Αναγνωρίζοντας ελαφρυντικό, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων επέβαλε ποινή φυλάκισης 17 μηνών σε κάθε έναν (από 20 μήνες πρωτόδικα) με τριετή αναστολή.

Ένοχοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στη Λάρισα, ένας εργολάβος, ένας υπεργολάβος, αλλά και ένας πρώην προϊστάμενος Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Κιλελέργια εργατικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε έναν 46χρονο πατέρα δύο παιδιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το gegonota.news, το δυστύχημα σημειώθηκε στις 21 Ιουνίου 2017 στη Λάρισα, όταν ο άτυχος 46χρονος έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία, με τους στενούς συγγενείς του θύματος να περιμένουν τη δικαίωση 6 ολόκληρα χρόνια.

Ένας 46χρονος εργάτης και πατέρας δύο παιδιών, ενώ έσκαβε με το φτυάρι για τη «δημιουργία σκαμμάτων για την επισκευή και υπόγεια του τοποθέτηση ηλεκτροβανών και την ηλεκτρολογική σύνδεση καινούργιων ηλεκτροβανών», χτυπήθηκε από ρεύμα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του από ηλεκτροπληξία.

Αν και αρχικός ο θάνατος αποδόθηκε σε παθολογικά αίτια, το πόρισμα του ιατροδικαστή «φώτισε» τα όσα είχαν συμβεί με αποτέλεσμα τρία άτομα να καταδικάζονται μετά τις απολογίες τους.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους τρεις που παραπέμφθηκαν κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 17 μηνών στον καθένα με τριετή αναστολή.

Έκθεση που επικαλέστηκε χθες ο εισαγγελέας της έδρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η αιτία του θανατηφόρου εργατικού δυστυχήματος είναι η ηλεκτροπληξία» για να προτείνει έτσι την ενοχή των κατηγορουμένων. Ένα εργατικό δυστύχημα για το οποίο η Επιθεώρηση Εργασίας Λάρισας ενημερώθηκε μετά από… δύο έτη.

Την 1η Απριλίου 2019 στελέχη της Επιθεώρησης συνέταξαν έκθεση αυτoψίας στην οποία -σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελευθερία»- σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν εκ των υστέρων στον χώρο εργασίας το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί», περιγράφοντας τις ευθύνες για εργολάβο, υπεργολάβο και Δήμο Κιλελέρ. Έτσι, ο θάνατος του 46χρονου δηλώθηκε ως εργατικό δυστύχημα για να ασκηθεί στη συνέχεια, δίωξη σε βάρος των τριών κατηγορουμένων.

Εργατικό δυστύχημα: Το χρονικό της υπόθεσης στη Λάρισα

Ενώ ο 46χρονος «με τη χρήση ενός χειροκίνητου σκαπτικού εργαλείου» (φτυάρι πατητό) εργαζόταν για τη «δημιουργία κομμάτων για την επισκευή και υπόγεια τοποθέτηση ηλεκτροβανών και την ηλεκτρολογική σύνδεση καινούργιων ηλεκτροβανών» αισθάνθηκε αδιαθεσία και ο εργολάβος, όπως τόνισε χθες στην απολογία του, τον μετέφερε ο ίδιος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Ανέφερε επίσης ότι 46χρονος, περπατώντας εισήλθε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όπου λίγη ώρα αργότερα δυστυχώς εξέπνευσε.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο θάνατος του 46χρονου αρχικά αποδόθηκε σε παθολογικά αίτια, ενώ δεν δηλώθηκε ως εργατικό δυστύχημα ούτε από τους εργοδότες ούτε και από τον Δήμο Κιλελέρ. Όταν, όπως τόνισε χθες ο εισαγγελέας, «έπρεπε να είχε ενημερωθεί άμεσα η Επιθεώρηση Εργασίας».

Τον Φεβρουάριο του 2018 μετά και τις εργαστηριακές εξετάσεις ολοκληρώνεται η ιατροδικαστική έκθεση, η οποία ανατρέπει την αρχική εκτίμηση και ο θάνατος του 46χρονου αποδίδεται σε ηλεκτροπληξία. Αφού, όπως σημειώνεται και στο κατηγορητήριο, σκάβοντας ο 46χρονος «διήλθε από το σώμα του ηλεκτρικό ρεύμα», με αποτέλεσμα «να διαταραχθεί ο καρδιακός του ρυθμός, αιτία η οποία επέφερε λίγο αργότερα τον θάνατό του από ανακοπή καρδιάς στο νοσοκομείο».

Μετά από εισαγγελική παρέμβαση, επιθεωρητές του ΣΕΠΕ μετέβησαν στο γήπεδο των Αγ. Αναργύρων και την 1η Απριλίου 2019 συνέταξαν έκθεση αυτοψίας. Στην οποία περιγράφονται οι ευθύνες για τους τρεις κατηγορούμενους, ενώ αναλυτική αναφορά στα ευρήματα έκανε με την κατάθεσή της η Επιθεωρήτρια Εργασίας.

Ο εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή του, με αφορμή και την αιτία θανάτου, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα ιστοπαθολογικά ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης που απέδειξε τη «διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος» που «διατάραξε τον καρδιακό ρυθμό». Έκανε επίσης εκτενή αναφορά στο πώς θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί το δυστύχημα με βάση και την έκθεση των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ, για να καταλήξει λέγοντας ότι οι τρεις κατηγορούμενοι βαρύνονται με την ενοχή, καθώς δεν τήρησαν τις συμβατικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο της εργατικής νομοθεσίας.

Τελικά το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας έκρινε ενόχους τους 3 κατηγορούμενους και, αναγνωρίζοντας ελαφρυντικό, επέβαλε ποινή φυλάκισης 17 μηνών σε κάθε έναν (από 20 μήνες πρωτόδικα) με τριετή αναστολή.

To Top