Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου: Καταδίκη με μειωμένο καταλογισμό στο μητροκτόνο της Μικρής Μαντίνειας

Ποινή κάθειρξης 13 χρόνων επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου στον 54χρονο μητροκτόνο ο οποίος στις 3 Αυγούστου του 2021, βρισκόμενος σε κατάσταση αμόκ, σκότωσε με μια μαχαιριά στο λαιμό την κατάκοιτη 86χρονη μητέρα του, στη Μικρή Μαντίνεια.

Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε με μειωμένο καταλογισμό και κρατείται στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού. Ο ίδιος στην απολογία του υποστήριξε ότι αγαπούσε πολύ τη μητέρα του, η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και ήταν ετοιμοθάνατη. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως δεν ήθελε να την εγκαταλείψει στα χέρια των αστυνομικών και να την κακομεταχειριστούν πετώντας τη κάπου σαν να ήταν κανένα… σακί, γι’ αυτό ήθελε να την λυτρώσει…

Ο 54χρονος, ο οποίος πάσχει από ψυχιατρική νόσο και όταν σταματά τη φαρμακευτική του αγωγή γίνεται βίαιος και προκαλεί επεισόδια, είχε σκοτώσει τη μητέρα του βρισκόμενος σε κατάσταση αμόκ και ενώ ειδικός διαπραγματευτής της Αστυνομίας προσπαθούσε να τον πείσει να τους ακολουθήσει. Ο κατηγορούμενος μπήκε κάποια στιγμή στο σπίτι και μετά ακούστηκε μια φωνή. Οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν ακροβολιστεί κρυμμένες τριγύρω, για να μην τον προκαλούν, έτρεξαν μέσα και αντίκρισαν νεκρή τη μάνα στο κρεβάτι της – ενώ ο δράστης είχε αυτοτραυματιστεί στο λαιμό με το μαχαίρι.

ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟ

Ο δικηγόρος του κατηγορουμένου Γιώργος Αλεξόπουλος είχε ζητήσει να αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο το ακαταλόγιστο (σ.σ. έλλειψη καταλογισμού, αλλιώς μειωμένη ικανότητα προς καταλογισμό κατ’ άρθρα 34, 36 του ΠΚ) και να μην επιβληθεί ποινή, αλλά μέτρα ασφαλείας που προβλέπει ο νομοθέτης και εγκλεισμός του για καθορισμένο χρονικό διάστημα σε ψυχιατρικό κατάστημα. Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε κάτι τέτοιο και τον καταδίκασε -αναγνωρίζοντάς του ομόφωνα μειωμένη ικανότητα προς καταλογισμό σε ανθρωποκτονία από πρόθεση- σε 12 χρόνια κάθειρξη και 1 χρόνο φυλάκιση για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, όπως νωρίτερα πρότεινε και η εισαγγελέας. Αθώος κρίθηκε για την κατηγορία του εμπρησμού, καθώς τα ξημερώματα της ίδιας μέρας, σε κατάσταση υπερδιέγερσης, είχε ανάψει φωτιά στον κήπο του σπιτιού, οπότε κλήθηκε η Πυροσβεστική για την κατάσβεσή της. Νωρίτερα, είχε κατέβει στην παραλία και πέταγε διάφορα αντικείμενα στους λουόμενους. Μάλιστα, είχαν σπεύσει και αστυνομικοί στο σπίτι, οι οποίοι έφυγαν όταν βεβαιώθηκαν ότι είχε ηρεμήσει.

ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΗΚΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ

Πριν γίνει το φονικό, οι αστυνομικοί είχαν επιστρέψει στο σπίτι του 54χρονου μαζί με τον εισαγγελέα και τον ειδικό διαπραγματευτή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, προκειμένου να εκτελέσουν εισαγγελική παραγγελία για ακούσια νοσηλεία. Εκείνος όμως με το που τους είδε να επιστρέφουν έγινε έξαλλος – και ενώ ο διαπραγματευτής προσπαθούσε να τον πείσει να τους ακολουθήσει, αυτός χάθηκε για μια στιγμή μέσα στο σπίτι και ακολούθησε ό,τι ακολούθησε. Οι αστυνομικοί με μεγάλη δυσκολία είχαν καταφέρει να τον ακινητοποιήσουν. Καθώς, παρά τον τραυματισμό του, συνέχιζε να αντιστέκεται και τελικά, με τη βοήθεια των διασωστών του ΕΚΑΒ οι οποίοι φρόντισαν το τραύμα στο λαιμό του, τον οδήγησαν στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Εκεί οι ιατροί του είχαν κάνει ράμματα και μετά από κάποιες ώρες πήρε εξιτήριο.

To Top