Κάθειρξη 22 ετών στον 45χρονο που έβγαλε όπλο στα δικαστήρια Γυθείου

Από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας

Σε 22 χρόνια κάθειρξης και χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού καταδικάστηκε χθες σε δεύτερο βαθμό από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας ο 45χρονος Αλβανός, ο οποίος το 2018 έβγαλε όπλο μέσα σε αίθουσα δικαστηρίου στο Γύθειο και πάτησε τη σκανδάλη δύο φορές. Μάλιστα, τη μία όταν η κάννη βρισκόταν ελάχιστα εκατοστά από το μέτωπο νεαρής αστυνομικού.

Το επεισόδιο έληξε χωρίς θύματα, μόνο και μόνο επειδή δεν εκπυρσοκρότησε το όπλο.

Από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας είχε καταδικασθεί συνολικά σε κάθειρξη 24 ετών και 9 μηνών. Και χθες από δικαστές και ενόρκους κρίθηκε ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, ληστεία, αντίσταση από πρόσωπο που οπλοφορεί κατά προσώπου που διέτρεξε σοβαρό προσωπικό κίνδυνο, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία κατά συρροή.

Με προτεταμένο το όπλο

Οι συγκλονιστικές και πρωτοφανείς σκηνές που εκτυλίχθηκαν το Μάιο του 2018 στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Γυθείου αναβίωσαν χθες στη συνεδρίαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Καλαμάτας, μέσα από τις καταθέσεις των μαρτύρων.

Την ημέρα εκείνη στο δικαστήριο του Γυθείου εκδικαζόταν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση που είχε καταθέσει επιχειρηματίας σε βάρος δύο κατοίκων της περιοχής, ενώ μάρτυρας υπεράσπισής τους ήταν ο κατηγορούμενος. Στην αίθουσα βρίσκονταν περίπου 15 άτομα, καθώς και η μητέρα του επιχειρηματία, γνωστή σεφ.

Ο κατηγορούμενος μπαινόβγαινε στην αίθουσα, όμως κάποια στιγμή μπήκε και ενώ το δικαστήριο συνεδρίαζε έβγαλε ένα περίστροφο από το τσαντάκι του. Από εκεί και πέρα, άρχισε ο εφιάλτης για όσους βρίσκονταν στην αίθουσα.

Νεαρή αστυνομικός καθόταν στο πίσω μέρος της αίθουσας για να έχει πλήρη εποπτεία του χώρου. Είχε δει τον 45χρονο κατηγορούμενο να μπαίνει και να βγαίνει, ενώ την τρίτη φορά τον είδε να μπαίνει με το όπλο στο χέρι και, μάλιστα, προτεταμένο, το οποίο, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, ήταν πλήρες και έφερε 6 φυσίγγια.

Σημαδεύοντάς την, της ζήτησε το όπλο της. Αυτή του είπε να ηρεμήσει και να το συζητήσουν, αλλά αυτός με εμμονή τής έλεγε: «Αστυνομικέ, δώσε μου το όπλο σου», έχοντας το δάχτυλό του στη σκανδάλη. Η αστυνομικός ζήτησε από τον κόσμο να περάσει μπροστά από το εδώλιο και να πέσει στο έδαφος. Μπροστά της καθόταν ο επιχειρηματίας, ο οποίος δεν κουνήθηκε από τη θέση του. Αυτή με τα χέρια προτεταμένα σηκώθηκε από τη θέση της και κάλεσε το δράστη να της πει ποιος τον έχει πειράξει για να τον βοηθήσει.

Πάτησε δύο φορές τη σκανδάλη

Αυτός έστρεψε το όπλο προς τον επιχειρηματία και τον σημάδεψε. Τότε, η μητέρα του επιχειρηματία κινήθηκε προς το παιδί της, αγκαλιάζοντάς το και λέγοντας στο δράστη να σκοτώσει εκείνη και αυτός να απαντάει «θα σκοτώσω και σένα».

Προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τη στιγμή, η αστυνομικός επιχείρησε να βάλει το χέρι της στο όπλο της, όμως ο δράστης την πλησίασε σε απόσταση αναπνοής, σχεδόν κόλλησε το όπλο στο μέτωπό της, της φώναξε «εσύ θα την πληρώσεις για όλους», και πάτησε τη σκανδάλη. Ακούστηκε ο ήχος της σκανδάλης, αλλά για καλή της τύχη το όπλο δεν εκπυρσοκρότησε.

Τότε με απόλυτη ψυχραιμία έβγαλε το δικό της όπλο, το οποίο κλώτσησε προς την αντίθετη κατεύθυνση από τον κατηγορούμενο. Αυτός ζήτησε επίμονα το όπλο της και την ανάγκασε να το βγάλει με το πόδι της από τις καρέκλες και συνεχίζοντας να τη σημαδεύει στο κεφάλι με το δικό του, το πήρε και το έβαλε στη ζώνη, πίσω του.

Την ίδια στιγμή η μητέρα του επιχειρηματία είχε λιποθυμήσει, ενώ προσπάθησε να πλησιάσει τη σκηνή η δικηγόρος της οικογένειας του επιχειρηματία. Παράλληλα, μπήκαν στην αίθουσα ο διοικητής και ο υποδιοικητής του Α.Τ. Γυθείου, τους οποίους ο κατηγορούμενος επίσης σημάδεψε, ενώ είπε στον υποδιοικητή να φύγει γιατί δε θέλει να τον σκοτώσει.

Στην αναστάτωση που δημιουργήθηκε, έπεσαν πάνω του ο προϊστάμενος του Τελωνείου που βρισκόταν στην αίθουσα και τον είχε προσεγγίσει από πίσω, η αστυνομικός και οι άλλοι δύο αστυνομικοί. Η νεαρή αστυνομικός κατάφερε να του αφαιρέσει το όπλο της που είχε βάλει στη ζώνη του, αλλά ο κατηγορούμενος τους ξέφυγε, κρατώντας ακόμα το όπλο του, με τρεις ακόμα άντρες που βρίσκονταν στην αίθουσα να προσπαθούν να τον αφοπλίσουν. Αυτός, όμως, κατάφερε να σημαδέψει τον επιχειρηματία και να πατήσει και πάλι τη σκανδάλη, αλλά ευτυχώς ούτε αυτή τη φορά εκπυρσοκρότησε. Εκείνη τη στιγμή κατάφεραν να τον αφοπλίσουν και να του περάσουν χειροπέδες. Μάλιστα, την ώρα που τον έβγαζαν από την αίθουσα, περνώντας μπροστά από τη λιπόθυμη γυναίκα που βρισκόταν ακόμα στο έδαφος, την κλώτσησε στο πρόσωπο, προκαλώντας της κάταγμα.

Στην απολογία του και χθες ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει κανέναν, αλλά μόνο να εκφοβίσει όσους θεωρούσε υπεύθυνους για το χωρισμό με τη γυναίκα του. Ζήτησε δε συγγνώμη από τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία.

Της Βίκυς Βετουλάκη

To Top