Καταδίκη 66χρονου εκπαιδευτικού για σεξουαλική παρενόχληση οκτώ μαθητριών

Στον κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Σε 22 μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή καταδικάστηκε 66χρονος καθηγητής στη Θεσσαλονίκη σε βάρος του οποίου υπήρξαν καταγγελίες που αφορούν το αδίκημα της κατάχρησης ανηλίκου, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Στον κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Ειδικότερα, οι συγκεκριμένες πράξεις, όπως καταγγέλθηκε έγιναν το περσινό σχολικό έτος (2021-22) και ειδικότερα το διάστημα από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο, σε Γυμνάσιο στο κέντρο της πόλης.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά οκτώ περιπτώσεις μαθητριών γυμνασίου (14-15 ετών), στις οποίες ο 66χρονος εκπαιδευτικός φέρεται να «απηύθυνε χειρονομίες και προτάσεις γενετήσιου χαρακτήρα». Στις καταθέσεις τους οι μαθήτριες, φαίνεται να κατήγγειλαν -μεταξύ άλλων- ότι ο καθηγητής τους απηύθυνε ερωτήσεις για τις ερωτικές τους προτιμήσεις και τυχόν σεξουαλικές εμπειρίες, ότι πρότεινε σε δύο μαθήτριες να «αγγίζονται» μεταξύ τους στο στήθος, ότι τις ρωτούσε αν αυτοϊκανοποιούνται, ότι ωθούσε κάποιες προς το σώμα του και τις ρωτούσε αν έχουν σεξουαλικές επαφές, κ.α.

Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο της Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα του δικαστηρίου βρέθηκαν αρκετές μαθήτριες με τους γονείς τους, αλλά και πολλοί καθηγητές του σχολείου προκειμένου να υποστηρίξουν τον συνάδελφό τους, ενώ η δικαστική αίθουσα χωρίστηκε σε δύο μεριές.

Με το άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου για την ενοχή του καθηγητή, οι γονείς των κοριτσιών ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναζαν «ευχαριστούμε που δικαιώνετε τα παιδιά μας», ενώ οι μαθήτριες έπεσαν η μία στην αγκαλιά της άλλης και ξέσπασαν σε κλάματα. Σημειώνεται ότι οι ανήλικες δεν κλήθηκαν να καταθέσουν στο δικαστήριο.

Είχε προηγηθεί η αγόρευση από την εισαγγελέα της έδρας, η οποία πρότεινε ο κατηγορούμενος καθηγητής να αθωωθεί, τονίζοντας ότι ο 66χρονος σε καμία εκ των οκτώ περιπτώσεων, δεν προέβη στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται. «Τα παιδιά φτάσανε στο σημείο να μη μεταφέρουν την αλήθεια στους γονείς τους, στους καθηγητές και στις καταγγελίες τους. Αυτό έχει ξανά συμβεί στο δικαστήριο, δεν είναι η πρώτη φορά, όμως είναι λυπηρό ότι συνέβη και τώρα», είπε, μεταξύ άλλων, ωστόσο το δικαστήριο δεν συντάχθηκε με τη πρότασή της.

Υπόθεση βιασμού στον Άγιο Παντελεήμονα

freepik

66χρονος καθηγητής στην απολογία του: Οι καταγγελίες είναι υποκινούμενες

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος δίδασκε στο συγκεκριμένο γυμνάσιο για 23 χρόνια, στην απολογία του που διήρκησε περισσότερο από μια ώρα, αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται και δήλωσε ότι έχει πέσει θύμα πλεκτάνης και σκευωρίας από τους μαθητές, ενώ σημείωσε πως ουδέποτε έχει δώσει οποιοδήποτε δικαίωμα, ούτε έχει δεχθεί κάποιο παράπονο γονέα για συμπεριφορά του απέναντι σε μαθητές και μαθήτριες. Επιπλέον, υποστήριξε ότι στοχοποιήθηκε επειδή ήταν αντίθετος στις καταλήψεις που πραγματοποιούνταν στο σχολείο και ότι οι μαθητές ήθελαν να πετύχουν την απομάκρυνσή του καθώς ήταν αυστηρός κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

«Πιστεύω ότι οι καταγγελίες είναι υποκινούμενες, χωρίς να έχουν αντιληφθεί οι μαθήτριες τον λόγο του υποκινητή. Είναι παιδιά, τα ξέρουν όλα και έχουν ημιμάθεια σε πολλά θέματα, ιδιαίτερα στο σεξουαλικά και στις συνέπειες που έχουν οι πράξεις τους και ίσως να μη καταλάβαιναν τι σημαίνει να σέρνουν έναν άνθρωπο στα δικαστήρια. Ο σκοπός τους ήταν να μη κάνουν μάθημα με εμένα, με έβλεπαν σαν τον “μπαμπούλα” του σχολείου. Τόσα χρόνια στην υπηρεσία και στο συγκεκριμένο σχολείο και δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό σε βάρος μου. Δεν τρελάθηκα στα 66 μου», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Αναφορικά με την καταγγελία της μαθήτριας που ανέφερε ότι τη ρωτούσε για τις σεξουαλικές της προτιμήσεις, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι αν και άριστη μαθήτρια, είχε δυσκολία στην κατανόηση της ελληνικής γλώσσας και δεν αντιλήφθηκε ορθά αυτό που της είπε. Επιπλέον, υποστήριξε πως οι γονείς των μαθητριών που προχώρησαν σε καταγγελίες εναντίον του, πληροφορήθηκαν όσα κατήγγειλαν οι ανήλικες μετά την κατάληψη που έγινε στο σχολείο και την έκταση που πήρε το θέμα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ ουδέποτε είχε δεχθεί οποιοδήποτε παράπονο ή παρατήρηση.

To Top