ΕγκΕισΑΠ 16/2023: ψευδής καταμήνυση και αυτόφωρη διαδικασία

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Αθήνα, 7-7-2023

Αριθμ. Πρωτ.: 6859/22

 Αριθ. Εγκυκλίου: 16

Προς

1) τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας 2) τους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της Χώρας 3) Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης Κλάδου Τάξης Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας (με την παράκληση να λάβουν γνώση τα AT της Χώρας)

 

ΘΕΜΑ: ψευδής καταμήνυση

Σε πολλές περιπτώσεις συλλήψεως κατηγορουμένου κατά την αυτόφωρη διαδικασία, μετά από έγκληση μηνυτή-παθόντος, η άμυνα του κατηγορουμένου είναι να υποβάλει και αυτός έγκληση κατά του παθόντος για ψευδή καταμήνυση, ώστε να συλληφθούν και οι δύο και να οδηγηθούν στα πλαίσια του αυτοφώρου στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Μάλιστα πολλές φορές ο κατηγορούμενος μετά την σύλληψη, απειλεί τον παθόντα-μηνυτή ότι θα υποβάλει και αυτός έγκληση για να αποφύγει την διαδικασία και την ταλαιπωρία του αυτοφώρου, στην οποία υποβάλλεται αδίκως, λόγω της προφανούς ψευδούς καταμηνύσεώς του από τον κατηγορούμενο για ψευδή καταμήνυση, στην πράξη δηλαδή πολλοί παθόντες-μηνυτές, για να μην υποστούν αυτή την ταλαιπωρία του κρατητηρίου αποσύρουν τις μηνύσεις τους ακόμα και για σοβαρά σε βάρος τους αδικήματα, κάτι που συνιστά κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων που έχει ο κάθε παθών καθώς και έμμεση παρεμπόδιση των δικαιωμάτων που του δίδει το Σύνταγμα να καταμηνύσει μια παράνομη σε βάρος του συμπεριφορά.

Κατόπιν των ανωτέρω σε κάθε περίπτωση που στα πλαίσια της αυτοφώρου διαδικασίας υποβάλλεται από τον κατηγορούμενο έγκληση κατά του παθόντος-μηνυτή για ψευδή καταμήνυση, θα πρέπει ο εισαγγελέας υπηρεσίας να ενημερώνεται υποχρεωτικά, άμεσα και αμελλητί, προκειμένου να κρίνει αμέσως περί της κρατήσεως και ακολουθήσεως της αυτοφώρου διαδικασίας για τον παθόντα μηνυτή ή της ελευθερώσεώς του

Η  Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

  Αναστασία Μασούρα,

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΕΔΩ

To Top