Ηράκλειο: Ένοχοι αλλά… ελεύθεροι οι 4 από τους 5 για την υπόθεση διακίνησης κοκαϊνης

55
Το δικαστήριο απήλλαξε άπαντες τους κατηγορούμενους από τις κατηγορίες περί «εγκληματικής οργάνωσης», ενώ μετέτρεψε την κατηγορία περί διακίνησης ναρκωτικών στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, σε «απλή» διακίνηση ναρκωτικών σε βαθμό κακουργήματος

Ένοχοι κρίθηκαν την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 οι τέσσερις από τους πέντε κατηγορούμενους που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση διακίνησης κοκαΐνης, στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Χερσονήσου και η οποία είχε εξιχνιαστεί από τις Αρχές τον Νοέμβριο του 2021.

Ωστόσο, το δικαστήριο απήλλαξε άπαντες τους κατηγορούμενους από τις κατηγορίες περί «εγκληματικής οργάνωσης», ενώ μετέτρεψε την κατηγορία περί διακίνησης ναρκωτικών στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, σε «απλή» διακίνηση ναρκωτικών σε βαθμό κακουργήματος.

Οι ποινές

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης επέβαλε τελικά ποινή φυλάκισης 6 ετών στον έναν εκ των καταδικασθέντων.

Στους υπόλοιπους τρεις άνδρες που κρίθηκαν ένοχοι, επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 4 ετών. Εξάλλου, το πέμπτο άτομο (μια γυναίκα) αθωώθηκε.

Ελεύθεροι άπαντες

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο χορήγησε αναστέλλουσα δύναμη στις εφέσεις και των τεσσάρων καταδικασθέντων.

Στη φυλακή παρέμεναν μέχρι σήμερα τρεις από τους κατηγορούμενους: Η γυναίκα δεν είχε προφυλακιστεί, ενώ ο τέταρτος άνδρας είχε αποφυλακιστεί υπό όρους το προηγούμενο διάστημα.

Πλέον, μετά την εν λόγω εξέλιξη, αφήνονται άμεσα ελεύθεροι και οι τρεις καταδικασθέντες οι οποίοι παρέμεναν κρατούμενοι.

Οι όροι

Στον κατηγορούμενο που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι ετών, δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του με τον όρο της υποχρεωτικής παρακολούθησης προγράμματος ΚΕΘΕΑ.

Στους τρεις άνδρες που καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης τεσσάρων ετών χορηγήθηκε αναστέλλουσα δύναμη στις εφέσεις τους, ωστόσο τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ επιπρόσθετα θα πρέπει να εμφανίζονται μια φορά το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.

Σε δήλωσή του στο neakriti.gr ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης κ. Ελευθέριος Κάρτσωνας ανέφερε ότι «τα δικαιοδοτικά όργανα μέσα από μια ακροαματική διαδικασία που διεξήχθη υπό συνθήκες δικαίας δίκης κατ’ ορθή εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού απάλλαξαν τους κατηγορουμένους από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, γεγονός το οποίο οδήγησε στην επί τα βελτίω μεταβολή της κατηγορίας και εν τέλει στην μεταβολή του πλαισίου ποινής».

Το χρονικό

Το βράδυ της 24ης Νοεμβρίου του 2021, στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου μαζί με συναδέλφους τους από το Α.Τ. Χερσονήσου είχαν εντοπίσει σε υπαίθριο χώρο που φέρεται να χρησιμοποιείτο ως «καβάντζα», συνολικά πέντε συσκευασίες που περιείχαν ποσότητα κοκαΐνης περίπου 47,8 γραμμαρίων, οι οποίες είχαν κατασχεθεί.

Εξάλλου, σε έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. στα σπίτια των συλληφθέντων, βρέθηκαν -και κατασχέθηκαν- έξι «φιξάκια» κοκαΐνης βάρους 3,9 γραμμαρίων, περίπου 7,8 γραμμάρια κάνναβης, το χρηματικό ποσό των 4945 ευρώ που φέρεται να προήλθε από παράνομες δραστηριότητες, αλλά και 20 κινητά τηλέφωνα.