Την απαλλαγή με βούλευμα των 6 κατηγορουμένων για τη διάρρηξη θυρίδων σε θησαυροφυλάκιο τράπεζας αποφάσισε το Συμβ. Πλημ. Θεσσαλονίκης

115

Ενδείξεις ενοχής προέκυψαν μόνο για τον υπάλληλο της τράπεζας που βρέθηκε απαγχονισμένος μετά τον εντοπισμό μέρους των κλοπιμαίων στην κατοχή του. Οι αμφιβολίες που εξέφρασε η Εισαγγελέας

Τέλος στη δικαστική περιπέτεια των 6 κατηγορουμένων για τις διαρρήξεις σε 12 θυρίδες, στο θησαυροφυλάκιο υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, στη συμπρωτεούουσα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Οι δικαστές αποφάσισαν να μη γίνει κατηγορία σε βάρος των 6 τραπεζικών υπαλλήλων, συνταξιούχων και εν ενεργεία και να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη για έναν κατηγορούμενο που απεβίωσε.

Το δικαστικό συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως η οποία ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορούμενων, κρίνοντας ότι μόνο η δυνατότητα των συγκεκριμένων τραπεζικών υπαλλήλων να έχουν πρόσβαση στο χώρο του θησαυροφυλακίου και στα κλειδιά των θυρίδων δεν αρκούν για θεμελιώσουν αντικειμενικά την αποδιδόμενη σ’ αυτούς ποινική ευθύνη.

Διαρρήξεις σε θυρίδες: Οι αμφιβολίες που εξέφρασε η Εισαγγελέας

Από την έρευνα, δεν προέκυψε με βεβαιότητα ούτε ο τρόπος που άνοιξαν τις θυρίδες οι δράστες για να αφαιρέσουν το περιεχόμενο, ούτε τα πρόσωπα των δραστών. Ενδείξεις ενοχής προέκυψαν μόνο για τον υπάλληλο της τράπεζας που βρέθηκε απαγχονισμένος μετά τον εντοπισμό μέρους των κλοπιμαίων στην κατοχή του ενώ δεν προέκυψε έτερο πρόσωπο που να προέβη στις καταγγελλόμενες πράξεις.

Διαρρήξεις σε θυρίδες

unsplash

Η συνολική αξία κοσμημάτων, λιρών, μετρητών κι άλλων πολύτιμων αντικειμένων που οι καταγγέλλοντες δήλωσαν ότι κλάπηκαν από τις 12 θυρίδες υπολογίστηκε σε περίπου 4,5 εκατ. ευρώ. Για τρεις θυρίδες η εισαγγελέας εκφράζει αμφιβολίες είτε για το αν πράγματι αφαιρέθηκε το περιεχόμενο των θυρίδων, είτε για το ύψος της αξίας του καθώς από τις καταθέσεις των μισθωτών ή κληρονόμων δεν προέκυψαν σαφή στοιχεία και περιγραφές.

Ακόμη επισημαίνεται ότι από το σύνολο της δικογραφίας προέκυψε ότι υπήρχαν “κενά” ασφαλείας στο τμήμα τραπεζικών θυρίδων, δεν προβλεπόταν η καταγραφή συνοδών των μισθωτών, υπήρχε πλημμελής φύλαξη των κλειδιών κ.α.

Εις βάρος των 7 υπαλλήλων της τράπεζας έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για υπεξαίρεση, σε βαθμό κακουργήματος αλλά κατά την εισαγγελέα η κατηγορία θα έπρεπε να μετατραπεί σε κλοπή από κοινού και κατ’ εξακολούθηση αντικειμένων συνολικής αξίας άνω των 120.000 ευρώ , για τις 11 από τις 12 θυρίδες.