Δαμιανός Αθανασίου

Αθώος κρίθηκε προχθές το απόγευμα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου ένας Ροδίτης, κατηγορούμενος για επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος του θείου του για την οποία είχε καταδικαστεί στον πρώτο βαθμό σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών με τριετή αναστολή.
Συγκεκριμένα, κατηγορήθηκε ως υπαίτιος του ό,τι στη Ρόδο, την 18-11-2016 και περί ώρα 12.30 ενεργώντας με πρόθεση προκάλεσε σε άλλον απλή σωματική βλάβη, η οποία τελέστηκε με τρόπο που μπορούσε να προκαλέσει στον παθόντα κίνδυνο για τη ζωή του.
Ειδικότερα, στον ως άνω τόπο και χρόνο, ενώ ο εγκαλών βρισκόταν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ο κατηγορούμενος ενεργώντας με πρόθεση πήδηξε τη ράμπα της σκάλας και βρέθηκε στο σημείο που στεκόταν ο παθών και αφού τον έσπρωξε, αυτός έπεσε κάτω με αποτέλεσμα να χτυπήσει στην πολυθρόνα. Καθώς ο εγκαλών ήταν πεσμένος στο έδαφος ο κατηγορούμενος τον γρονθοκόπησε στον αριστερό οφθαλμό, προκαλώντας του αιμάτωμα αριστερού οφθαλμού και θάμβος οράσεως. Από τον τρόπο με τον οποίο τελέστηκε η σωματική βλάβη, δηλαδή με την επίθεση εναντίον του παθόντος με γρονθοκοπήματα καθώς και από το μέρος του σώματος που ο κατηγορούμενος έπληξε τον παθόντα, δηλαδή στο μάτι, ήταν δυνατό να επέλθει κίνδυνος για τη ζωή του, αφού θα μπορούσε να πληγεί κάποιο καίριο ζωτικό όργανο.
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο 40χρονος, τον εγκαλούντα θείο του είχε να τον δει και να του μιλήσει σχεδόν ένα έτος πριν την κλήση του από το Α.Τ. Ρόδου, ήτοι από τον Απρίλιο του έτους 2016, όταν και επετέθη, τραυμάτισε και απείλησε μαζί με ένα έτερο άτομο την μητέρα του, πράξεις για τις οποίες και καταδικάσθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε συνολική ποινή φυλακίσεως πέντε μηνών για τα αδικήματα της όλως ελαφράς σωματικής βλάβης και της απειλής.
Στην ως άνω δίκη όπως ισχυρίστηκε ο 40χρονος, κατέθεσε ως αυτόπτης μάρτυρας καθόσον ήταν παρών στο περιστατικό, κάτι που ήδη γνώριζε ο εγκαλών πριν από την άσκηση της εγκλήσεώς του σε βάρος του, δυνάμει της οποίας προσπάθησε να ασκήσει πίεση και να εξαναγκάσει τη μητέρα του να ανακαλέσει την έγκλησή της εναντίον του.
Από τότε τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του αποφάσισαν να μην έχουν καμία επαφή με τον θείο του διότι διαρκώς προσπαθούσε να βρει αφορμές για να δημιουργήσει επεισόδια.
Από την πλευρά του ο εγκαλών κατέθεσε ότι υπέφερε από το άλγος, που του προκάλεσε το χτύπημα που δέχθηκε από τον ανιψιό του και την επομένη ημέρα μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, όπου στην εξέταση που έλαβε χώρα από τους θεράποντες ιατρούς διαπιστώθηκε ότι έφερε αιμάτωμα στον αριστερό οφθαλμό και θάμβος οράσεως για το οποίο προσκόμισε και φωτογραφίες.
Ωστόσο, όπως προέκυψε από την αξιολόγηση των ιατρικών βεβαιώσεων από ιατροδικαστή το τραύμα του εγκαλούντος έχει επέλθει σε πολύ προγενέστερο χρόνο της 18/11/2016, ήτοι προ επταημέρου τουλάχιστον αναφορικά με την ημερομηνία της εξέτασης 19-11-2016.
Έτι περαιτέρω, όπως υποστήριξε ο 40χρονος, αυτός ήταν και ο λόγος που ο εγκαλών αρνήθηκε επιμόνως να εξετασθεί από ιατροδικαστή παρά τη σχετική παραγγελία και σύσταση του Α.Τ. και αποφάσισε να τον καταμηνύσει 12 ημέρες μετά το περιστατικό.
Για τους λόγους αυτούς το Δικαστήριο έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του 40χρονου και τον έκρινε αθώο.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Στέλιος Κιουρτζής.

To Top