Δευτεροβάθμιο δικαστήριο αθώωσε πατέρα που δεν πλήρωνε την διατροφή των παιδιών του – “Με οδηγείτε σε οικονομικό στραγγαλισμό”, λέει η μητέρα

Ο πατέρας, υπάλληλος σε υψηλή θέση με – επίσης- υψηλές αμοιβές δεν κατέβαλλε την διατροφή επί 8 μήνες αλλά το δικαστήριο δέχτηκε ότι αυτά “συμψηφίζονται” με τα δίδακτρα ακριβού σχολείου που στέλνει τα παιδιά με δική του επιλογή – “Τρώμε από το κοινωνικό παντοπωλείο”, λέει η μητέρα

Αθωώθηκε με απόφαση του Πλημμελειοδικείου Αθηνών – παρά την πρωτόδικη καταδίκη – ένας πατέρας που καταγγέλλεται από τη μητέρα των δυο ανήλικων παιδιών του ότι δεν καταβάλλει την διατροφή που του έχει οριστεί με δικαστική απόφαση, οδηγώντας την οικογένεια του, όπως περιγράφεται, να ζει με τρόφιμα από το κοινωνικό παντοπωλείο. Πρωτοδίκως το Β΄ Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών καταδίκασε τον πατέρα με ποινή φυλάκισης 7 μηνών με αναστολή, καθώς έκρινε ότι παραβίασε την επιβεβλημένη από το νόμο και αναγνωρισμένη από το Δικαστήριο υποχρέωση του για διατροφή ποσού 1.050 Ευρώ μηνιαίως που του επεβλήθη με την απόφαση του Μον. Πρωτοδικείου Αθηνών και δεν κατέβαλε στη μητέρα για λογαριασμό των δύο ανηλίκων τέκνων τους, το ποσό των 8.400 Ευρώ που αντιστοιχεί σε διατροφή 8 μηνών.

Ο πατέρας άσκησε έφεση κατά της ως άνω καταδικαστικής απόφασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, η οποία εντέλει συζητήθηκε τον Ιούνιο 2023, περίπου 3 έτη από την άσκηση της ως άνω μήνυσης.

Τα δίδακτρα

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ουσιαστικά “συμψήφισε” τα οφειλόμενα για διατροφή, με τα δίδακτρα για την φοίτηση των δυο παιδιών του σε ένα ακριβό ξενόγλωσσο σχολείο, κάτι που έκανε ύστερα από δική του αποκλειστική επιλογή. Στο μεσοδιάστημα είχε φροντίσει να αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των οφειλόμενων διδάκτρων για την φοίτηση των τέκνων τους στο ακριβό ιδιωτικό σχολείο. Όμως, όπως περιγράφει η μητέρα δια της συνηγόρου του, δεν καταβάλει συνεχίζει να μην καταβάλει την προβλεπόμενη από την απόφαση διατροφή στη μητέρα. Έτσι δεν καλύπτονται οι υπόλοιπες ανάγκες των παιδιών, δηλαδή τα έξοδα όπως για την τροφή, τη στέγαση, το φωτισμό, τη θέρμανση, την ένδυση, την ψυχαγωγία και τη νοσηλεία, καθώς και για την ανατροφή τους όπως αυτές έχουν καθοριστεί από τις σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου.

Παρόλα αυτά το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκανε δεκτή την έφεση του πατέρα, καθώς το Δικαστήριο έκρινε ότι την παρούσα χρονική στιγμή ο πατέρας καταβάλλοντας όλα αυτά τα χρόνια περιστασιακά μέρος της διατροφής και αποπληρώνοντας μέρος των διδάκτρων κατάφερε να αποπληρώσει το οφειλόμενο ποσό των 8.400 Ευρώ που όφειλε για το χρονικό διάστημα Μάρτιο 2020 – Οκτώβριο 2020, παρόλο που εκείνο το χρονικό διάστημα είχε μόλις καταβάλλει στη μητέρα 500 Ευρώ ως διατροφή.

Ανήλικα

Η μητέρα μεγαλώνει δύο ανήλικα παιδιά ηλικίας 10 και 16 ετών και όσο διάστημα ήταν παντρεμένη δεν εργαζόταν γιατί, όπως λέει, είχε αφιερωθεί στο μεγάλωμα του δεύτερου παιδιού. Ο πρώην σύζυγος έφευγε από το σπίτι αφήνοντας την χωρίς χρήματα και τελικά χώρισαν, όπως λέει, ύστερα από περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με σωματική και ψυχική βία σε βάρος της μητέρας.

