Νέα αδιανόητη υπόθεση δικαστικής πλάνης: Πέρασε σχεδόν μισό αιώνα στη φυλακή για φόνο που δεν διέπραξε

118

‘Εμεινε στο κελί 48 ολόκληρα χρόνια

Νέα αδιανόητη υπόθεση δικαστικής πλάνης συγκλονίζει τον νομικό κόσμο και την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ με την είδηση να κάνει τον γύρο του κόσμου καθώς ένας άνδρας έμεινε σχεδόν μισό αιώνα στη φυλακή για φόνο που δεν διέπραξε

Συγκεκριμένα ο Γκλεν Σίμονς, ένας 71χρονος Αφροαμερικανός αθωώθηκε από δικαστήριο στην αμερικανική πολιτεία Οκλαχόμα, αφού παρέμεινε στο κελί επί 48 χρόνια. 

Η υπόθεση θυμίζει όπως έγραψε το dikastiko.gr την ιστορία του Λέοναρντ Μακ ο οποίος ήταν περίπου είκοσι ετών όταν συνελήφθη στις ΗΠΑ, την 22η Μαΐου 1975 και έμεινε στη φυλακή περίπου 48 χρόνια καταδικασμένος για βιασμό που δεν έκανε.

Ο Γκλεν Σίμονς ωστόσο ο οποίος αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο, έπειτα από 48 χρόνια, έναν μήνα και 18 ημέρες στη φυλακή, είναι πλέον ο άνθρωπος που πέρασε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη φυλακή προτού αθωωθεί στην ιστορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με το εθνικό μητρώο αθωώσεων.

Σχεδόν μισό αιώνα στη φυλακή για φόνο που δεν διέπραξε: Το χρονικό της υπόθεσης

Μαζί με άλλον έναν άνδρα, τον Ντον Ρόμπερτς, είχαν καταδικαστεί σε θάνατο το 1975 για τον φόνο υπαλλήλου κάβας, 30 ετών, κατά τη διάρκεια ληστείας στην πόλη Έντμοντ, στην Οκλαχόμα. Κατόπιν η ποινή τους μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Η καταδίκη των δύο ανδρών βασίστηκε στην κατάθεση πελάτισσας του καταστήματος, έφηβης η οποία τραυματίστηκε στο κεφάλι από σφαίρα κατά τη διάρκεια της ληστείας, αλλά επέζησε.

Η έφηβη τους αναγνώρισε ανάμεσα σε άλλους υπόπτους που της παρουσίασαν αστυνομικοί, όμως μεταγενέστερη έρευνα έθεσε υπό αμφισβήτηση της αξιοπιστία της αναγνώρισης.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής δίκης, οι κατηγορούμενοι κατέθεσαν πως δεν βρίσκονταν καν στην Οκλαχόμα την ημέρα που διαπράχθηκε η δολοφονία.

«Αυτή είναι μια μέρα που περιμέναμε πολύ, πάρα πολύ καιρό», συνόψισε ο κ. Σίμονς μιλώντας στον Τύπο. «Μπορούμε να πούμε πως αποδόθηκε δικαιοσύνη σήμερα – επιτέλους».

Ο άλλος άνδρας που είχε καταδικαστεί για την υπόθεση αυτή, ο Ντον Ρόμπερτς, αφέθηκε ελεύθερος το 2008, σύμφωνα με το εθνικό μητρώο αθωώσεων.

Ο Γκλεν Σίμονς ενδέχεται πλέον να δικαιούται αποζημίωση. «Ό,τι έγινε έγινε, αλλά πρέπει να υπάρξει λογοδοσία» και αποκατάσταση, έκρινε.