Έμεινε στη φυλακή 3 χρόνια παραπάνω επειδή δεν διαβάστηκε ένα e-mail – Έπρεπε να είχε αποφυλακιστεί τον Σεπτέμβριο του 2020

Στον 27χρονο κρατούμενο επιδικάστηκε αποζημίωση 1.140 ευρώ

Ένας άνδρας στην Ινδία κρατήθηκε στη φυλακή για τρία επιπλέον χρόνια, επειδή οι αρχές τoυ σωφρονιστικού ιδρύματος δεν άνοιξαν μια εντολή που στάλθηκε ως συνημμένο μέσω του e-mail [Chandanji @ Gato Chhanaji Thakor V. State Of Gujarat].

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Independent, o κρατούμενος Chandanji Thakor εξέτιε ισόβια κάθειρξη για υπόθεση δολοφονίας, αλλά η καταδίκη του ανεστάλη από το Ανώτατο Δικαστήριο του Γκουτζαράτ, το οποίο εξέδωσε διάταγμα αποφυλάκισης με καταβολή χρηματικής εγγύησης.

Η έκδοση του διατάγματος έγινε τον Σεπτέμβριο του 2020 όταν μεγάλο μέρος της Ινδίας μόλις έβγαινε από ένα πολύμηνο lockdown. Οι περιορισμοί του Covid τότε σήμαιναν ότι η απόφαση στάλθηκε από τη γραμματεία του δικαστηρίου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι αρχές της φυλακής όμως – όπως υποστήριξαν – δεν μπόρεσαν να ανοίξουν τη συνημμένη εντολή ούτε την πρώτη φορά, ούτε όταν το δικαστήριο προσπάθησε και πάλι να επικοινωνήσει την απόφαση μέσω e-mail τον Δεκέμβριο του 2020 αναφέροντας μάλιστα σε αυτό ότι ο κρατούμενος κατέβαλλε την απαιτούμενη χρηματική εγγύηση και θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος.

Χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «ανοιχτά μάτια», δικαστήριο του Γκουτζαράτ επέκρινε τις αρχές της φυλακής για «σοβαρή παράλειψη» εκ μέρους τους και για μη τήρηση της εντολής του δικαστηρίου που εκδόθηκε πριν από τρία χρόνια και επέβαλε την εντός δύο εβδομάδων καταβολή 1.140 ευρώ ως αποζημίωση ηθικής βλάβης στον κρατούμενο.

«Ο προσφεύγων, παρόλο που [διατάχθηκε] η αποφυλάκισή του και θα μπορούσε να απολαύσει την ελευθερία του, αναγκάστηκε να παραμείνει στη φυλακή μόνο και μόνο επειδή δεν δόθηκε προσοχή από τις σωφρονιστικές αρχές να επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία ή το Πρωτοδικείο. Συνεπώς, υπάρχει σοβαρή παράλειψη εκ μέρους των αρχών της φυλακής», σημείωσε το δικαστήριο και προσθέτει ότι:

«παρόλο που το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εστάλη και στο Επαρχιακό Δικαστήριο, δεν καταβλήθηκαν προσπάθειες για να διαπιστωθεί ότι η διάταξη για την αποφυλάκιση του καταδίκου με εγγύηση εφαρμόστηκε», ανέφερε η δικαστική απόφαση, στην οποία έχει πρόσβαση το ινδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bar and Bench.

Επιπροσθέτως υπογραμμίζεται σε αυτή ότι η Αρχή Νομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας (DLSA) δεν είχε επισημάνει την αναστολή της ποινής στις αρχές της φυλακής.

Σύμφωνα με το Aνώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, ένας κατηγορούμενος πρέπει να αποφυλακίζεται εντός επτά ημερών από την ημερομηνία καταβολής της εγγύησης. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, διαπιστώθηκε από το σώμα των δικαστών ότι ο δικηγόρος του δεν ενημερώθηκε σε καμία φάση πως ο πελάτης του είχε δικαίωμα αποφυλάκισης.

Ο 27χρονος κρατούμενος αφέθηκε τελικά ελεύθερος την περασμένη εβδομάδα, στις 21 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν εκδικαστεί η νέα αίτησή του για αποφυλάκιση με εγγύηση.

To Top