Θεσσαλονίκη: Ένοχοι δύο ιατροί που ξέχασαν χειρουργική βελόνα στην κοιλιά ασθενούς 

2905

Η γυναίκα υποβλήθηκε σε δύο επεμβάσεις για την αφαίρεση της βελόνας, αλλά η παρουσία αυτής για μεγάλο χρονικό διάστημα στον οργανισμό της, τής δημιούργησε νεφρική ανεπάρκεια και μόνιμη βλάβη στην υγεία της.

Σε ποινή φυλάκισης 14 και 11 μηνών αντίστοιχα καταδικάστηκαν δύο χειρούργοι ιατροί στη Θεσσαλονίκη, επειδή “ξέχασαν” χειρουργική βελόνα, μήκους 12,5 εκατοστών, στην κοιλιά ασθενούς, ύστερα από γυναικολογική επέμβαση, σε ιδιωτική κλινική

Ειδικότερα, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τούς έκρινε ένοχους για σωματική βλάβη από αμέλεια, ενώ για την ίδια πράξη κατέστη κατηγορούμενος κι ένας νοσηλευτής- εργαλειοδότης, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή 7μηνης φυλάκισης.

Όπως κατήγγειλε η ίδια, μετά την επέμβαση ένιωσε φρικτούς πόνους στην περιοχή του αριστερού νεφρού και στην κοιλιακή χώρα, με τον θεράποντα γιατρό να τη διαβεβαιώνει ότι επρόκειτο για «φυσιολογικά μετεγχειρητικά συμπτώματα».

άσκηση έφεσης

Freepik

“Ξέχασαν” βελόνα στην κοιλιά ασθενούς: Προκάλεσε νεφρική ανεπάρκεια και μόνιμη βλάβη στην υγεία της

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταθέτοντας στο δικαστήριο, η παθούσα ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες λάμβανε ισχυρά αναλγητικά φάρμακα, μέχρι που απευθύνθηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους σε άλλη κλινική, όπου υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων.

Από τις ιατρικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι έφερε στο σώμα της μία βελόνα η οποία είχε εγκαταλειφθεί κατά την προγενέστερη επέμβαση. Υπό αυτές τις συνθήκες υποβλήθηκε σε δύο επεμβάσεις για την αφαίρεση της βελόνας, αλλά η παρουσία αυτής για μεγάλο χρονικό διάστημα στον οργανισμό της, τής δημιούργησε νεφρική ανεπάρκεια και μόνιμη βλάβη στην υγεία της.

Απολογούμενοι οι δύο γιατροί αποποιήθηκαν των ευθυνών τους και μεταξύ άλλων έκαναν λόγο για αστοχία υλικού. Η μεγαλύτερη ποινή επιβλήθηκε στον θεράποντα γιατρό, ενώ ο δεύτερος γιατρός (με την μικρότερη ποινή) παρέστη στο χειρουργείο ως βοηθός. Σημειώνεται πως οι παραπάνω ποινές ανεστάλησαν επί 3ετία, ενώ άπαντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Νωρίτερα, την ενοχή των τριών κατηγορουμένων πρότεινε η εισαγγελέας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης. «Οι κατηγορούμενοι, ο επιβλέπων χειρουργός βοηθός του και ο εργαλειοδότης εγκατέλειψαν τη βελόνα. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει εκεί εκτός από τη χρήση της στην επέμβαση.

Οι κατηγορούμενοι δεν επόπτευσαν όπως έπρεπε το περιστατικό. Ήταν αντιφατικοί οι ισχυρισμοί τους για αστοχία υλικού. Κανείς από τους τρεις δεν κατάφερε να δει την βελόνα μήκους 12,5 εκ. Από επιπολαιότητα, είτε επειδή ήταν ένα χειρουργείο ρουτίνας, δεν επέδειξαν την απαιτούμενη επιμέλεια» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η εισαγγελική λειτουργός.