Ριζικές αλλαγές στο νέο ΚΟΚ: Πότε θα αφαιρείται το δίπλωμα για μια πενταετία.

Πίσω στην σχολή οδηγών για εκπαίδευση και νέο γύρο εξετάσεων θα στέλνει ο νεος ΚΟΚ τους επικίνδυνους οδηγούς – Ποιες παραβάσεις θα οδηγούν σε αφαίρεση της άδειας οδήγησης για πέντε έτη

Εδώ και καιρό έχει γίνει γνωστή η πρόθεση του υπουργείου Μεταφορών να «βάλει φρένο» στην επικίνδυνη οδήγηση, αυστηροποιώντας σημαντικά στον νέο ΚΟΚ τις ποινές για ορισμένες παραβάσεις, που σχετίζονται άμεσα με την πρόκληση θανατηφόρων τροχαίων.

Στο άρθρο 61 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Μεταφορών – που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση – διευκρινίζονται για πρώτη φορά αυτές οι παραβάσεις.

Πρόκειται για:

  • την κατανάλωση αλκοόλ,
  • τις παραβάσεις της πινακίδας Ρ2 και του ερυθρού σηματοδότη,
  • τις παραβάσεις που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και
  • τις παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως αν ο οδηγός επαναλάβει για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών κάποια από αυτές τις παραβάσεις, τότε του αφαιρείται η άδεια οδήγησης για πέντε (5) έτη και ο παραβάτης υποχρεούται σε εκπαίδευση και εξέταση για την επαναχορήγησή της.

Αναλυτικά το άρθρο

«6. Σε περίπτωση διάπραξης των παραβάσεων που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, των παραβάσεων της πινακίδας Ρ2 και του ερυθρού σηματοδότη, των παραβάσεων που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και των παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για πέντε (5) έτη και ο παραβάτης υποχρεούται σε εκπαίδευση και εξέταση για την επαναχορήγησή της, κατ’ εφαρμογή της απόφασης που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 107. Η κύρωση του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται και για τους παραβάτες οδηγούς που έχουν διαπράξει τρεις από τις προαναφερθείσες παραβάσεις μετά την έναρξη ισχύος του άρθρου 28 του ν. 4530/2018.» .

ΝΕΟΣ ΚΟΚ

To Top