Αυτή είναι νέα ρύθμιση που κάνει κακούργημα την κλοπή / κλεπταποδοχή σιδηροδρομικού υλικού – Ποια είναι τα όρια των νέων ποινών

55

Αυστηρότερες ποινές που κινούνται από και έως τα 10 χρόνια (και φτάνουν έως ισόβια αν συνδέονται με θάνατο), περιλαμβάνει το νέο τιμωρητικό πλαίσιο για το αδίκημα της κλοπής όταν αυτό συνδέεται με σιδηροδρομικό υλικό και οδηγεί σε διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών. Το εύρος της ποινής θα εξαρτάται από την τυχόν πρόκληση θανάτων, καθώς σε τέτοια -απευκταία- περίπτωση, θα οδηγεί ακόμα και στα ισόβια.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο αναμένεται να έρθει τις επόμενες μέρες στη Βουλή και περιγράφει κι άλλα ζητήματα που επιλύουν προβλήματα σχετικά με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς.

υπουργείο Δικαιοσύνης

Eurokinissi

Αυστηρότερες ποινές: Κακούργημα

Επίσης, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας, αυστηροποιείται από πλημμέλημα σε κακούργημα η νομοθεσία για τις κλοπές των υλικών στο σιδηροδρομικό δίκτυο και θα προβλέπονται αυστηρότατες ποινές αν από τις κλοπές στο δίκτυο επήλθε ατύχημα η δυστύχημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες:

-θα υπάρξει πρόβλεψη στο άρθρο 374 ΠΚ (διακεκριμένη κλοπή) που θα αναφέρεται ειδικά σε διακεκριμένη περίπτωση κλοπής αντικειμένων που σχετίζονται με τη λειτουργία και την ασφάλεια των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών η οποία -πράξη- θα προβλέπει ποινή έως 10 χρόνια κάθειρξη.

-θα υπάρξει νομική πρόβλεψη στο άρθρο 394Α ΠΚ (διακεκριμένη αποδοχή προϊόντων εγκλήματος) που θα αναφέρεται ειδικά σε αποδοχή προϊόντων εγκλήματος που είναι σιδηροδρομικά. Η ποινή θα φτάνει έως τα 10 χρόνια. Δηλαδή καθίσταται κακούργημα και η κλεπταποδοχή.

Πάντα στο πλαίσιο του ποινικού κώδικα, υπάρχει το ενδεχόμενο α τα αδικήματα αυτά συνδέονται αιτιωδώς με θανάτους , η ποινή να φτάσει και στα ισόβια.

Τσιάρας

Eurokinissi

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα:

«Η υποβίβαση της ποινής για κλοπή υλικών, που προφανώς έχουν ιδιαίτερο ρόλο και αφορούν στην ασφάλεια των συγκοινωνιών, εν προκειμένω των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, από κακούργημα σε πλημμέλημα είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί με βάση το τι εξελίχθηκε με τον ποινικό νόμο του 2019. Η κυβέρνηση προτίθεται να αυστηροποιήσει την ποινή. Πλέον η κλοπή υλικών, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ασφάλεια των συγκοινωνιών, θα επανέλθει στον κακουργηματικό χαρακτήρα και βεβαίως για θέματα και ζητήματα που αφορούν σε απώλεια ανθρώπινων ζωών, όταν μιλάμε για ατυχήματα ή δυστυχήματα που συμβαίνουν σε σιδηροδρομικές και όχι μόνο συγκοινωνίες, προφανώς θα αντιμετωπίζονται με το μέγιστο της ποινής».

Τι είχε γίνει

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εννοεί ότι στο άρθρο 291 ΠΚ (Επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων και αεροσκαφών) υπήρχε από το 2013 διάταξη που τιμωρούσε ως κακούργημα την “κλοπή ή δολιοφθορά σιδηροδρομικού υλικού”. Συγκεκριμένα η προσθήκη έγινε με το άρθρο 93 – Ν 4199/2013.

Δηλαδή “στο άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα (π.δ. 283/1985, Α΄106) προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής: «4. Όποιος αφαιρεί με σκοπό παράνομης ιδιοποίησης ή με πρόθεση καταστρέφει, ολικά ή εν μέρει, οποιοδήποτε υλικό ή αντικείμενο προορισμένο από τη θέση του ή από την κατασκευή του για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας του σιδηροδρόμου ή την ασφάλεια της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας, τιμωρείται με κάθειρξη, ανεξαρτήτως της ζημίας που απειλήθηκε ή προξενήθηκε ή της οικονομικής αξίας του υλικού ή αντικειμένου».

Πολάκης

EUROKINISSI

Η διάταξη αυτή αφαιρέθηκε στον νέο ποινικό κώδικα 2019, όμως ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεοφ. Ξανθόπουλος έχει διαφορετική ως προς την ποινική αντιμετώπιση, την οποία κατέγραψε το dikastiko.gr.

“Αποκρύπτει, όμως, σκόπιμα ότι η μετακίνηση σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων την οποία προκαλεί μια τέτοια κλοπή, καθώς και οι βλάβες και οι καταστροφές που αυτή συνεπάγεται, τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη όταν επέρχεται θάνατος πολλών προσώπων ήδη από τον Ιούνιο του 2019 με το νέο Ποινικό Κώδικα”, αναφέρει.

Δικαστήριο έδωσε τελευταία ευκαιρία σε νεαρό

Freepik

Άμεσα εκτελεστή απόφαση

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το dikastiko.gr άμεση καταβολή των αποζημιώσεων που θα επιδικάζονται στα θύματα, δηλαδή η δυνατότητα να κηρύσσεται άμεσα εκτελεστή η απόφαση αποζημίωσης για τα Τέμπη που θα εκδίδουν τα Πρωτοδικεία. Εν ολίγοις θα δίδεται η δυνατότητα στο δημόσιο να μην ασκεί εφέσεις, αναιρέσεις κλπ, συνεπώς η διαδικασία να κινηθεί τάχιστα.

Έτσι η κήρυξη της πρωτόδικης απόφασης ως εκτελεστής, θα οδηγεί στην καταβολή των αποζημιώσεων που θα επιδικαστούν σε συγγενείς και επιζήσαντες, ενώ παράλληλα, με άλλες διατάξεις δίδεται η δυνατότητα σε συζύγους, συμβίους και συγγενείς μέχρι δεύτερου βαθμού, να προσφεύγουν στη διαδικασία της δωρεάν νομικής βοήθειας (νόμος 3226/ 2004) προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις (αστικές αξιώσεις) η να υποστηρίξουν την κατηγορία στα ποινικά δικαστήρια κατά των υπευθύνων του τραγικού δυστυχήματος.