.

Ο Φλόιντ, 46 ετών, πέθανε τον Μάιο του 2020 όταν ο αστυνόμος Ντέρεκ Σόβιν τον καθήλωσε στο έδαφος και τον πίεσε με το γόνατο στον λαιμό, μέχρι που άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ έλεγε επανειλημμένα ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Ο Λέιν εκείνη την ώρα κρατούσε τα πόδια του Φλόιντ. Ο J. Alexander Kueng γονάτισε στην πλάτη του Φλόιντ και ο Tou Thao εμπόδισε τους παρευρισκόμενους να επέμβουν.

Η δολοφονία, που καταγράφηκε σε βίντεο, πυροδότησε διαμαρτυρίες στη Μινεάπολη και σε όλο τον κόσμο για τη φυλετική αδικία με το κίνημα Black Lives Matter να γιγαντώνεται.

Ο Σόβιν καταδικάστηκε για φόνο και ανθρωποκτονία από αμέλεια και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 22,5 ετών το 2021. Επίσης, ομολόγησε ένοχος σε ομοσπονδιακή κατηγορία για παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων του Φλόιντ και εκτίει ταυτόχρονα τις ποινές που του επιβλήθηκαν τόσο σε επίπεδο πολιτείας όσο και ομοσπονδιακό.

Οι άλλοι δύο, Kueng και Thao, καταδικάστηκαν επίσης για ομοσπονδιακές κατηγορίες παραβίασης των πολιτικών δικαιωμάτων και καταδικάστηκαν σε τρία και 3,5 χρόνια αντίστοιχα. Οι δυο τους πρόκειται να δικαστούν με τις πολιτειακές κατηγορίες για συνέργεια και υποκίνηση σε φόνο και σε ανθρωποκτονία από αμέλεια τον Οκτώβριο.