Καθώς δεν καταβαλλόταν συστηματικά διατροφή για τα ανήλικα παιδιά , παρά τις δικαστικές αποφάσεις, η μητέρα όλα αυτά τα έτη αναγκάζεται και ζητάει τη βοήθεια των γονιών της και των λοιπών συγγενικών και φιλικών προσώπων, ώστε να μπορέσει να συντηρήσει την ίδια και τα παιδιά της. Μάλιστα, μετά την διάσπαση της σχέσης τους η μητέρα φιλοξενείται στην οικία των γονιών της, γιατί είναι δύσκολο να ενοικιάσει κάποιο σπίτι.

Μη καταβολή διατροφής

freepik

Προσφυγή

Για αυτό το λόγο, η μητέρα άσκησε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την επιδίκαση διατροφής με προσωρινή διαταγή. Όμως, ο πατέρας δεν συμμορφώθηκε με το διατακτικό των αποφάσεων. Έτσι, η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου επιδίκασε ο πατέρας να προκαταβάλλει μηνιαία προσωρινή σε χρήμα διατροφή των τέκνων στη μητέρα στο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα και ειδικότερα το ποσό των 600 Ευρώ μηνιαίως, για την κόρη και το ποσόν των 450 Ευρώ μηνιαίως για τον υιό, για το χρονικό διάστημα από την επόμενη της επίδοσης της αίτησης και ως την έκδοση οριστικής αποφάσεως της αγωγής διατροφής με το νόμιμο τόκο από την καθυστέρηση καταβολής κάθε μηνιαίας παροχής μέχρι εξοφλήσεως.

Εντούτοις, σύμφωνα με την αίτηση, ο πατέρας δεν συμμορφώθηκε με το διατακτικό των αποφάσεων συστηματικά, καθώς είτε δεν κατέβαλλε καθόλου διατροφή είτε έδινε περιστασιακά μέρος της διατροφής παρα μόνον τα δίδακτρα για την φοίτηση των παιδιών. Η μητέρα περιγράφει πως ο πατέρας αδιαφορεί πλήρως για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών, όπως είναι τροφή τους, ένδυση, φροντιστήρια, ιατροφαρμακευτική κάλυψη τους κλπ. και για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να πληρώνει τα δίδακτρα ενός ακριβού ιδιωτικού σχολείου, το οποίο όμως δεν συνάδει με τις οικονομικές δυνατότητες της μητέρας, ούτε με τις ανάγκες των τέκνων, αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σχολείου. Τα ανήλικα τέκνα δεν έχουν άλλη πηγή να διατραφούν και αναγκάζονται να στερούνται βασικά αγαθά. Για να μπορέσει να αναθρέψει τα παιδιά της η μητέρα, όπως λέει, στερείται και ίδια. Έτσι, για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών της η μητέρα συνεχίζει ακόμη και σήμερα να λαμβάνει τρόφιμα από το κοινωνικό παντοπωλείο, καθώς και λαμβάνει τη βοήθεια των γονέων της, συγγενών, φίλων ή και γνωστών.

Υψηλές αποδοχές

Κι όλα αυτά παρότι ο ίδιος εργάζεται όλα αυτά τα έτη σε υψηλή θέση και για αυτό το λόγο λαμβάνει πολύ υψηλό μισθό περίπου 3.000 ευρώ, συνεπώς έχει την οικονομική άνεση να πληρώσει τη διατροφή που έχει ορίσει το δικαστήριο, χωρίς να δυσχεραίνει η διαβίωση του. Κι όμως, όπως λέει, κατέβαλλε σε διάστημα οκτώ μηνών μόλις 500 Ευρώ, χωρίς ποτέ να δικαιολογηθεί για αυτή την πράξη του. Η μητέρα μάλιστα ισχυρίζεται πως “ο λόγος που δεν καταβάλει τη διατροφή είναι καθαρά εκδικητικός επειδή κυρίως θέλει να εξαθλιώσει οικονομικά τη μητέρα των παιδιών του για να την εξαναγκάσει να παραιτηθεί από το δικαίωμα της επιμέλειας των τέκνων τους”. Μάλιστα περιγράφει πως η τακτική αυτή να μην καταβάλλει κατ’ εξακολούθηση τα τελευταία έτη την διατροφή των τέκνων, έχει ως συνέπεια να φτάσει σε σημείο οικονομικού «στραγγαλισμού»”.

Για αυτό το λόγο, η μητέρα προχώρησε επανειλημμένως σε οχλήσεις προς τον πατέρα των τέκνων της, μέσω εξώδικων δηλώσεων, αλλά και μέσω προφορικών οχλήσεων της, ώστε να της καταβάλλει την διατροφή σύμφωνα με την σχετική δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και να συμβάλλει και αυτός στις ανάγκες τους, Αναγκάστηκε δε να απευθυνθεί στην αστυνομία και να προχωρήσει σε μηνύσεις κατά του πατέρα για παραβίαση της υποχρέωσης καταβολής οφειλόμενης διατροφής.

To Top