Ηλεία: Καταδικάστηκε 68χρονος για τον εμπρησμό στο ιστορικό «Κάστρο» του Αγ. Ανδρέα

117

Σε φυλάκιση δέκα μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε χθες ο 68χρονος που κατηγορείτο ότι τον Φεβρουάριο του 2018 κατέστρεψε με τη χρήση φωτιάς από πρόθεση ένα μεγάλο μέρους του εξοπλισμού (καναπέδες, καρέκλες, μπάρες, σκαμπό, πάσα, στέγαστρα κλπ) του ιστορικού καταστήματος «Κάστρο», στον Άγιο Ανδρέα Κορακοχωρίου Πύργου Ηλείας.

Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Αντιεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας, που έγινε δεκτή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηλείας, που εκδίκασε την συγκεκριμένη υπόθεση, ο 68χρονος, που κρίθηκε τελικά ένοχος, έβαλε φωτιά και κατέστρεψε τον Φεβρουάριο του 2018 σημαντικό εξοπλισμό του παραθαλάσσιου μαγαζιού, η αξία του οποίου ξεπερνούσε τα 60.000 ευρώ, επειδή ο ιδιοκτήτης του «Κάστρο» καθυστερούσε, κατά τη γνώμη του δράστη, να αποσύρει σειρά αντικειμένων που είχαν εναποτεθεί με τη δική του συναίνεση, σε οικόπέδό του.

Το Δικαστήριο, για να οδηγηθεί στην καταδικαστική απόφασητου κατηγορούμενου, αξιολόγησε τις σοβαρές οικονομικές και προσωπικές διαφορές που είχαν αναπτυχθεί μεταξύ δράστη και θύματος πριν από τον εμπρησμό, καθώς και τις ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η οποία μάλιστα διήρκησε δύο ημέρες.

Επίσης, αξιολόγησε και την έκθεση αυτοψίας που διενήργησε  στο σημείο το αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, που παραπέμπει όχι μόνο σε εμπρησμό, αλλά σε αλλεπάλληλους προγενέστερους, όπως άλλωστε έδειξαν και τα ευρήματα.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Αντιεισαγγελέας αντικρούοντας τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου, που απολογούμενος είπε ότι έκαιγε ξερόκλαδα και καλάμια και όχι τα έπιπλα από το «Κάστρο», παρατήρησε: «τα ξερόκλαδα και τα καλάμια μεταφέρθηκαν πάνω στην εστία της φωτιάς για να αποπροσανατολίσουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Δεν συμβαδίζουν με τα ευρήματα (βίδες, μεταλλικοί σκελετοί επίπλων) που βρέθηκαν κάτω και δίπλα από τις εστίες των πυρκαγιών!».

Από την πλευρά του ο συνήγορος του ιδιοκτήτη του ιστορικού μαγαζιού του Αγ. Ανδρέα Θοδωρής Αντωνόπουλος δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι «ο κατηγορούμενος κηρύχθηκε ένοχος για το αδίκημα της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς με φωτιά, πραγμάτων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Είναι κρίμα που αυτά τα ‘’πράγματα’’ άνηκαν στο ‘’Κάστρο’’, που αποτέλεσε για δεκαετίες το σημείο αναφοράς της ηλειακής νεολαίας και όχι μόνο. Είναι μια πρώτη, έστω και καθυστερημένη, ηθική δικαίωση. Τα υπόλοιπα εν καιρώ».