ΔΣΑ: Οι αλλαγές στo myDATA από 1/1/2023 βάσει της τελευταίας τροποποίησης με την Α 1188/30.12.2022 (ΦΕΚ Β 6960/30-12-2022)

92

Παραθέτουμε αναλυτικά τις αλλαγές που έχουν γίνει στην απόφαση Α. 1138/2020 για τo myDATA με τη νέα απόφαση Α.1188/2022 για την διαβίβαση («ανέβασμα») των εσόδων από τους δικηγόρους από 1/1/2023.

Τονίζουμε ότι ως προς την έκδοση των φορολογικών στοιχείων των δικηγόρων δεν αλλάζει κάτι, και ότι με τις ανωτέρω αποφάσεις υπάρχει νομοθετημένη η υποχρέωση διαβίβασης των εσόδων.

Διαβίβαση Τιμολογίων Παροχής Υπηρεσιών:

Σε πραγματικό χρόνο, διαβιβάζονται τα δεδομένα από την εφαρμογή της ΑΑΔΕ timologio η μέσω παρόχου τιμολόγησης.

Μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών διαβιβάζονται τα παραστατικά τα οποία εκδίδονται μέσω εμπορικών/λογιστικών προγραμμάτων ERP-τιμολογιέρες.

Μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών διαβιβάζονται τα δεδομένα των εσόδων όταν χρησιμοποιείται η ειδική φόρμας καταχώρησης και σύμφωνα με τα όρια που λαμβάνονται υπόψη κάθε χρόνο για την χρήση της.

Εξαίρεση η περίπτωση δικηγόρων όπου το φορολογικό έτος 2022 είχαν ακαθάριστα έσοδα έως δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000), στην περίπτωση αυτή η διαβίβαση για το 2023 γίνεται ως τη δέκατη (10ή) ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν τα παραστατικά.

Διαβίβαση Αποδείξεων Παροχής Υπηρεσιών (Αποδείξεις Λιανικής Πώλησης):

Οι δικηγόροι που εκδίδουν τις Α.Π.Υ μέσω προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό/ERP/τιμολογιέρα) τα οποία είναι συμβατά με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, διαβιβάζουν τα υπόψη δεδομένα μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης αυτών.

Το ίδιο ισχύει και για τις χειρόγραφες Α.Π.Υ που είτε η διαβίβαση γινόταν μέσω ειδικής φόρμας καταχώρησης είτε μέσω λογιστικού προγράμματος.

Εξαίρεση η περίπτωση δικηγόρων όπου το φορολογικό έτος 2022 είχαν ακαθάριστα έσοδα έως δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000), στην περίπτωση αυτή η διαβίβαση μέσω της ειδικής φόρμας καταχώρησης για το 2023 γίνεται ως τη δέκατη (10ή) ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν τα παραστατικά.

Διαβίβαση εσόδων που δεν αφορούν σε έκδοση φορολογικού στοιχείου αλλά λογιστική εγγραφή καθώς και επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις:

Διαβιβάζονται, με την ένδειξη «λογιστική εγγραφή», μέχρι την εικοστή (20ή) ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία που αφορά το έσοδο.

Παρά την υποχρεωτικότητα της διαβίβασης από 1/1/2023 η ΑΑΔΕ δεν έχει εκδώσει απόφαση για την επιβολή προστίμου στη μη τήρηση των ανωτέρω.

Στην περίπτωση που θα υπάρξει κάτι νεότερο θα ενημερώσουμε σχετικά.

Κρίγκας Χρήστος φορολογικός σύμβουλος Δ.Σ.Α