Ποινή φυλάκισης 8 ετών και 9 μηνών στον 39χρονο δραπέτη που κατήγγειλε «διαφθορά» στο Λιμεναρχείο

132
Δαμιανός Αθανασίου

Ποινή φυλάκισης 8 ετών και 9 μηνών (εκτιτέα τα 8) επέβαλε χθες το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου σε έναν 39χρονο Γάλλο σε ικανοποίηση αιτήσεώς του για την συγχώνευση (συνολική ποινή) δύο καταδικαστικών αποφάσεων εις βάρος του.
Πιο συγκεκριμένα είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 7 ετών από το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου για διακίνηση μεταναστών και σε ποινή φυλάκισης 2 ετών και 9 μηνών και χρηματική ποινή ύψους 3.250 ευρώ από το Δ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.
Θυμίζουμε ότι ο 39χρονος που δραπέτευσε ακολούθως κατήγγειλε διαφθορά στους κόλπους του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου!
Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου έχει καταδικάσει τον 39χρονο αλλοδαπό σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών χωρίς αναστολή ενώ μετά την απολογία του για το κακούργημα της διευκόλυνσης μεταφοράς μεταναστών κρίθηκε, με ομόφωνη απόφαση Ανακριτή και Εισαγγελέα, προσωρινά κρατούμενος.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», την 3η Νοεμβρίου 2022 ο 39χρονος «διευκολυντής» οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος ενώπιον του Εισαγγελέως Υπηρεσίας και παραπέμφθηκε, μετά την άσκηση κακουργηματικών διώξεων εις βάρος του ενώπιον του τακτικού Ανακριτή για να απολογηθεί.
Φάνηκε μάλιστα πρόθυμος, αν και φοβισμένος, να αποκαλύψει σημαντικές λεπτομέρειες για την εξάρθρωση οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών και έτσι έτυχε «ειδικής μεταχείρισης».
Για την προστασία του μάλιστα δεν κρατήθηκε στο Λιμεναρχείο αλλά μεταφέρθηκε φρουρούμενος σε δωμάτιο ξενοδοχείου.
Ο 39χρονος είχε ισχυριστεί ότι δύο λιμενικοί συνέδραμαν το κύκλωμα διακίνησης στο οποίο μετείχε ο ίδιος. Για την υπόθεση αυτή ενημερώθηκε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων που κίνησε σχετική έρευνα και χθες ξεκίνησε επί τόπου ελέγχους στο νησί.
Θυμίζουμε ότι την 00.02 ώρα της 2ας Νοεμβρίου 2022 το Λιμενικό ενημερώθηκε από παρατηρητήριο για την αποβίβαση παράνομων μεταναστών στην Κάμειρο με φουσκωτή βάρκα.
Στελέχη του γραφείου Ασφαλείας του Λιμεναρχείου αναχώρησαν προς την περιοχή και εντόπισαν ένα αυτοκίνητο μάρκας Τoyota μοντέλου Υaris ιδιοκτησίας επιχείρησης ενοικίασης αυτοκινήτων της πόλεως Ρόδου να επιβιβάζει πέντε μετανάστες και με την χρήση οπτικών και ηχητικών σημάτων προσπάθησαν να τον σταματήσουν, χωρίς όμως να υπακούσει, επιταχύνοντας εντός κατοικημένων περιοχών στην Παστίδα και διαφεύγοντας χωρίς να εντοπιστεί.
Εν συνεχεία, οι λιμενικοί μετέβησαν στην επιχείρηση ενοικιαζομένων αυτοκινήτων και τον περίμεναν. Οταν περί ώραν 17.00 μετέβη εκεί για να παραδώσει το όχημα, τον ακινητοποίησαν.
Εδειξε από την πρώτη στιγμή πρόθυμος να συνεργαστεί με τις αρχές και έτσι στήθηκε επιχείρηση εντοπισμού συνεργών του και κυρίως ενός που φέρεται ως ο εγκέφαλος κυκλώματος διακίνησης μεταναστών με τους οποίους διατηρούσε μέσω κινητού τηλεφώνου επικοινωνία.
Το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου 2022 ενώ εκρατείτο από τρεις λιμενικούς που ανέμεναν με συναδέλφους τους στο Λιμεναρχείο να στηθεί η επιχείρηση, τους ενημέρωσε ότι έλαβε μήνυμα από δύο μετανάστες που του ζήτησαν φαγητό και ότι θα πρέπει να μεταβεί στην παραλία Ιαλυσού στον «Βράχο» για να τους το παραδώσει για να μην κινηθούν υποψίες.
Ετσι, με την χρήση του ίδιου ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου που είχε χρησιμοποιήσει την προηγούμενη ημέρα κι ακόμη ενός μετέβησαν στο σημείο του προκαθορισμένου ραντεβού.
Στο πρώτο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 39χρονος επέβαινε κι ένας λιμενικός και στο δεύτερο που ακολουθούσε οι άλλοι δύο. Σταμάτησαν, αγόρασαν δύο μερίδες φαγητού και ανέμεναν στο σημείο για να τις παραδώσει.
Ο λιμενικός που επέβαινε στο αυτοκίνητο μπήκε στο πίσω όχημα που ήταν οι συνάδελφοί του για να μην κινηθούν υποψίες και όταν τελικώς έφτασαν στο ραντεβού οι δύο και εισήλθαν στο όχημα που επέβαινε ο 39χρονος, ο τελευταίος ανέπτυξε ταχύτητα και κατόρθωσε να διαφύγει!
Έπεισε ότι επρόκειτο να υποδείξει στους λιμενικούς μέλος εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούντο στην παράνομη μεταφορά αλλοδαπών στην Ελλάδα και τελικώς εξαφανίστηκε με το όχημα, το οποίο βρέθηκε πολλές ώρες αργότερα πίσω από την εκκλησία της Κρεμαστής εγκαταλελειμμένο. Στην πορεία βρέθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην ίδια περιοχή.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο κ. Κώστας Πετράτος.