Ένοχος με ελαφρυντικά 65χρονος μετά απο καταγγελία για ενδοοικογενειακό επεισόδιο

2722
Ένοχος με ελαφρυντικό κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 65χρονος ο οποίος συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του όπλα και εκρηκτικά, μετά από καταγγελία που έγινε σε βάρος του για ενδοοικογενειακό επεισόδιο που είχε προκαλέσει.

Ο 65χρονος παραπέμφθηκε να δικαστεί για διακεκριμένη περίπτωση κατοχής όπλων και εκρηκτικών υλών με σκοπό τη διάθεσή τους σε τρίτους για διάπραξη κακουργήματος ή τον παράνομο εφοδιασμό ομάδων ατόμων, ενώ για απλή συνέργεια στην πράξη αυτή κατηγορούνταν ένας Έλληνας.

Το δικαστήριο, προχθές, έκρινε αθώο τον Έλληνα και ένοχο για την πλημμεληματική μορφή της κατηγορίας με το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς τον 65χρονο, στον οποίο και επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 ετών με τριετή αναστολή.

Η υπόθεση -σύμφωνα με πληροφορίες- άρχισε να απασχολεί τις διωκτικές αρχές της περιοχής μας μετά την καταγγελία που έκανε η σύζυγος του 65χρονου δια της συνηγόρου της κ. Βάσιας Παπαγεωργίου στην αστυνομία, με αφορμή τον ξυλοδαρμό που υπέστη τόσο η ίδια όσο και τα τρία παιδιά της (τα δύο ήταν ανήλικα) το βράδυ της Παρασκευής 5 Ιουνίου 2015.

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου πραγματοποίησαν το επόμενο πρωί (6 Ιουνίου 2015) στοχευμένο έλεγχο σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο κατηγορούμενος και βρέθηκε στο χώρο των αποσκευών βαλιτσάκι με κωδικό ασφάλειας, το οποίο περιείχε μεταξύ άλλων:

• Δύο (2) πιστόλια των 7,65 των χιλιοστών με γεμιστήρες

• Χίλια είκοσι οκτώ (1.028) φυσίγγια, διαφόρων διαμετρημάτων

• Βραδύκαυστο φιτίλι μήκους 1,80 μέτρων

• Ασύρματη κάμερα με δυο δέκτες

• Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας προσώπου που έχει αποβιώσει

Ακολούθησε έρευνα παρουσία δικαστικού λειτουργού σε γραφείο επιχείρησης του 65χρονου, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων:

• Ένα (1) πιστόλι με γεμιστήρα

• Ένα (1) περίστροφο

• Τετρακόσια (400) φυσίγγια, διαφόρων διαμετρημάτων

• Τριάντα οκτώ (38) κάλυκες φυσιγγίων, διαφόρων διαμετρημάτων

• Εκρηκτική ύλη «ΤΝΤ», βάρους 385 γραμμαρίων

• Καθαριστικά όπλων

Όλα τα ανευρεθέντα στη κατοχή του δράστη κατασχέθηκαν και ο παράνομος οπλισμός στάλθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας για περαιτέρω εξετάσεις.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, η οποία και άσκησε ποινική δίωξη πλημμεληματικού χαρακτήρα σε βάρος του και τον παρέπεμψε να δικαστεί στο αυτόφωρο μόνο ως προς την ενδοοικογενειακή βία, καθώς για τα όπλα και τις εκρηκτικές ύλες η υπόθεση διαχωρίστηκε καθώς σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, από τις καταθέσεις των αστυνομικών προέκυψαν στοιχεία τέτοια τα οποία και οδήγησαν το δικαστήριο στην απόφαση να διαχωριστεί η υπόθεση για να γίνει περαιτέρω διερεύνηση από την ανακρίτρια Ρόδου.

Η δικογραφία της υπόθεσης παραπέμφθηκε στην ανάκριση προκειμένου ο 65χρονος να κληθεί στο πλαίσιο τακτικής ανάκρισης και να απολογηθεί.

Ωστόσο στις 24 Ιουνίου 2015 η ανακρίτρια Ρόδου εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον 65χρονο καθώς μετά από πληροφορίες, φέρονταν ύποπτος φυγής.

Έτσι ο κατηγορούμενος εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και συνελήφθη.

Πάντως απολογούμενος στην ανακρίτρια Ρόδου, συνοδευόμενος από το δικηγόρο του κ. Μηνά Τσέρκη, ο 65χρονος σύμφωνα με πληροφορίες είχε αρνηθεί τις κατηγορίες όπως αυτές του αποδίδονται και ειδικότερα, είχε αποδεχτεί την πλημμεληματική κατηγορία της κατοχής των όπλων όχι όμως την επιβαρυντική διάταξη του νόμου που τον βαραίνει.

Ο ίδιος είχε προσκομίσει και σχετικά έγγραφα με τα οποία αποδεικνύονταν οι ισχυρισμοί του ενώ είχε επισημάνει μεταξύ άλλων πως και για τα δύο όπλα κατείχε νόμιμη άδεια.

Σε ό,τι αφορά βίντεο που υπάρχει στην δικογραφία και στο οποίο φαίνεται ο 65χρονος να βλέπει όπλα μαζί με έναν ακόμη άνδρα, ο κατηγορούμενος έδωσε και για αυτό εξηγήσεις στην ανακρίτρια τονίζοντας πως όλα έγιναν για συγκεκριμένο σκοπό.

Τελικά με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας ο 65χρονος είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος.

Καταδικάστηκε για την ενδοοικογενειακή βία
Σε ό,τι αφορά την ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη, ο 65χρονος πρωτόδικα είχε κριθεί ένοχος από το Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Ρόδου και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 36 μηνών με τριετή αναστολή, ενώ του είχε επιδικάσει και χρηματική ικανοποίηση 1100 ευρώ.

Κατά της ποινής αυτής άσκησε έφεση η οποία εκδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων τον Ιούλιο του 2018.

Το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Μηνά Τσέρκη του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή κρίνοντας τον ένοχο μόνο για την κατηγορία της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης.

Τη σύζυγο και τα παιδιά εκπροσώπησε στο δικαστήριο ως πολιτική αγωγή η δικηγόρος κ. Βάσια Παπαγεωργίου.