22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Αρχική Ναρκωτικά Καταδίκες για κατοχή, μεταφορά και καλλιέργεια κάνναβης

Καταδίκες για κατοχή, μεταφορά και καλλιέργεια κάνναβης

606
Δαμιανός Αθανασίου

Ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών επέβαλε χθες το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου σε έναν 31χρονο ημεδαπό, δυνάμει πρακτικού ποινικής διαπραγμάτευσης, αφού ομολόγησε την πράξη της διακίνησης ναρκωτικών που του αποδίδεται με έναν 29χρονο Αλβανό, ο οποίος δεν δικάστηκε.
Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν την Τρίτη 26 Ιουλίου 2022 στη Ρόδο, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου σε συνεργασία με υπαλλήλους της Τελωνειακής Αρχής Ρόδου.
Βρέθηκε ειδικότερα σε εταιρεία ταχυμεταφορών ένα δέμα περιτυλιγμένο με διάφανη νάιλον μεμβράνη, από την οποία γινόταν εύκολα ορατό πως επρόκειτο για έναν επιτραπέζιο φούρνο, κόκκινου χρώματος, μάρκας «FEV18» και που άνωθεν της μεμβράνης έφερε μία κόλλα, τύπου Α4, με ένα ονοματεπώνυμο. Το δέμα μύριζε κάνναβη.
Περί την 14:25 ώρα της ιδίας ημέρας την μεταφορική προσέγγισε ένα επιβατηγό αυτοκίνητο, μάρκας Fiat Punto, στο οποίο επέβαιναν δύο άνδρες.
Από το όχημα εξήλθε μόνον ο συνοδηγός, ενώ ο οδηγός παρέμεινε εντός.
Ο συνοδηγός, υπέγραψε το αποδεικτικό παραλαβής του δέματος και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην αποθήκη και αναζήτησε το δέμα.
Μόλις παρέλαβε το δέμα, ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς.
Από έλεγχο του επιτραπέζιου φούρνου κι αφού ξεβιδώθηκε όλο το πίσω μέρος αυτού, διαπιστώθηκε πως στο εσωτερικό τμήμα του, υπήρχαν επιμελώς στοιβαγμένες τρεις αυτοσχέδιες πλαστικές συσκευασίες, με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού μικτού βάρους 3.145 γραμμαρίων.
Aπολογούμενος ισχυρίστηκε ότι έλαβε μια κλήση στην εφαρμογή IMO από άγνωστο αριθμό κατά την οποία ένας άνδρας χωρίς να του αναφέρει το όνομά του του είπε να μεταβεί στην μεταφορική για να παραλάβει ένα δέμα στο όνομά του και θα ελάμβανε κάποιο χρηματικό ποσό ως αμοιβή.
Του ζήτησε να κρύψει το δέμα στις Κάτω Πέτρες για να το παραλάβει.
Γνώρισε όπως είπε τον δεύτερο στην εργασία του και του ζήτησε να τον βοηθήσει.
Ο δεύτερος δήλωσε ότι είναι χρήστης κάνναβης και ότι γνώρισε τον πρώτο στην εργασία του και του ζήτησε να τον μεταφέρει στην μεταφορική για να παραλάβει ένα δέμα. Του είπε ότι το δέμα περιείχε κάνναβη και ότι θα του έδινε μια ποσότητα 50 γραμμαρίων ως αμοιβή.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Αχιλλέας Δασκαλάκης.
-Το ίδιο δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών και 3 μηνών με 3ετή αναστολή σε έναν 41χρονο Ροδίτη, που κρίθηκε ένοχος διακίνησης ναρκωτικών με την μορφή της κατοχής και παραλαβής δέματος με ναρκωτικά, οπλοκατοχής και απείθειας.
Ο κατηγορούμενος συνελήφθη την 13η Απριλίου 2018, στην πόλη της Ρόδου από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου.
Ειδικότερα, τον έθεσαν υπό παρακολούθηση όταν προσήλθε με αυτοκίνητο σε μεταφορική εταιρεία στην οδό Κλαυδίου Πέππερ και παρέλαβε ένα δέμα.
Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τον ελέγξουν, ωστόσο εγκατέλειψε το όχημα και τράπηκε σε φυγή. Ακολούθησε πεζή καταδίωξη και ο δράστης ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς.
Από τον έλεγχο που έγινε στο αυτοκίνητο εντοπίσθηκε ένα χαρτοκιβώτιο (δέμα) μέσα στο οποίο υπήρχε πλαστική συσκευασία που περιείχε ακατέργαστη κάνναβη βάρους 2 κιλών και 225 γραμμαρίων.
Σε έρευνα που ακολούθησε στην κατοικία του βρέθηκαν 3 «φιξάκια» ηρωίνης συνολικού βάρους 3,3 γραμμαρίων, 3 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 79 ναρκωτικά δισκία, ένα σπρέι πιπεριού και το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ.
Απολογούμενος κατέθεσε ότι είναι εξαρτημένος από ηρωίνη και κάνναβη επί 24 έτη και προσκόμισε σχετικές βεβαιώσεις για την απόδειξη του ισχυρισμού του.
Τόνισε ότι είναι μόνιμος κάτοικος Ρόδου, δεν είναι ύποπτος φυγής και δεν υπήρξε φυγόδικος ή φυγόποινος κι ότι συνεργάστηκε με τις αρχές.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Νικήτας Μπόλκας.
-Το ίδιο δικαστήριο έπαυσε οριστικά λόγω παραγραφής την δίωξη εις βάρος ενός 54χρονου κατοίκου Καλύμνου για καλλιέργεια κάνναβης ενώ του επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών για κατοχή όπλου.
Την 18η Μαΐου 2017 εντοπίστηκε αγρόκτημα μέσα στο οποίο ο κατηγορούμενος είχε αναπτύξει καλλιέργεια φυτών κάνναβης και αφού τέθηκε σε διακριτική επιτήρηση, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση και βρέθηκαν στην κατοχή του 10 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και κινητό τηλέφωνο, 16 δενδρύλλια κάνναβης ύψους έως 54 εκατοστά, ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους 6 γραμμαρίων, σπόροι κάνναβης, διάφορες συσκευασίες με υπολείμματα ακατέργαστης κάνναβης κι ένας πυροκροτητής με βραδύκαυστο φιτίλι μήκους 12 εκατοστών.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Ακης Δημητριάδης.

-Επαυσε οριστικά από το ίδιο δικαστήριο η δίωξη εις βάρος ενός ημεδαπού που κρίθηκε ένοχος κατοχής και καλλιέργειας κάνναβης για ιδίαν χρήση.
Πρόκειται για έναν κάτοικο Αρχαγγέλου που κατελήφθη την 16η Αυγούστου 2019 να κατέχει έναν αποξηραμένο κλώνο κάνναβης βάρους 13,4 γραμμαρίων και 56 σπόρους κάνναβης αλλά και να καλλιεργεί στην οικία του 17 δενδρύλλια κάνναβης ύψους από 0,35 cm έως 2,20 μέτρα.