Τέμπη: Άμεσα εκτελεστές οι αποφάσεις για τις αποζημιώσεις που θα επιδικάζονται σε θύματα και συγγενείς

Πρόβλεψη επίσης για δωρεάν νομική βοήθεια σε συγγενείς θυμάτων και επιζώντων που θέλουν να προσφύγουν στα δικαστήρια.

Πρόβλεψη ώστε οι αποφάσεις των πρωτοδικείων για τα θύματα της πολύνεκρης τραγωδίας στα Τέμπη που θα επιδικάζουν αποζημιώσεις σε συγγενείς θυμάτων και επιζήσαντες να κηρύσσονται άμεσα εκτελεστές, περιλαμβάνει η νομοθετική παρέμβαση που επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, η ρύθμιση με την οποία αυστηροποιείται από πλημμέλημα σε κακούργημα η νομοθεσία για τις κλοπές των υλικών στο σιδηροδρομικό δίκτυο, αναμένεται να προβλέπει ότι θα παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια σε συγγενείς θυμάτων και επιζώντων που θέλουν να προσφύγουν στα δικαστήρια.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, αυστηροποίηση για τις “ποινές- χάδια” που προβλέπονται σήμερα για την κλοπή και κλεπταποδοχή σιδηροδρομικού υλικού προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, αναφέροντας πως σύντομα θα υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετατροπή του αδικήματος από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Τέμπη

Eurokinissi

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Καταβολή αποζημιώσεων και νομική βοήθεια

Αναλυτικότερα, διευκολύνσεις προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή, για τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, ως προς την ικανοποίηση αστικών αξιώσεων που θα εγείρουν, ενώ τους παρέχεται, αν το επιθυμούν, δωρεάν νομική βοήθεια.

Όπως έγραψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης, περιλαμβάνονται διατάξεις με τις οποίες προβλέπεται να κηρύσσονται εκτελεστές οι πρωτόδικες αποφάσεις, οι οποίες θα επιδικάζουν αποζημιώσεις σε συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας και επιζήσαντες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Η κήρυξη της πρωτόδικης απόφασης ως εκτελεστής, θα οδηγεί στην καταβολή των αποζημιώσεων που θα επιδικαστούν σε συγγενείς και επιζήσαντες, ενώ παράλληλα δίδεται η δυνατότητα σε συζύγους, συμβίους και συγγενείς μέχρι δεύτερου βαθμού, να προσφεύγουν στη διαδικασία της δωρεάν νομικής βοήθειας (νόμος 3226/ 2004) προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις (αστικές αξιώσεις) ή να υποστηρίξουν την κατηγορία στα ποινικά δικαστήρια, κατά των υπευθύνων του τραγικού δυστυχήματος. 

Τέμπη

Eurokinissi

Κώστας Τσιάρας: “Τελειώνουμε με τις ποινές-χάδια”

«Τελειώνουμε λοιπόν με όλα αυτή την ιστορία, οι “ποινές χάδια” οι οποίες δυστυχώς επιβάλλονταν και που τελικά κόστισαν και στην ασφάλεια, αλλά ενδεχομένως και στη ζωή δεκάδων συνανθρώπων μας, πλέον θα αντικατασταθούν με ποινές που, θα υπάρχει νομίζω πρόβλεψη ότι όταν το ατύχημα αφορά σε απώλεια ανθρώπινων ζωών, θα υπάρχει μέχρι και ισόβια κάθειρξη. Πολύ σύντομα, προετοιμάζονται οι διατάξεις είναι σχεδόν έτοιμες, νομίζω ότι τις επόμενες μέρες θα τις δούμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στην πρόβλεψη ακόμη και ισόβιας κάθειρξης, ο κ. Τσιάρας σημείωσε πως «όταν η κλοπή μπορεί να αφορά απώλεια ανθρώπινων ζωών, ενδεχομένως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και με αυτόν τον τρόπο, από εκεί και πέρα θα υπάρξει μεγάλος χρόνος κάθειρξης».

Ο υπουργός επεσήμανε πως «όλα αυτά είναι διατάξεις που επεξεργαζόμαστε, είμαστε κοντά στην ολοκλήρωσή τους, βεβαίως σε συνεργασία πάντα με το αρμόδιο υπουργείο και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα τα δούμε». Σημειώνεται ότι, ο υπουργός Επικρατείας που έχει αναλάβει πλέον και το υπουργείο Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε σημειώσει πως θα υπάρξουν αλλαγές στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων αδικημάτων.

To Top