Απόφαση σταθμός. Δεν έχουν δικαίωμα να κληρονομήσουν τα θύματά τους οι συζυγοκτόνοι.

107

Ένα αποτύπωμα βίας και νοσηρότητας άφησε στη Μακρινίτσα η διπλή δολοφονία που διαπράχθηκε την 5η Απριλίου του 2021, με τον 32χρονο, τότε, δράστη να αφαιρεί τη ζωή της εν διαστάσει συζύγου του και του αδερφού της. Η υπόθεση «πάγωσε» το πανελλήνιο, τη στιγμή που ήρθε να προστεθεί στο σπιράλ της βίας κατά των γυναικών. Προτού συμπληρωθούν δύο χρόνια από την αποτρόπαια ενέργεια, που έφερε στην επιφάνεια τις πιο σκοτεινές πλευρές μιας βαθιά εμμονικής συμπεριφοράς, δικαστική απόφαση – που δημοσιεύει το Θέμα – έρχεται ως δικαίωση για τα θύματα συζυγοκτονίας.

Με τις δολοφονίες κατά των γυναικών να αποτελούν, τα τελευταία χρόνια, γροθιά στο στομάχι, καθώς οι περιπτώσεις αδικημάτων που σχετίζονται με την εκτόνωση σκοτεινών ενστίκτων έχουν πληθύνει, μια δικαστική απόφαση κρίνει ότι οι συζυγοκτόνοι είναι ανάξιοι να κληρονομήσουν τα θύματά τους. Εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου μετά την αγωγή αναξιότητας που είχαν καταθέσει οι γονείς των θυμάτων, της Κωνσταντίνας και του Γιώργου Τσάπα κατά του δράστη που σκότωσε τα παιδιά τους με μαχαίρι.

Ο δολοφόνος, που έχει καταδικαστεί σε δις ισόβια και 6,5 χρόνια φυλάκιση από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καρδίτσας, κρίνεται ανάξιος να λάβει μερίδιο κληρονομιάς της γυναίκας του γιατί προέβη στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Η απόφαση, που ανοίγει τον δρόμο και για άλλες παρόμοιες υποθέσεις, όπως για το στυγερό έγκλημα στα Γλυκά Νερά, βασίζεται στη διάταξη του άρθρου 1860 αριθ. 1 ΑΚ που ορίζει ότι ανάξιος να κληρονομήσει είναι εκείνος που από πρόθεση θανάτωσε τον κληρονομούμενο, τα τέκνα, τους γονείς ή τη σύζυγό του.

Στην απόφαση, που αποτελεί δικαίωση και για την οικογένεια του θύματος, επισημαίνεται ότι την περιουσία της Κωνσταντίνας κληρονομεί ο γιος, του οποίου την αποκλειστική μέριμνα έχουν οι γονείς της άτυχης γυναίκας.

Όπως σημειώνεται για τον καταδικασθέντα σε ισόβια, «δολοφόνησε με πρόθεση» την Κωνσταντίνα και τον αδερφό της, Γιώργο Τσάπα, ενώ βρισκόταν σε «ήρεμη ψυχική κατάσταση, έχοντας πλήρη ικανότητα καταλογισμού». Την ίδια στιγμή, το παράβολο ερημοδικίας σε βάρος του δράστη ορίζεται στα 180 ευρώ, ενώ επιβαρύνεται και με τα δικαστικά έξοδα των εναγόντων, ποσό της τάξης των 500 ευρώ.

Η δικηγόρος των συγγενών των θυμάτων, Ανθούλα Ανάσογλου, σε δήλωσή της, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση αποτελεί νομολογία και για παρόμοιες περιπτώσεις που συγκλόνισαν και επισημαίνει τα εξής: «Δεν είναι αναγκαία συνθήκη ο άνθρωπος που άφησε πίσω του ο εκλιπών να θεωρείται αυτόματα και κληρονόμος. Ο δράστης ο οποίος σκότωσε με το ίδιο όπλο μέσα σε 5 λεπτά την όμορφη Κωσταντίνα και τον αδερφό της Γιώργο, αφήνοντας μία οικογένεια χωρίς παιδιά με ένα μικρό εγγονάκι, μπορούσε σύμφωνα με το νόμο και επειδή δεν είχε πάρει διαζύγιο από την Κωσταντίνα, να κληρονομήσει τώρα και στο μέλλον μερίδιο από κινητά η ακίνητα της περιουσίας της. Έτσι οι γονείς των αδικοχαμένων παιδιών κινήθηκαν δικαστικά ώστε να κηρύξουν ανάξιο της κληρονομιάς τον δράστη που δε δίστασε με πέντε μαχαιριές να αφαιρέσει τη ζωή δύο νέων ανθρώπων. Πρέπει να τονιστεί ότι η αναξιότητα δε δεν θεσπίζεται αυτόματα και αυτεπάγγελτα και χρειάζεται αγωγή για να εκπέσει οποιοσδήποτε από το κληρονομικό δικαίωμα».